Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel koronavirüs aşısı programı COVAX’a katılmayacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) koronavirüs aşısı üretmek ve dağıtmak için oluşturduğu küresel COVAX programına katılmayacağını açıkladı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “aşı çalışmalarının DSÖ gibi çok taraflı gruplar tarafından sınırlandırılmasının yanlış olduğu ve ABD’nin programa katılmayacağı” belirtildi. COVAX, 170’e yakın ülkenin katılımıyla koronavirüse karşı etkili bir aşının üretilmesini ve dünyanın her yerine dağıtılmasını amaçlıyor.

Beyaz Saray sözcülerinden Judd Deere, “ABD koronavirüsü yenebilmek için uluslararası ortaklarıyla işbirliğini sürdürecek fakat çalışmalarımız Dünya Sağlık Örgütü ve Çin’in etkisindeki çokuluslu organizasyonlarla kısıtlanmayacak” diyerek ABD’nin küresel aşı programı COVAX‘a katılmayacağını açıkladı.  

Deere ayrıca, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) koronavirüse karşı etkili olabilecek bir aşı konusunda güvenlik ve etkinlik standardını sürdüreceğini, aşı çalışmalarının kapsamlı bir şekilde test edilmesi için hiçbir masraftan kaçınmayacağını belirtti. 

Uzun bir süredir DSÖ‘yü Çin’in etkisinde kalarak virüs hakkında gerçekleri gizlemekle suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, 29 Mayıs’ta ABD ve DSÖ arasındaki bütün anlaşmaların sonlandırıldığını duyurmuştu. 

Dünya çapında aşı geliştirme çalışmalarının hızlandırılmasını, bütün ülkelerin potansiyel bir aşıdan yararlanabilmesini ve aşının öncelikli olarak yüksek risk grubundaki insanlara ulaşabilmesini amaçlayan COVAX programı kapsamında 170’ten fazla ülkeyle görüşmeler yürütülüyor. Aralarında Almanya ve Japonya gibi ABD müttefiklerinin de bulunduğu çok sayıda ülke programa destek veriyor.

Uzmanlar, ABD’nin aşı çalışmalarında yalnız hareket etme kararının hem ABD hem de dünya nüfusunun potansiyel bir aşıya erişiminde sorun yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.