Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra Bahreyn de ABD arabuluculuğunda İsrail ile ilişkilerini normalleştirecek

Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra Bahreyn de İsrail ile ilişkilerini normalleştirecek. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Bahreyn’in İsrail ile tam düzeyli diplomatik ilişkiler kuracağını açıkladı. Trump geçtiğimiz hafta da Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail ile ilişkilerini normalleştireceğini açıklamıştı.

Bahreyn’in de İsrail ile normalleşme sürecine girmesi Ortadoğu dinamiklerinde Arap ülkelerinin İsrail’e yakınlaşıp Filistin’in yalnız kalması olarak okunurken ABD iç politikasında da Trump’ın başkanlık seçimine kısa bir süre kala “arabuluculuk” rolünü üstlenmesi olarak yorumlanıyor.

Trump, açıklamayı Twitter üzerinden ABD, Bahreyn Krallığı ve İsrail’in ortak bildirisini yayınlayarak yaptı. Sonrasında da yine Twitter üzerinden süreci “Bir TARİHİ gelişme daha!” olarak nitelendirdi. ABD Deniz Kuvvetleri’nin Beşinci Filosu’na ev sahipliği yapan Bahreyn, ABD için stratejik önem taşıyor. 

Trump’ın damadı Jared Kushner ile Bahreyn’in yönetici prensi Salman bin Hamad bin İsa al-Khalifa

11 Eylül İkiz Kuleler saldırısının yıldönümünde açıklanan anlaşma Trump’ın damadı Jared Kushner arabuluculuğunda gerçekleşti. Bu anlaşma, Kushner’in üzerinde çalıştığı İsrail ve Filistin arasında bir barış anlaşması imzalanması hedefinde de önemli bir gelişme olarak görülüyor. 

New York Times’a göre bu hedefi doğrudan olarak gerçekleştiremeyeceğini gören Trump hükümeti, bölgedeki Arap ülkeleriyle İsrail’i aynı tarafa toplayarak Filistin’i bölgede yalnızlaştırmayı hedefliyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.