Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir ailenin koronavirüs hikayesi – Rabia Gürler: “Hastanede annem için sekiz saat bekledik, sonunda pozitif çıktı. Benim de koku kaybım var ama test yapılmıyor”

Kayseri’de yaşayan Aynur Efkan (51), dün (1 Eylül) koronavirüs olduğunu öğrendi ve kronik rahatsızlığı var. İki hafta boyunca belirtiler gösteren Efkan’a acile ilk gittiği zaman bir şeyi olmadığı ve kan tahlili yaptırıp dinlenmesi gerektiği söylendi. Efkan’ın kızı Rabia Gürler ile hastane süreçlerinde yaşadıklarını konuştuk. Sekiz saat sıra beklediklerini ve koronavirüse yakalanmasının ardından annesiyle ilgilenilmediğini söyleyen Gürler, hastanede dört doktorun olduğunu anlattı:

“Annem iki hafta önce çok ağrılı bir ishal geçirdi. İlk defa böyle bir ağrı çektiğini söyledi. Ben de bunun üzerine kendisini acile götürdüm. Anneme kan tahlili yapıldı ve bana ‘Anneniz üşütmüş’ denildi. Sürüntü testi yapılmadı. Halbuki koronavirüsün en belirgin belirtilerinden birisi de ishal, bence yapılması gerekiyordu. Ağrıları dindiğinde eve gönderdiler. Evdeyken bir hafta boyunca grip gibi belirtiler göstermeye başladı, halsizlik ve boğaz ağrısı vardı. Bir hafta boyunca süreci evde geçirdik. Bir hafta sonunda annemin durumu daha kötü oldu. Pazartesi günü bu ağrılara göğüs ağrısı da eklenince acile götürdüm. Direkt salgın bölümüne götürdüler. Çok sıra vardı. Annemin çok ağrısı vardı, ayakta zor duruyordu. Biz o sırada sekiz saat bekledik. Sadece dört doktor vardı. Sekiz saat sonunda doktorla görüşebildik, tomografi çekildi ve akciğerinde iltihap olduğunu söylediler.  O zaman sürüntü testi yapıldı. Dün öğle saatlerinde de e-devlet’ten koronavirüs olduğunu öğrendik. Bize hastanede bir ilaç verdiler. Onları kullanmaya zaten başlamıştık. Bize pozitif çıkar çıkmaz arayacaklarını, iletişime geçeceklerini söylediler, negatif ise ilaçları kullanmaya devam etmemiz gerektiğini söylediler. Dün akşam il sağlık müdürlüğünden aradılar ve bilgileri öğrendiler. Gece uyumadım gelirler diye. Sabah oldu hâlâ gelen olmadı. Abim gerekli yerlere başvurmuş. Ama bekliyoruz.”

Koronavirüs 7/24 hattından da bir bilgi alamıyoruz”

Rabia Gürler’in annesinin Hepatit B ve kalp ve damar varis hastalığı var. Evde 65 yaş üzeri anneannesi ve dedesinin olduğunu söyleyen Gürler, onlar için korktuğunu ve bir an önce bir şey yapılması gerektiğini söylüyor:

“Hastanede herkes çok kötüydü ve ağır hastalar bile sıra bekliyorlardı. Biz bu sırada ‘Koronavirüs 7/24 hattını’ da aradık. Fakat oradan da bir bilgi alamadık. Aslında çok güzel bir uygulama, birçok numara koymuşlar fakat hepsi birbirine yönlendiriyor ve iletişim kuramıyorsunuz. Evde dedem ve anneannem var. İkisi de 65 yaş üzeri, korkuyoruz. Şu an çaresiz bekliyoruz”.

“Bende de koku kaybı var”

İki hafta önce nişanlanan Gürler, emin olmamakla birlikte isteme zamanında annesinin koronavirüse yakalandığını düşünüyor. Çünkü Gürler’in nişanlandığı kişi hastanede çalışıyor ve bir ara hafif grip atlattı. Fakat erkeğin sürüntü testi negatif çıktı. Annesiyle en fazla temas içinde olan Rabia Gürler’de de koronavirüs belirtileri başladı: 

“Bana bir test yapılmadı fakat benim de koku ve tat kaybım var. Annem, dün telefonla konuştuğunda sağlık ekiplerine ‘Kızım sürekli yanımda ona test yapılacak mı?’ dedi. Bize geldikleri zaman bilgi vereceklerini söylediler ve bizi geçiştirdiler.”

Rabia Gürler’in abisi yaşadıkları bu süreci sosyal medya hesabından da duyurdu. Haberi yaptığımız sırada aile, bakanlıktan arandı ve kendilerine “Sosyal medyada paylaşım yapmayın” ricasında bulunuldu. Birkaç saat sonra eve gelen filyasyon ekibi, Rabia Gürler’in dedesi ve anneannesine test yaptı. Fakat anne Aynur Efkan ile en yakın temasta olan Rabia Gürler’e test yapılmadı.

“Tek belirti ateş değil”

Annesinin şu anda yaşadıklarını anlatan Gürler, göğsündeki ağrının yanı sıra öksürüğün de eklendiğini söylüyor. Tek belirtinin ateş olmadığını söyleyen Gürler, “Annem göğsünde yanma olduğunu ve ağzında acı bir tat olduğunu söylüyor. Ateşi yok fakat sürekli uyuyor. Ateş tek belirti değil, ‘ateşim yok’ diye korona değiliz diye düşünmeyin. Mesela ben koku alamıyorum, annem alabiliyor… Herkeste farklı belirtiler gösteriyor” diyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.