Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir şehrin hikayesi – Soma (5): Ailelerin yıllardır süren hak mücadelesi

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasında 301 işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden işçi ailelerinin hukuk mücadelesi ise devam ediyor.

Sosyal Haklar Derneği, altı yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesinde işçi ailelerinin hep yanında oldu.  Maden faciasında eşini kaybeden Fatma Kurban, yaptığımız söyleşide “Altı yıldır yağmur çamur demeden Akhisar’da mahkemeye gidiyoruz. Sosyal Haklar Derneği’nden Allah razı olsun. Onlar destek vermese biz davayı bu aşamaya getiremezdik” demişti.

Soma Sosyal Haklar Derneği üyesi Kamile Çiftçi ile facia sonrası ailelerin hukuk mücadelesini ve derneğin Soma’daki faaliyetlerini konuştuk.

Kamile Çiftçi, facia sonrasında Türk Psikologlar Derneği’nden de destek alarak aileler ile çalışmalara başladıklarını söyledi.

Faciada eşini çocuğunu kaybeden kadınlar ile çalışma yürüttüklerini belirten Çiftçi, “Daha önce faturasını bile ödemeye çıkmayan kadınlar vardı. Okuma yazma bilmeyen arkadaşlar vardı. Dernek olarak destek sağladık” dedi.

Soma Sosyal Haklar Derneği üyesi Kamile Çiftçi

Çocuklar için yaz okulları organize ettiklerini anlatan Çiftçi, “Çocukların facia sonrası ilk iki yılları çok kötü geçti. Yaptıkları resimler hep siyahtı. Gökkuşağını, güneşi bile siyah yapıyorlardı. Sonraki yıllarda gökkuşağı renklenmeye başladı. Bu da yaptığımız çalışmanın iyi bir şey olduğunu bize hissettirdi. Çocukların umudunu kaybetmediğini, acılarının hafiflediğini gördük” diye konuştu.

Soma maden faciası davası hangi aşamada?

13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma faciası davasında, sanıklardan maden sahibi Can Gürkan 15 yıl, genel müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, işletme müdürü Akın Çelik 18 yıl 6 ay, teknik müdür İsmail Adalı 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

2018 yılında açıklanan kararda mahkeme heyeti, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve tutuksuz yargılanan 36 sanık için beraat kararı vermişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasına ilişkin dosyayı görüşüp kararını verdi. Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 sanık hakkında verilen beraat kararları onandı.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “basit taksirle ölüme neden olma” suçundan verilen 15 yıl hapis cezası ise bozuldu. Yargıtay, Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’nın 301 kez “olası kastla adam öldürme” ve 162 kez “olası kastla adam yaralama” suçlarından ceza almaları gerektiğini belirtti.

Dosya bu aşamadan sonra Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. Mahkeme Yargıtay’ın kararına uymazsa dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.