Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme, “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla tutuksuz yargılanan eski uzman çavuş Musa Orhan için yapılan tutuklama talebini reddetti

Batman’ın Beşiri ilçesinde 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz ettiği ve ölümüne sebebiyet verdiği gerekçesiyle Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuksuz yargılanan eski uzman çavuş Musa Orhan’ın tutuklanması için yapılan talepler mahkeme tarafından reddedildi. Orhan’ın susma hakkını kullanıp hiçbir soruya yanıt vermediği duruşmada mahkeme, kadın kuruluşlarının davaya müdahil olma ve Orhan’ın duruşmada hazır edilmesi taleplerini de reddetti. İpek Er’in annesi, sanık avukatı duruşmada kızının özel hayatıyla ilgili konuşunca baygınlık geçirdi.

Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki İpek Er, olaydan sonra TSK’dan ihraç edilen uzman Çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne uğramasının ardından 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunmuş ve kaldırıldığı hastanede 18 Ağustos günü hayatını kaybetmişti. “Nitelikli cinsel saldırı” suçlaması ile hakkında dava açılan Musa Orhan’ın yargılanmasına Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün başlandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Feleknaz Uca, Sıddık Taş, Siirt, Diyarbakır, Van, Mardin, Şırnak, Batman ve Şanlıurfa Baroları Kadın Hakları Merkezi avukatları ile İpek Er’in yakınlarının hazır bulunduğu duruşmaya, tutuksuz sanık Musa Orhan, Ankara’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Yapılan kimlik tespitinden sonra Orhan’ın savunmalarına geçildi. “Susma hakkımı kullanıyorum” diyen sanık daha sonra eski beyanlarını tekrar ettiğini söyledi ve bunun dışında hiçbir soruya yanıt vermedi.  

Er ailesinin avukatları duruşmada, geçen hafta dosyaya giren kriminal raporun daha önce İpek Er ile cinsel bir ilişkiye girmediğini söyleyen sanığı yalanladığını belirterek “Uzmanlık raporunda, olay yerinde bulunan battaniye ve yastık kılıfı üzerinde yapılan incelemede İpek’e ait kan örneği ile Musa Orhan’a ait meni içeren vücut sıvı örneğinin karışık halde bulunduğu tespit edildi. İpek’in anlatımı, adli tıp raporu, uzmanlık raporu Musa Orhan’ın çelişkili beyanlarını tek bir gerçeği işaret ediyor. Musa Orhan cinsel saldırı ve yönlendirme suçları yönünden tutuklanmalıdır ve cezalandırılmalıdır” dedi.

Sanık Musa Orhan’ın müdafiinin, İpek Er’in babasına dosya ile ilgisi olmayan sorular sorması üzerine mağdur vekilleri itiraz etti. İtiraz üzerine mahkeme tarafından sanık müdafiinin soru sorma talebi, soruların dosya ile ilgili olmadığı gerekçesi ile reddedildi.

İpek Er’in annesi baygınlık geçirdi

Sanık müdafiinin savunma yaptığı sırada İpek Er’in özel yaşamı ile ilgili konuşması üzerine annesi Hikmet Er baygınlık geçirdi. Duruşmaya kısa bir ara verildi. Daha sonra konuşan İpek Er’in annesi Hikmet Er, çok öfkeli olduklarını canlarını, namuslarını emanet ettikleri devletin üniformalı bir görevlisinin kızlarına bu saldırıyı gerçekleştirdiğini belirterek, “Devlete olan güvenimizin yerine gelmesi için ve adaletin tecelli etmesi için sanığın hak ettiği cezayı almasını istiyoruz” dedi.

Mahkeme, duruşmaya katılan baro kadın hakları merkezlerinin davaya müdahil olma, sanık Musa Orhan’ın duruşmada hazır edilmesi ve Orhan’ın tutuklama taleplerini reddederek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.