Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de başkanlık seçimlerine üç haftadan az kaldı: Trump mitinglere devam ediyor, Biden arayı açıyor

Opinium araştırma şirketinin İngiliz The Guardian gazetesi için yürüttüğü anket çalışması, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) seçime sayılı günler kala Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ın 17 puan önünde olduğunu gösteriyor.

Joe Biden

Ankete katılanların yüzde 57’si Joe Biden’a, yüzde 40’ı ise Donald Trump’a oy vermeyi düşündüğünü belirtti. Ekim ayının başında CNN tarafından açıklanan oy oranları Biden için yüzde 57, Trump için yüzde 41 şeklindeydi. İki hafta içinde Biden’ın farkı yüzde 1 oranında açtığı görülüyor. 

Araştırma bulguları, Yüksek Mahkeme Yargıcı Ruth Bader Ginsburg’un vefatı, Trump’ın Biden ile başkanlık müzakeresinde beklenenin altında performans göstermesi ve koronavirüs salgınının Beyaz Saray’a varıncaya kadar hızla yayılması gibi gelişmelerin, seçimlerde ibrenin Demokratlar’ın lehine kaymasına neden olduğunu gösteriyor.  

Eylül ayından bu yana Biden, kararsız seçmenlerin yüzde 5’inin oyunu kazanmayı başardı. Geçen aydan bu yana Demokratlar’ın oy tabanından almayı umduğu destek de güçlendi. Eylül ayında Demokrat Parti’nin adayı Biden’a oy vermeyi düşündüğünü ve oy kullanacağını söyleyenlerin oranı yüzde 75 iken, ekim ayının ilk yarısında bu oran yüzde 82’ye yükseldi. 

Trump çekirdek kitlesinin desteğini koruyor

Anketlerde geride giden Donald Trump’ın koronavirüs tedavisinin ardından düzenlediği seçim mitinglerine katılım oranları ise oldukça yüksek. Trump, seçimlerde oy almayı umduğu çekirdek kitlenin desteğini korumayı başarmış gibi görünüyor. Ancak Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin gibi Trump’ın güçlü olduğu eyaletlerde bile Biden ile arasındaki farkın kapanmak üzere ya da kapanmış olduğu da anket sonuçlarına yansıyor.

New York merkezli araştırma şirketi Opinium, 8-12 Ekim günleri arasında Guardian için yürüttüğü anket çalışması sürecinde, 18 yaşın üzerinde 2003 ABD vatandaşıyla görüştü. Görüşmeler internet üzerinden yapıldı. Şirket, örneklem oluşturulurken eğitim seviyesi, yaş ve katılımcıların bir önceki seçimlerde kullandıkları oyların dikkate alındığını vurguladı. 

Anket katılımcıları arasında, 2016 seçimlerinde Trump’a oy veren her üç seçmenden ikisi, bir başka ifadeyle eski Trump destekçilerinin yüzde 62’si, 3 Kasım’daki seçimlerde oylarını Trump’tan yana kullanmayacaklarını söyledi. Katılımcılar, Trump’ın koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde bekledikleri performansı gösteremeyişinin kararlarını değiştirmelerinde etkili olduğunu belirtti. Bu katılımcıların yüzde 47’si, kararlarını değiştiren asıl etkenin Trump’ın kişiliği ve görevi boyunca sergilediği davranışlar olduğunu söyledi. 

Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı görevini yürüten Biden, sağlık hizmetleri, ırkçılığa dayalı sosyal problemler ve hatta ekonomi, istihdam gibi alanlarda Opinium anketine katılanların büyük çoğunluğunun güvenini kazanmış gibi görünüyor. Ekonomi Trump’ın en iddialı olduğu alanlardan biriyken son dönemde başının vergi beyannameleriyle yeniden dertte olması, ABD başkanının seçmenlerin güvenini kazanamamasına yol açtı.  

Donald Trump

Trump, vergi beyannameleriyle ilgili celbin geçersiz sayılması için bir kez daha Yüksek Mahkeme’ye başvurdu 

Donald Trump’ın avukatları, ikinci kez salı (13 Ekim) günü Manhattan bölge savcısının, başkanın vergi beyannamelerine ulaşma isteminin askıya alınması talebinde bulundu. 38 sayfalık “acil başvuru”da avukatlar, federal bölge mahkemesi hakiminin, Savcı Cyrus R. Vance’in Trump’ın vergi beyannamelerine ilişkin detayları talep etme hakkı olduğuna ilişkin kararının bir hata olduğunu öne sürdü.   

