Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: ABD’de koronavirüsün yayılmasından Çin’i sorumlu tutan haberler, Trump’ın eski başdanışmanı Steve Bannon’ın ve zengin Çin diyasporasının işbirliğiyle ortaya çıktı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önde gelen gazetelerinden New York Times, ABD Başkanı Donald Trump’ın eski başdanışmanı Steve Bannon’ın ve ABD’deki Çin diyasporasının bazı güçlü figürlerinin el ele vererek koronavirüs salgınının kaynağı ile ilgili yalan haber üretilmesini sağladıklarını öne sürdü. 

New York Times’ın haberinde, aşırı sağın ABD’deki önemli isimlerinden biri olarak görülen Bannon ve ABD’deki Çin diyasporasının güçlü isimlerinin Hong Kong’lu bir araştırmacının medyada söz almasını destekledikleri ve bu kişinin salgının kaynağının Çin olduğuyla ilgili asılsız iddialarda bulunmasını planladıkları iddia edildi.

Gazeteye göre, Hong Konglu virolog Dr. Li Meng Yan, Bannon ve ABD’deki Çinliler tarafından oluşturulan plan dahilinde, 2020 yılının Ocak ayında Çin’de öldürücü bir virüsün yayıldığı yönünde dedikodular duyduğunu açıkladı ve kendi güvenliğinden endişe duyduğunu belirterek Çin’de hükümeti eleştirdiği videolarıyla tanınan bir YouTube kullanıcısı olan Wang Dinggang’a ulaştı. 100 bin civarında takipçiye sahip olan Dinggang, birkaç gün sonra virüsün Çin Komünist Partisi’nin emriyle laboratuvardan üretildiğini ve dışarıya yayıldığını öne sürdüğü bir paylaşımda bulundu.

Hong Konglu virolog Dr. Li Meng Yan

Yan, salgın dünyaya yayılmadan hemen önce ABD’ye kaçarak “Salgının bitmesi için ABD’ye geldim” açıklamasında bulunurken 2017 yılında görevini bırakan ancak Trump hükümetine yakın olmaya devam eden Steve Bannon ise Meksika sınırında duvar örmek için başlatılan “We Build The Wall” (Duvarı İnşa Ediyoruz) kampanyası için oluşturulan fonlarla dolandırıcılık yaptığı suçlamalarıyla geçen ağustos ayında gözaltına alınmıştı.

Gazeteye göre koronavirüs salgınının dünyaya yayıldığı bahar ve yaz aylarının ardından Dr. Yan, geçen eylül ayından itibaren ABD medyasında bir anda popüler olmaya başladı. Yan özellikle ABD’de Cumhuriyetçiler’e yakınlığıyla bilinen Fox News kanalında görünür oldu ve kanalda katıldığı yayınlarda Çin devletinin koronavirüsü biyolojik bir silah olarak ürettiğini öne sürdü. Ancak iddiaları için herhangi bir kanıt ortaya koyamadı.  

Dr. Yan medyadaki görünürlüğünün artmasının ardından ABD’nin diğer aşırı sağ eğilimli basın ve medya organları arasında da giderek popüler oldu. Bir süre sonra Trump ve yönetimindeki pek çok kişi de Yan’a referans vererek Çin yönetimini suçlamaya başladı. 

2017 yılında görevini bırakan Trump’ın eski başdanışmanı Steve Bannon.

Gazeteye göre, Dr. Yan’ın ABD medyasındaki iddialarının gücü iki grubun gizli ittifakına dayanıyor: ABD’deki aşırı sağ yapılanma ve Çin diyasporasının ufak ama etkili bir kesimi. Çin diyasporasının etkili isimleri Dr. Yan’ın iddialarını destekliyor ve görünmesini istiyordu çünkü Çin hükümetinin düşmesini istiyorlardı. Öte yandan ABD aşırı sağı da Trump’ın halkla kurduğu temaslarda elinde Çin’e karşı kullanabileceği çeşitli siyasi malzemelerin olmasının, Trump’ın 3 Kasım’daki seçimleri kazanma şansını artıracağı görüşündeydi. Bu açıdan her iki grup da yarattıkları yalan haberlerden ve yanlış bilgilendirmeden siyasi çıkar elde etmenin peşindeydi.

Şu ana kadar virüsün kökeniyle ilgili kanıtlanmış herhangi bir iddia yok. ABD istihbarat birimleri, ilk kez Yan tarafından dile getirilen “laboratuvar sızıntısı iddiasını” halen araştırıyor ancak bu konuda kamuoyu nezdinde kabul gören somut bir kanıta ulaşmış değiller.

Aşırı sağın ABD’deki en kuvvetli temsilcilerinden biri olarak görülen Bannon’ın daha önce de farklı ülkelerde yer alan aşırı sağ görüşlü siyasi yapıları finanse ettiği veya desteklediği yönünde çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.