Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katillerinin idam cezası geri çekildi

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın istihbarat servisinden kişiler tarafından Türkiye’de öldürülmesine ilişkin Suudi Arabistan’da görülen davada, faillere verilen idam cezası hapis cezasına dönüştürüldü.

Mahkeme, Kaşıkçı cinayetinden suçlu bulup daha öncesinde idama mahkûm ettiği beş kişinin cezalarını 20 yıl hapis olarak değiştirdi, üç kişinin 7 ile 10 yıl arasındaki cezalarını ise değiştirmedi. Mahkeme heyeti, idam cezalarını geri çekmelerinin sebebini Kaşıkçı’nın ailesinin “katilleri affettikleri” yönündeki açıklamaları olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Agnes Callamard davayı “adaletin tam olarak zıddı” olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan yönetimine muhalifliğiyle bilinen gazeteci Cemal Kaşıkçı 2018 yılında İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmüş, vücudu parçalara ayrılmıştı. Birçok haber ajansı bu cinayetin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından düzenlendiğini ileri sürmüş, ancak Suudi merciler bunu inkâr etmişti. Çok sayıda çelişkili açıklama sonrasında Suudi yetkililer Kaşıkçı’yı öldürme operasyonunun Suudi istihbarat teşkilatındaki bir grup tarafından izinsiz ve Salman’ın haberi olmadan yapıldığını iddia etti.

Kaşıkçı cinayetinin davası, Suudi Arabistan’dan bağımsız olarak Türkiye’de de görülmeye devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.