Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’da seçim heyecanı: Suu Çii yönetimindeki NLD, yarışı önde götürüyor

Myanmar’da pazar günü (8 Kasım) yapılan seçimlerde oy sayımı devam ediyor. Gelen ilk bilgilere göre, 90’dan fazla siyasi partinin katıldığı seçimlerde 75 yaşındaki Myanmar Dışişleri Bakanı ve hükümet başdanışmanı Aung San Suu Çii’nin liderliğindeki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD), şu ana kadar Temsilciler Meclisi’nde kazandığı 24 koltukla seçimleri önde götürüyor. NLD’nin ardından Myanmar ordusu tarafından desteklenen Dayanışma ve Kalkınma Birliği Partisi’nin(USDP) de seçimlerde önemli bir başarı elde ettiği belirtiliyor. Myanmar Seçim Komisyonu’nun bugün (9 Kasım) gece saatlerinde seçimin resmi sonuçlarını ilan etmesi bekleniyor.

75 yaşındaki Myanmar Dışişleri Bakanı ve hükümet danışmanı Aung San Suu Çii

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da seçim heyecanı yaşanıyor. Uzun bir süredir askeri yönetim altında olan ülkede, pazar günü (8 Kasım) düzenlenen ve yaklaşık 37 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde 90’dan fazla siyasi parti ve yaklaşık yedi bin aday, Senato ve Temsilciler Meclisi koltukları için yarışıyor.

Devam eden oy sayımlarında, Myanmar Seçim Komisyonu tarafından açıklanan ilk sonuçlara göre, 75 yaşındaki Myanmar Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii’nin liderliğindeki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) seçimleri önde götürüyor. NLD’nin şimdiye kadar Temsilciler Meclisi’nde 24 koltuk kazandığı aktarılırken seçimlerde NLD’den sonra en başarılı partinin ordu tarafından desteklenen Dayanışma ve Kalkınma Birliği Partisi (USDP)olduğu belirtiliyor.

Etnik azınlıkların oy kullanma hakkı iptal edildi 

Myanmar Seçim Komisyonu tarafından geçen ay yapılan açıklamada, güvenlik kaygısı sebebiyle 1,5 milyondan fazla kayıtlı seçmenin oy kullanım hakkının iptal edildiği belirtilmişti. Hukuk uzmanları ve siyasi analistler, etnik grupların oy kullanma haklarının ellerinden alınmasını iktidardaki NLD’nin seçimleri kazanmak için uygulamaya koyduğu bir taktik olarak görüyor.

Geçen ay oyları iptal edilen çeşitli etnik grupların arasında yakın zamanda sınır dışı edilen yaklaşık bir milyon Rohingya Müslümanı da yer alıyor. Etnik azınlıklar Myanmar nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Myanmar ordusu 1962 yılında darbe yaparak iktidarı ele geçirdikten sonra 1990 yılında yapılan seçimlerde Aung San Suu Çii’nin partisi ezici bir çoğunlukla seçimleri kazanmış ancak ordu seçim sonuçlarını kabul etmeyerek sivil bir hükümetin kurulmasını engellemişti. Son olarak 2015 yılında yapılan seçimlerde Çii’nin partisi NLD ve ordu tarafından desteklenen USDP işbirliği yapmış, sivil hükümet ve ordu arasındaki güç paylaşımına dayanan bir hükümet kurulmuştu.

Son düzenlemelere göre, ülkede yönetime ordu tarafından 56 senatör ve 110 milletvekili atanıyor. Her iki mecliste de toplam 322 sandalye kazanan parti, hükümet kurmak için gerekli olan çoğunluğu sağlıyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.