Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Barış Ödülü, açlıkla mücadeledeki çabaları nedeniyle Dünya Gıda Programı’na verildi

2020 Nobel Barış Ödülü, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’na (World Food Programme-WFP) verildi. Nobel Komitesi, açlıkla mücadeleye ve çatışma alanlarındaki insanların yaşam koşullarının düzeltilmesine katkılarından dolayı programı ödüle layık gördü.

Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, açlığın savaş bölgelerinde “bir silah” gibi kullanıldığını söyledi ve Dünya Gıda Programı’nın açlıkla karşı karşıya olan milyonlarca kişi için çalıştığını vurguladı.

Reiss-Andersen, “Uluslararası dayanışmaya duyulan ihtiyaç her zamankinden daha fazla” dedi ve Dünya Gıda Programı’nın en önemli BM kurumlarından biri olduğunu vurguladı.

Dünya Gıda Programı Sözcüsü, Nobel Barış Ödülü’nü kazanmalarının kendileri için gurur verici olduğunu söyledi.

Dünya Gıda Programı, 10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 80 milyon TL) para ödülünün de sahibi oldu. Nobel Barış Ödülü, 10 Aralık’ta Norveç’in başkenti Oslo’da yapılacak törenle sahibine verilecek.

BM Dünya Gıda Programı doğal afetler, savaşlar ve çatışmalar gibi nedenlerle aniden açlık tehlikesiyle yüzleşenlere insani amaçlarla gıda yardımı yapmak amacıyla 1965’te İtalya’nın başkenti Roma’da kuruldu. Program kapsamında bugün, 88 ülkede yılda yaklaşık 97 milyon kişiye yardım yapılıyor.

Bu yılki ödül için 211 kişi ve 107 kurum değerlendiriliyordu. İklim aktivisti Greta Thunberg, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny ve koronavirüs salgını ile mücadelesi sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü adı geçen kişi ve kurumlar arasındaydı. 


Ödül geçen sene Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed‘e verilmişti. Ahmed ülkesiyle Eritre arasında barış sağlanması için çaba göstermişti. ABD Başkanı Donald Trump, geçen yılki ödülün bu konudaki arabuluculuğu sebebiyle kendisine verilmesi gerektiğini söylemişti. 

Beyaz Saray Trump’ın, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in İsrail ile ilişkilerini normalleştirmelerini sağlayan anlaşmadaki rolü nedeniyle 2021 için aday gösterildiğini açıkladı.

Tıpfizikkimya ve edebiyat ödülleri bu hafta sahiplerini bulmuştu. Önümüzdeki hafta ise ekonomi Nobel’i açıklanacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.