Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope, Prof. Dr. Feriha Öz Salgın Hastanesi’nde: “180 yataklı yoğun bakımların tamamı dolu, son bir ayda 260’tan fazla kişi hayatını kaybetti”

Türkiye’de koronavirüs salgını hızla yayılıyor, yoğun bakımlardaki doluluk oranları da artıyor. Medyascope’tan Sedat Elbasan ve Hazar Dost, yapımına salgının ilk aylarında başlanan ve 45 günde tamamlanan İstanbul Sancaktepe’deki Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’nin yoğun bakım ve polikliniklerinde salgının durumunu izledi, sağlık çalışanlarının mücadelesine şahit oldu. 

“Yoğun bakımlarımız dolu, boş yerimiz yok”

Hastanedeki yoğun bakım servisleri 18 yatak olarak ayrılmış ve her servisin ayrı sorumlusu bulunuyor. Yoğun bakıma giren Medyascope, 18 yatağın tamamının dolu olduğunu gözlemledi. Yoğun bakım çalışanı hemşireler, “Doluyuz, boş yerimiz yok. Yatan hastaların bilinci kapalı, tüm bakımlarını hemşireler yapıyor” dedi. 

Yoğun bakım çalışanları, vaka sayılarının artmasına ilişkin “Çalıştığımız arkadaşlarımızdan da virüse yakalanan oluyor, mart ayından bu yana sürekli buradayız. Başka bir hastalığımız olsa bile burada hasta bakmaya devam ediyoruz, sosyal hayatımız kalmadı, aylardır ailelerimizi göremiyoruz” diye konuştu. Ayrıca sağlık çalışanlarından, yoğun bakım servisinde görevli doktorlardan birinin ve acil serviste çalışan bazı doktorların kısa süre önce koronavirüsü atlattığını öğrendik. 

Çocuk servisinde, testi pozitif çıkan fakat başka rahatsızlığı olan hastalara bakılırken testi pozitif çıkan diyaliz hastalarının diyaliz işlemleri de yapılıyor. Kısacası hastanenin tamamının koronavirüs salgınına karşı hazırlandığını söylemek mümkün. 

“Son bir ayda 260’tan fazla vefat gerçekleşti, ayakta hasta sayısında azalma var”

Başhekim Doç. Dr. Nurettin Yiyit, son bir aylık süreçte ayakta hasta sayısında azalma olduğunu ve vaka sayılarının binli rakamlardan yüzlü rakamlara indiğini söyledi. Hastanenin elindeki verilere göre son bir ayda en az 260 kişi hayatını kaybetti. Medyascope’un hastanede olduğu gün ise en az beş kişi vefat etti, koridor ve hastane bahçesinde acılı aileler bulunuyordu. 

“Günlük yapılan altı bin testin yüzde 20’si pozitif”

Hastaneye vardığımızda bizi karşılayan Başhekim Doç. Dr. Nurettin Yiyit, “Yatay mimariyle yapılan hastanenin, toplam 1.008 yatağı buluyor. 576 servis yatağı, 432 yoğun bakım yatağımız var” derken tüm yoğun bakım yataklarının aktif olmadığını, ihtiyaca göre açtıklarını belirtti. Yiyit, yoğun bakım doluluk oranlarının geçtiğimiz haftalarda arttığını söylerken, “Şu an yoğun bakım servislerimiz dolu” dedi. Yiyit, hastanenin özel olarak salgın için kurulduğundan bazı devlet hastaneleriyle özel hastanelerden her gün hasta nakli yaptığını da sözlerine ekledi.

Hastanede günlük altı bin PCR testi inceleyen ve 12 saatten kısa sürede sonuç veren bir laboratuvar da bulunuyor. Yiyit, bu laboratuvarın gün içinde İstanbul’dan gelen diğer testlere de baktığını ve pozitif oranının yüzde 20 olduğunu söyledi. 

“Koronavirüsü tespit etmede en önemli gücümüz radyoloji”

Koronavirüsün tespit edilmesinde PCR testlerine göre daha hızlı sonuç veren tomografi, salgın hastanesinde hayati bir öneme sahip. Başhekim Nurettin Yiyit, “Radyoloji bölümünde bulunan tomografi cihazları, en ileri seviyedeki cihazlar, en hızlı şekilde okuma yapabiliyoruz” diye konuştu. Medyascope radyoloji bölümündeyken bir hastanın tomografisini çeken Yiyit, hastanın ciğerlerinde koronavirüs tutulumu olduğu gördü ve hastanın tedavi şeması hızlıca oluşturuldu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.