Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İspanya salgında ikinci dalgaya erken yakalandı, virüsün sebep olduğu ekonomik zorluklar nedeniyle Asya’da çocuk evlilikleri arttı

Hindistan’da koronavirüs vaka sayısı hızla artıyor. İspanya’da ikinci dalga beklenenden erken gerçekleşti. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) çocuklar arasında salgının yayılma hızı arttı. Avrupa’da okulların açılması koronavirüs konusundaki endişeleri beraberinde getirdi. Koronavirüsün sebep olduğu ekonomik zorluklar nedeniyle Asya’da çocuk evlilikleri arttı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Hindistan vaka sayısının en fazla artış gösterdiği ülke oldu

The Guardian’ın haberine göre Hindistan’da geçen hafta boyunca yarım milyona yakın yeni koronavirüs vakası görüldü. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, Hindistan’daki bu hızlı vaka artışı dünyadaki toplam vaka sayısının yüzde 1 oranında artış göstermesine sebep oldu. ABD ve Brezilya’dan sonra en çok koronavirüs vakasına sahip üçüncü ülke olan Hindistan’da bugüne kadar toplam 3,7 milyon kişi virüse yakalandı ve 65 bin 288 kişi hayatını kaybetti. 

İspanya’da koronavirüs salgınında ikinci dalga yaşanıyor

Avrupa’da koronavirüsten en kötü etkilenen ülkelerin başında gelen İspanya’da, salgının ikinci dalgası yaşanıyor. Ülkede bugüne kadar 440 binden fazla vaka görülürken 29 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Mart ve nisan aylarında dünyanın en sıkı sokağa çıkma yasaklarını uygulayan İspanya, ülkedeki vaka sayılarının düşmesiyle hızlı bir normalleşme sürecine geçiş yapmıştı. Ancak New York Times’ın haberine göre, tedbirlerin hafifletilmesiyle gece hayatının yeniden canlandığı ülkede çok geçmeden vaka sayıları tekrar artmaya başladı. 

Diğer Avrupa ülkeleri muhtemel ikinci dalga karşısında insan hayatını etkilemeden ekonominin nasıl canlı tutulacağı konusunda tereddütlü bir yaklaşım sergilerken gözler ikinci dalgayı çoktan tecrübe etmeye başlayan İspanya’ya çevrildi. Ülkedeki sağlık çalışanları ve siyasetçiler ise koronavirüsün yayılmaya başladığı mart ve nisan aylarına kıyasla daha az endişeli çünkü ülkede virüsten kaynaklı ölüm oranı salgının ilk zamanlarına göre yarıya düşmüş durumda. Haberde, İspanya’daki sağlık kurumlarının geçmişe oranla virüse karşı daha hazırlıklı olduğu da belirtiliyor. 

Buna karşılık salgına yakalananların yaş ortalaması 60’tan 37’ye düşmüş durumda. Semptom olmadan virüse yakalanan kişi sayısı da gittikçe artıyor. Bunun yanında, ülkede ikinci dalganın beklenenden çok daha erken yaşanması da endişelere sebep oluyor. İspanya eski Kamu Sağlığı Genel Direktörü Ildefonso Hernández-Aguado, İspanya’daki sosyal yaşamın ve kültürün insanların birbirine yakın olmasında etkili olduğunu ve bu kapsamda virüsün yayılmasının kolaylaştığını söyledi.  

ABD’de koronavirüs salgını, çocuklar arasında hızlı bir şekilde yayılmaya başladı

New York Times’ın haberine göre, Amerikan Pediatri Akademisi’nin (AAP) verileri virüsün ABD’de diğer yaş gruplarına oranla çocuklar arasında çok daha hızlı bir şekilde yayıldığını gösteriyor. 21 Mayıs – 20 Ağustos tarihleri arasında toplanan veriler kapsamında, ABD’nin birçok eyaletinde çocuklarda görülen vaka sayılarındaki artış oranları benzerlik gösteriyor.