Trump’ın avukatları başvuru metninde, “Bu son derece kusurlu kararın geçerli olmasına izin vermek, hele ki bu davanın önemi göz önüne alındığında, gereksiz yere kafa karışıklığına sebep olacaktır. Karar, tartışmasız bir şekilde yanlış” dedi.  

Trump’ın avukatlarının kararı Yüksek Mahkeme’ye taşımayı bir kez daha denemesi beklenen bir hamleydi. ABD İkincil Temyiz Mahkemesi, 7 Ekim’de Savcı Cyrus R. Vance’in Trump’ın vergi beyannamelerine ilişkin detayları elde etmek için büyük jüri oylamasından faydalanabileceğine karar verdi. Mahkeme, ABD başkanının “talebin fazlasıyla geniş kapsamlı ve Savcı Vance’in bir Demokrat olması sebebiyle siyasi motivasyonlarla uygulanan bir taciz anlamına geldiği” şeklindeki itirazını reddetti. 

Trump, seçime sayılı günler kala arka arkaya mitingler düzenliyor 

Donald Trump, başkanlık seçimlerine sayılı günler kala koronavirüs tedavisi gördüğü sırada kaybettiği zamanı kapatmak istercesine, arka arkaya seçim mitingleri düzenliyor. Zamana karşı yarışan Trump’ın çarşamba (14 Ekim) günkü durağı, Iowa eyaleti. 

Trump 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinde, Iowa’daki seçmenlerden Demokratlar’ın adayı Hilary Clinton’a göre yüzde 10 daha fazla oy almıştı. Trump’ın seçime kısa bir süre kala ziyaret ettiği ve oy potansiyelinin yüksek olduğunu düşündüğü Iowa’da son günlerde koronavirüs vakalarında ve virüs nedeniyle hastanede tedavi görenlerin sayısında ciddi bir artış gözleniyor. Iowa’nın Cumhuriyetçi Valisi Kim Reynolds, maske kullanımını zorunlu hale getirmemekte direnen isimlerden. Son günlerde yapılan anketler ise Iowa’da, Trump ve Biden’ın oy oranlarının birbirine yaklaştığına işaret ediyor. 

Ayrıca Pensilvanya’da da bir miting yapan ve seçmenlere seslenen Trump, Biden hakkında “İşlerinizi elinizden aldı, fabrikalarınızı kapattı. Bunu en iyi siz anlarsınız, çünkü bu bölgede acısını sizler çektiniz. Sınırlarınızı açtılar, şehirlerinizi tahrip ettiler. Biden, radikal küreselcilerin hizmetkârı!” diye konuştu. 

Son olarak Florida’da konuşan Joe Biden ise Trump’ın koronavirüs salgınını başarılı bir şekilde yönetememesinin bedelini yaşlıların ödediğini söyledi ve “Donald Trump’ın önemsediği tek yaşlı var, o da kendisi” dedi. Konuşması boyunca maske takan Biden, Trump’ın aylardır devam eden salgını ele alış yöntemini de sert bir şekilde eleştirdi: “Trump koronavirüse yakalandığında iyileşmesi için dua ettim. Hastalığı atlatınca ciddiyetini anlayacağını ummuştum. Ama o ne yaptı? Daha önce olduğu gibi yalan yanlış bilgiler yaymaya devam etti, hatta iki katına çıkardı.”

Öte yandan, ABD’li seçmenlerin bu yıl rekor denebilecek bir çoğunluğu erken oy kullanmayı tercih ediyor. ABD Seçimleri Projesi (US Elections Project) verilerine göre, 3 Kasım’daki başkanlık seçimi için 10 milyondan fazla seçmen oyunu kullandı. Pazartesi (12 Ekim) günü, Georgia eyaletinde de erken oy kullanımı başladı. Oy kullanmak isteyen seçmenler uzun kuyruklarla karşılaştı. Bugünden (14 Ekim) itibaren Kansas, Rhode Island ve Tennessee eyaletlerindeki seçmenler de erken oy kullanabilecek. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.