Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da Soğuk Savaş dönemine ait dosyalar, casus olduğundan şüphelenilen İngiliz diplomatı anlatıyor: James Bond

Polonya’da Soğuk Savaş dönemine ait dosyaların gizliliğinin kaldırılmasının ardından Varşova’da bir arşiv çalışanının bulduğu dosya, casus olduğundan şüphelenilen İngiliz diplomat James Bond’un ziyaretinin ayrıntılarını ortaya çıkardı.

Dosyada, James Bond adlı İngiliz diplomatın 56 yıl önce Polonya’nın başkenti Varşova’ya geldiği ve sonrasında Sovyetler Birliği sınırındaki bir askeri üssün etrafında görüldüğü belirtiliyor. Polonyalı bazı tarihçilerin, İngiliz ajanı olduğunu düşündüğü James Bond hakkında İngiliz Gizli İstihbarat Servisi (MI6) herhangi bir açıklama yapmadı.

Arşiv çalışanı Wtodzimierz Lechnio

Varşova arşivi çalışanı Wtodzimierz Lechnio‘nun 21 Ekim Çarşamba sabahı bulduğu dosyada, 1964 yılında Varşova’ya gelen diplomat James Bond’un casus olabileceğine dair kanıtlar olduğu yazıyor. Polonya Ulusal Anma Enstitüsü Müdürü Marzena Kruk, Bond hakkında “O bir casustu ve casusluk yapıyordu” diye konuştu. 44 sayfalık dosyayı bulan Lechnio ise Bond’un casus olduğuna karar vermek için henüz erken olduğunu söyledi ve “Dosya onun bir casus olduğunu göstermiyor. O sadece bir diplomattı” dedi.

En son Kıbrıs ve Almanya’da görev yapan İngiliz diplomat James Bond, 2005 yılında hayatını kaybetti.

Polonyalı istihbaratının hemen dikkatini çeken Bond’un her hareketi not alınmış. Dosyada Bond’un çok dikkatli biri olduğu, içki içmeyi sevdiği yazıyor.

Eski Polonya Askeri Karşı-İstihbarat Servisi (SKW) lideri Filip Hagenbeck, “Açıkçası, onun bir casus olduğunu sanmıyorum. İstihbarat servisinin gerçek casuslarla ilgilenmemesi için Bond’u yem olarak kullanmışlar. O dönemde bu oynanan bir oyundu” dedi.

James Bond’un 88 yaşındaki eşi Janette Bond ise kocasının casus olabileceğini söyledi. Janette Bond, “Polonya’daki gizli görevinin ne olduğunu bilmiyorum ama üst katta oturan polislerin bizi dinlediğini düşündüğü için, ev içinde notlarla iletişim kuruyorduk” diye konuştu. Bond, kocasının İngiliz ordusu için çalıştığını ancak geçmiş göz önüne alındığında casus olabileceğini belirterek “Bond’un dünyanın en ünlü ajanıyla aynı isme sahip olması büyük talihsizlik” dedi.

James Bond’un işinden çok az bahsettiğini ve yakın çevresinde “Jim” olarak tanındığını söyleyen kayınbiraderi Keith Tacchi ise “Jim görev adamıydı. Orduya katıldı ve oyunu kitabına göre oynadı. Jim pipo içen, balıkçı şapkası takan, rahat bir insandı. Çok iyi olmadığı bir de golf tutkusu vardı” diye konuştu.

Yazar Ian Fleming’in 1950’lerde yazdığı romanın ana karakteri olan James Bond’un filmleri yapıldığından beri, Bond’un gerçekte var olup olmadığı merak konusuydu. Fleming 1962 yılında New York Magazin dergisine verdiği bir röportajda James Bond’u yazarken, Bond’un son derece sıkıcı ve ilginç olmayan bir adam olmasını istediğini söylemişti.

Ian Fleming

İngiliz diplomat James Bond’un ailesi, yazar Fleming’in yarattığı karakter ile diplomat Bond’un özelliğinin çok az benzediğini söylüyor. 007 James Bond’dan farklı olarak Jim Bond, İngiltere’nin güneyinde yer alan Devon isimli kasabada yaşayan bir bekçinin oğluydu.

Fleming’in açıklamaları tam tersi yönde olsa bile birçok kişiye göre James Bond karakteri, İkinci Dünya Savaşı‘nda Britanya özel kuvvetlerinde bulunduğu süre boyunca Fleming’e hizmet etmiş biri olabilir.

Ian Fleming’in biyografisini yazan Andrew Lycett‘e göre, eski deniz istihbarat subayı olan yazar, Soğuk Savaş döneminde MI6 şefi Stewart Menzies de dahil olmak üzere birçok casusun gittiği kulüplere gidiyordu ve bu sayede geniş bir istihbarat ağına sahipti.

1960’ların başında gösterime giren James Bond filmlerinin, dönemin komünist casusları tarafından da beğenildiğini söyleyen eski SKW yöneticisi Hagenbeck, “Bu tarz filmleri bir tür duyarlılıkla izliyorduk. Sen servisten ayrılırsın ama servis asla senden ayrılmaz” dedi.

Kaynak: The Wall Street Journal

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.