AAP Başkan Yardımcısı Dr. Sean O’Leary, salgının başladığı döneme göre şu an çok daha fazla çocuğun hastanelik olduğunu ve çocuklar arasında ölüm oranlarının arttığını belirterek şunları söyledi: “Bir çocuk hastanesinde bulunan herhangi biri size ciddi şekilde hasta olan birçok çocuğa baktığımızı söyleyebilir. Evet, virüs çocuklarda yetişkinlere göre daha az şiddette etki gösteriyor ancak tamamen zararsız değil.”

Koronavirüsün çocuklar üzerindeki etkileri tam olarak bilinmese de siyah ve Latin çocukların virüsten dolayı hastanelik olma oranlarının daha fazla olduğu belirtiliyor.

Yaz mevsiminin başından beri çocuklarda görülen vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanan ülkede, okulların fiziki eğitime dönme tartışmaları ABD siyasetinde uzun süredir tartışılıyor. ABD Başkanı Donald Trump, okulların fiziki olarak açılmasını savunurken çocukların virüse karşı “tamamen bağışıklık sahibi” olduğunu öne sürmüştü. Cumhuriyetçi Kongre üyelerinden bazıları da okulların fiziki eğitime dönmesi halinde virüsün çocuklar arasında yayılarak etkili olma ihtimalinin düşük olacağını savunmuştu.

Dr. O’Leary son olarak “ABD’de okulları yeniden açmanın potansiyel olarak güvenli olduğu pek çok yer var ancak çocuklar yine de virüs kapabilir. Bazı durumlarda çocuklar virüsten ciddi şekilde etkileniyor” dedi. 

Avrupa’da çocuklar okullara geri dönüyor, aileler ve öğretmenler virüs konusunda endişeli

Okulların fiziki eğitime devam etmesine yönelik karar alan Fransa’da okullar bugün (1 Eylül) açıldı. AFP’nin haberine göre, öğretmen ve ebeveynlerin endişelerine rağmen böyle bir karar alan Fransa hükümeti, öğretmenlerin ve 11-18 yaş arası öğrencilerin okullarda ve ortak alanlarda maske takmasını zorunlu hale getirdi. Belçika’da da okullar bugün açılırken Almanya’da fiziki eğitim geçen ay başlamıştı. 

Yunanistan’da gelecek hafta (8 Eylül) açılacak okullarda çocukların maske takması zorunlu hale getirilirken, sınıflar yirmi beş kişilik kontenjanlarla sınırlandırılacak. İngitere ve Galler’de de okullar bu hafta açılıyor. İngiltere hükümeti ilk başta okullarda maske takmanın gerekli olmadığına dair bir açıklama yapsa da daha sonra bu açıklamasını geri çekti. İspanya hükümeti ise altı yaşından büyük bütün çocukların okullarda maske takmasını ve günde beş kez ellerini yıkamalarını zorunlu hale getirdi. 

Koronavirüs, Asya’da çocukların zorla evlendirilme oranını artırdı

Asya’da on binlerce çocuk koronavirüsün beraberinde getirdiği ekonomik zorluklar ve yokluk kapsamında zorunlu olarak evlendiriliyor. Hindistan, Vietnam, Pakistan ve Endonezya gibi ülkelerde yaygın olan çocuk evlilikleri, son zamanlarda sivil toplum ve yardım kuruluşlarının çabalarıyla düşüşe geçmişti. 

Ancak uzmanlar, koronavirüs ile birlikte bölgede işsizliğin ve fakirliğin artması sonucu çocuk evliliğinin tekrar artış gösterdiğini vurguluyor. Girls Not Brides (Kız Çocukları Gelin Değildir) isimli sivil toplum kuruluşunun direktörü olan Shipra Jha, “Son on yılda elde ettiğimiz tüm kazanımlar zarar görüyor. Cinsiyet eşitsizliğine ve ataerkil yapılara sıkı sıkıya bağlı olan çocuk evlilikleri, koronavirüs döneminde artmaya başladı” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, her yıl dünya çapında yaklaşık 12 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce zorla evlendiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.