Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi dünyadaki tüm koronavirüs testlerinin örneğini istedi, Türkiye’den örnek gönderilmedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), dünyadaki koronavirüs testlerinin verilerini karşılaştırmak ve onaylamak için, acil kullanım izni ile test kiti üreten tüm şirketlerden örnekler istedi. Türkiye’de “yerli ve milli” test kiti olarak duyurulan ve tüm hastanelerde kullanılan test için Bioeksen şirketi cevap vermedi ve veri göndermedi.

FDA, dünya genelinde koronavirüs tanısı için geliştirilen testleri karşılaştırmak için bir çalışma başlattı. Çalışma için, salgının ilk döneminde acil kullanım izni alan ve test kitini üreten şirketlerin tamamından referans örnekler istedi. Bu sayede bu veriler test edilecek ve açık bir kaynakta karşılaştırılabilecekti. 

FDA, bu karşılaştırma için ekim ayından itibaren dünya genelinde 200’e yakın şirketle iletişime geçti ve testlerin örneğini sunacakları paneli şirketlere iletti. 

Süreç ekim ayı başında başlarken FDA, şirketlerden sözkonusu incelemeyi iki hafta içinde yaparak kendilerine iletmelerini istedi.  

FDA, 195 şirketten alınan veya alınmayan tüm sonuçları tablo halinde yayınladı. Bu tabloda, Türkiye’de salgının ilk ortaya çıktığı andan itibaren “yerli ve milli test kiti” olarak sunulan ve tüm hastanelerde kullanılan test için üretici firma Bioeksen’in bu talebe herhangi bir cevap vermediği anlaşıldı.

5. sırada Bioeksen firması ve firmanın gönderime ilişkin bilgi vermediği notu yer alıyor.

Medyascope’ta daha önce özel haber olarak Bioeksen tarafından üretilen ve tüm hastanelerde kullanılan testin yapımında izolasyon aşamasının maliyeti azaltmak için atlandığını ortaya çıkarmıştık. 

Ayrıca, testlerin doğruluğunun yüzde 40 olduğunun iddia edildiğini ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde koronavirüs çalışmalarıyla ilgilenen ve testi onaylayan Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanı Selçuk Kılıç’ın bu sebeple görevden alındığını haberleştirmiştik.   

Öte yandan, Bioeksen, haberin ardından yaptığı açıklamada, raporda 14 Ekim’den önce gönderilen verilerin yer aldığı, Bioeksen’in de 14 Ekim’in ardından gerekli çalışmaları yapıp raporu yetkililere ilettiği yer aldı. Açıklamada, FDA’nın yapacağı bir sonraki güncellemede gönderdikleri raporun yayınlanacağı da belirtildi.

FDA’nın web sitesinden çalışmaya ilişkin daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.