Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya hükümeti güvenlik güçleri içerisindeki aşırı sağ eğilimi gösteren bir rapor yayınladı

Almanya Federal Anayasa Koruma Teşkilatı, güvenlik güçleri içerisindeki aşırı sağ eğilimi gösteren bir rapor yayınladı. Raporda Alman polis ve istihbarat servislerinde çalışan 377 memurun aşırı sağcı olduğu ortaya çıktı.

Almanya hükümetine bir süredir güvenlik güçleri içerisinde aşırı sağ yönelimin yaygın olduğu iddialarının araştırılması konusunda baskı yapılıyordu. Koalisyon hükümetinin ortağı olan Sosyal Demokratlar defalarca bu konuda harekete geçilmesini talep etti. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, eylül ayında aşırı sağa karşı daha kararlı bir mücadele çağrısında bulundu.

Hükümet ülkenin güvenlik güçlerinin itibarını zedelemekten çekindiği için uzun süredir kapsamlı bir soruşturma yapmayı reddediyordu. Ancak geçen hafta İçişleri Bakanı Seehofer, hükümetin bundan sonra güvenlik güçleri içindeki aşırı sağcı eğilime karşı katı bir yaklaşım izleyeceğini ve hiçbir şeyi örtmeyeceğini açıkladı.

377 memur aşırı sağcı

Federal Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından derlenen rapor, Ocak 2017 ile Mart 2020 arasında Alman polis ve istihbarat servislerinde çalışan 377 memurun aşırı sağ görüşlere sahip olduğunu tespit etti. Raporun hazırlanması için güvenlik güçlerine mensup yaklaşık 300 bin kişiden isimsiz bir şekilde anket doldurmaları istenmişti. Anket sonucuna göre Alman polis güçlerinden 319, federal güçlerden ise 58 kişi aşırı sağcı.

Raporu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında konuşan Seehofer, polis güçlerinin yüzde 99’undan fazlasının anayasaya saygı duyduğunu ve aşırılıkla hiçbir bağlantısı olmadığını vurguladı. Ayrıca belgelenmiş yüzlerce örneğe rağmen aşırı sağcılığın Alman polis güçlerinde sistematik bir sorun olmadığını söyledi.

Hükümetin aldığı araştırma kararında, üzerinde artan baskının ve güvenlik güçleri içerisinde artan aşırı sağ olayların katkısı büyük. Örneğin, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde 30 polis memuru, çevrimiçi sohbet odalarında gamalı haçlar, Adolf Hitler’in fotoğrafları ve bir mültecinin gaz odasında gösterildiği fotoğrafı paylaştıkları için aşırı sağ propagandası yapmak suçuyla eylül ayında görevden uzaklaştırılmıştı.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Kaynak: Yahoo

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.