Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yönetiminden Birleşik Arap Emirlikleri’ne 50 adet F-35 satışına onay

ABD’de Trump yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 50 adet F-35 savaş uçağı satışına onay verdi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun duyurduğu anlaşma çerçevesinde BAE’ye F-35’lerin yanı sıra, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile havadan havaya ve havadan karaya füze mühimmatı da satılacak. Toplam değeri 23 milyar 37 milyon doları bulan bu alımlarla, BAE, Japonya’nın 2019 savunma bütçesinin yarısı kadar bir harcamayı ABD silah endüstrisine ödemeyi taahhüt etmiş oluyor.

Pompeo’nun yazılı açıklamasında, BAE’ye 10.4 milyar dolar değerinde 50 adede kadar F-35A Lightening II uçağı, 2.97 milyar dolarlık 18 adet MQ-9B SİHA ve 10 milyar dolar tutarında havadan havaya, havadan karaya füze mühimmatı satışına onay verildiği ve bu konuda Kongre’nin bilgilendirildiği belirtildi.

İran’a karşı İsrail’le işbirliğinin ödülü

Açıklamada “Bu, derinleşen ilişkimizin ve BAE’nin kendisini İran’dan gelen ve artan tehditlere karşı korumak, savunmak için gelişmiş savunma teknolojilerine olan ihtiyacının kabul edilmesidir. BAE’nin İsrail ile ilişkileri normalleştirme konusundaki tarihi anlaşması, bölgenin stratejik manzarasını olumlu bir yönde kullanmak için bir fırsat sunuyor. Düşmanlarımız, özellikle İran’dakiler bunu biliyor ve bu ortak başarıyı bozmak için hiçbir şeyden vazgeçmeyecekler” denildi.

BAE ile Mısır karşılaştırması

Pompeo açıklamasında, BAE’nin bu silahlarla İsrail’in “niteliksel üstünlüğü” aşmadan savunma becerilerini artıracağını ve ABD’nin ortakları ile ortak çalışır hale geleceğini de vurguladı. Bu vurgu önemli zira İsrail, askeri üstünlüğünün gölgelenebileceği endişesi ile BAE’ye F-35 satılmasına karşı çıkıyordu. ABD’nin İsrail’e “niteliksel” üstünlüğünü koruyacağına dair teminat vermesi ile sorunun çözüldüğü anlaşılıyor. Bu çerçevede ABD’nin İsrail’e F-22 satması gündemde.

Pompeo’nun yazılı açıklamasında, askeri işbirliği ve savunma alanındaki ticaret “ABD diplomasisinin güçlü araçları” olarak niteleniyor ve BAE ile yapılan anlaşma, “1979’da İsrail ile Mısır arasında kalıcı bir barış için imzalanan Kamp David Anlaşması’ndan sonra ABD’nin Mısır ile kurduğu askeri işbirliğine” benzetildi.

Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldıktan sonra, ortak üreticisi olduğu F-35 yeni nesil savaş uçağı programından Trump yönetimi tarafından Temmuz 2019’da çıkarılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.