Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dev maça doğru: Fenerbahçe-Trabzonspor

25 Ekim pazar günü, Süper Lig’in altıncı haftasında dev bir maç futbolseverleri bekliyor. Ligde ikinci sırada bulunan Fenerbahçe, 16’ncı sıradaki Trabzonspor’u konuk edecek. Cüneyt Çakır’ın düdük çalacağı maç, 19.00’da başlayacak. Rekabette en çok dikkat çeken olayları ve istatistikleri Medyascope derledi.

İlk mücadele 

Fenerbahçe ile Trabzonspor ilk kez 13 Şubat 1974’te Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda karşılaştı. 0-0 biten maçta, Fenerbahçe’nin ilk kez Trabzon’a gelmesiyle maçta seyirci rekoru kırıldı. O dönem 15 bin kişinin tribünden izlediği mücadelede, Trabzonspor, 160 bin lira bilet geliri elde etti. 

İstatistikler 

İki ekip bugün oynanacak maçta 128’inci kez karşılaşacak. Daha önce oynanan 127 maçta, Fenerbahçe, 48 kez kazanırken, Trabzonspor 43 galibiyet elde etti. 36 maç ise beraberlikle sonuçlandı. Mücadeledeki en farklı galibiyet ise, 4 Mart 1989’da oynanan ve Fenerbahçe’nin 5-1 kazandığı mücadeleydi. 

Ah Trabzon ah, yaktın bizi” 

Trabzonspor, 1975-1981 seneleri arasında beş şampiyonluk yaşamıştı. Bu seneler arasında Fenerbahçe’ye adeta bela olmuş ve “Hababam Sınıfı” filminde adından söz ettirmişti. 

Fenerbahçe, Trabzonspor’a karşı uzun süre galip gelememişti. Bu durum Trabzonspor için de geçerliydi. Geçen sene Türkiye Kupası maçında Fenerbahçe’yi Kadıköy’de 3-1 yenen bordo-mavili ekip, 23 sene sonra bu seriyi sona erdirdi. 

1995-96 sezonu 

1995-96 sezonu yakın tarihteki 2010-11 sezonuna eşdeğer bir seneydi Süper Lig için. Fenerbahçe ve Trabzonspor nefes nefese şampiyonluk mücadelesi vermiş ve sezon sonu Fenerbahçe şampiyon olmuştu. O sezonun son haftalarında, 5 Mayıs 1996’da oynanan karşılaşma hâlâ hafızalarda. Evinde Fenerbahçe’yi ağırladığı maçta beraberlik dahi çıksa, Trabzonspor şampiyonluk yolunda büyük bir avantaj elde edecekti. Böyle bir atmosferde oynanan maçta Trabzonspor, 18’inci dakikada Abdullah Ercan ile 1-0 öne geçmesine rağmen, 55’inci dakikada Oğuz Çetin’in golüne engel olamadı. Maçın 80’inci dakikasında oyuna, Fenerbahçe’nin şu anki teknik direktörü Erol Bulut girdi, 82’nci dakikada, Erol Bulut’un ortasını, Aykut Kocaman gole çevirdi,  

2010-11 sezonu da Fenerbahçe ve Trabzonspor’un nefes nefese yarıştığı bir sezondu. Sezon sonu şampiyonluğu göğüsleyen Fenerbahçe, 18’inci şampiyonluğunu ilan etti. 

Olaylar 

2010-11 sezonundan sonra iki takım, 2011-2012 sezonu için uygulanan Süper Final’de karşılaştı. İlk maçta, Fenerbahçeli Emre Belözoğlu’nun Trabzonspor’un siyah futbolcusu Didier Zokora’ya ırkçılık yaptığı iddia edildi. İkinci maçta karşı karşıya gelen iki futbolcu, seremonide el sıkışmadı.

10 Mart 2014’te iki takım arasında tansiyonu yüksek bir maç daha oynandı. Fenerbahçe’nin 23’üncü dakikada öne geçmesinin ardından Trabzonspor taraftarlarının tribünden sahaya yabancı maddeler atması, stadyum direklerini sökmesi ve tribünde kavga çıkması nedeniyle maç yarıda kesildi. Fenerbahçe, maçı 3-0 hükmen kazandı. 

24 Nisan 2016’da bir diğer tansiyonu yüksek maç oynandı. Fenerbahçe’nin 4-0 önde götürdüğü maçın 89’uncu dakikasında, bir taraftar tribünden sahaya atlayarak hakem Volkan Bayarslan’a saldırdı.  

4 Nisan 2015 tarihinde Fenerbahçe, Rizespor maçının ardından Trabzon Havalimanı’na giderken takım otobüsü kurşunlandı.

Eksikler 

Ev sahibi Fenerbahçe’de bir eksik bulunmuyor. Transferin son günlerinde takıma katılan ve antrenmanlara yeni başlayan Diego Perotti’nin kadroda yer alması beklenmiyor. Ligde her hafta üstüne koyarak iyi bir futbol oynayan sarı-lacivertli ekip, kağıt üzerinde favori. 

Trabzonspor’da ise kaos hâkim. Beş haftada bir galibiyet alabilen bordo-mavili ekip, sıkıntılı günler geçiriyor. Bordo-mavililerde Caleb Ekuban’ın koronavirüse yakalanması, Abdülkadir Parmak’ın karantinada olması ve yeni transfer Anders Trondsen’in çapraz bağ sakatlığı yaşaması dışında bir eksik bulunmuyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.