Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çanakkale Bozköy’de yaşayan iki fotoğrafçı, atıl durumdaki okulu sanat atölyesine dönüştürüyor: “Amacımız köyümüzü bir adım daha öne taşımak”

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Bozköy’e bir sene önce taşınan fotoğrafçı Şafak Gümüş, taşımalı eğitim nedeniyle 1993’ten beri atıl durumda olan köy okulunda fotoğrafla ilgilenen komşusu Yunus Emre Eroğlu ile birlikte sanat atölyesi kurmaya karar verdi. Aldıkları bu kararı muhtar ve köylüler de destekleyince köy meydanındaki okulu sanat atölyesine dönüştüren ikiliden Şafak Gümüş, atölyenin kurulma sürecini Medyascope’a anlattı. 

2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından duyurulan Troya Kültür Rotası üzerinde bulunan Bozköy’ü, bu rotanın merkezi haline getirip köy ekonomisine destek olmak isteyen Gümüş ve Eroğlu, köyde taşımalı eğitim nedeniyle boş duran okulu sanat atölyesine dönüştürmeye karar verdi. 

Köy muhtarıyla ve köylülerle de bu konuyu konuştuklarını, onlardan da destek aldıklarını belirten Gümüş, “Köy kahvesinde bu konuyu köyün sakinlerine açtık. Kahve deyince aklınıza erkeklerin batak oynadığı bir yer gelmesin. Bu kahvede yıllardır kadın-erkek hep beraber oturuluyor, köyle ilgili bütün kararlar burada alınıyor. Okulu restore etmeye de burada karar verdik” diye konuştu.

“İnsanlar okulun onarımı ve temizliği için yardıma geldi”

Profesyonel moda fotoğrafçılığı yapan Gümüş, fotoğrafçılık eğitmeni arkadaşı ve fotoğrafla ilgilenen komşusu Eroğlu ile aldıkları atölye kurma kararını Twitter’dan paylaşarak, “İnsanlar çok olumlu yaklaştı, çok fazla destek mesajı aldım. İnsanlar okulun onarımı ve temizliği için yardıma geldi. Her şeyi birlikte yaptık, birlikte yapmaya devam edeceğiz” dedi. 

Atölye katılımcıları için ücretsiz kamp alanı 

Köy meydanında, katılımcıların yarım asırlık çam ağaçları altında ücretsiz bir şekilde çadır kurabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını anlatan Gümüş şunları ekledi: “Amacımız köyümüzü bir adım daha öne taşımak. İlki umumi tuvaletti, ikincisi ise kamp yapmak isteyen insanlar için duş yaptırdık.”

Gönüllülük esasına dayalı bir şekilde kurulan ve hiçbir maddi çıkar beklentisi olmayan atölyede ilk kurs ücretsiz olarak 29 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Gümüş, tarih seçimlerinin zeytin hasadına denk geldiğini ve bu nedenle de atölye katılımcılarının Bozköy’de atölye dışında da güzel vakit geçirebileceklerini düşündüğünü söyledi. İki gün teknik eğitim, iki gün de saha çalışmasının yapılacağı eğitimi anlatan Gümüş, “Saha çalışmamız tamamen zeytin hasadı ve zeytin hasadında çalışan işçiler üzerine olacak” dedi.

Gümüş ve arkadaşları, eğitimden sonra katılımcıların çektikleri fotoğraflarla köy meydanında sergi açmayı da planlıyor. 

Programa olan ilgiden köylülerin de kendilerinin de mutlu olduğunu dile getiren Gümüş, “Üç eğitmeniz, katılım talebi çok yoğun. Sonrasında edebiyat ve tiyatro atölyeleri planlıyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.