Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Pfizer-BioNTech aşısı için birçok ülkede hazırlıklar hızlandırıldı, Reuters-Ipsos anketine göre kadınlar aşı konusunda erkeklerden daha endişeli

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Denetim Kurulu’ndan Pfizer-BioNTech aşısına yeşil ışık. Reuters ve Ipsos’un anketine göre, kadınlar aşı konusunda erkeklerden daha endişeli. ABD’de bir günde 3 bin 55 kişi hayatını kaybederken Almanya’da hayatını kaybedenlerin sayısı ikiye katlandı. Güney Kore, Pfizer-BioNTech aşısı için soğuk hava depolarını hazırlıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Denetim Kurulu’ndan Pfizer-BioNTech aşısına yeşil ışık

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) perşembe günü (10 Aralık) düzenlenen ve aşıya “acil kullanım onayı” verecek ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) dışından da uzmanların katıldığı danışma komitesi toplantısında, FDA’nın Pfizer-BioNTech aşısına yeşil ışık yakıldı. Böylece aşının acil kullanım onayı almasının önündeki tek engel de ortadan kalkmış oldu. New York Times’a göre FDA, 12 Aralık Cumartesi günü Pfizer-BioNTech aşısına acil kullanım izni verildiğini açıklayabilir.

FDA yetkilileri, 8 Aralık Salı günü yayınladıkları raporla Pfizer ve BioNTech ortaklığında geliştirilen koronavirüs aşısının güvenliğine dair yeni soru işaretleri olmadığını açıklamıştı. Genel olarak danışma komitesince alınan kararları uygulayan FDA’nın aşılamaya izin vermesi halinde ülkede aşılama ilk olarak sağlık çalışanlarına ve bakımevi sakinlerine uygulanacak.

Federal yetkililere göre, ABD’de kullanıma sunulacak 6,4 milyon dozluk ilk aşı paketi FDA tarafından onaylandıktan sonraki 24 saat içinde aşılarının yarısının ülke geneline gönderileceği diğer yarısının ise ikinci aşılama için üç hafta sonra dağıtılacağı açıklandı. 

Perşembe (10 Aralık) günü yapılan panelde, üyeler, şirket ve kurum uzmanlarını yüzde 95 oranında etkili olduğu tespit edilen aşının güvenirliliği hakkında 16-17 yaş grubu için yeterli veri olmadığını ancak bu yaş grubu için aşının faydalarının risklerinden daha fazla olduğunu belirtilmişti. 

FDA danışman panelinde aşının onayı dışında daha önce alerjik reaksiyon geçirmiş kişilerin aşıyı yaptırmaması gerektiği tavsiyesi de verildi. Pfizer yetkilileri 44 bin kişinin katıldığı klinik denemelerde aşının alerjik reaksiyona sebep olmadığını açıklamıştı ancak alerjik geçmişi olan kişilerin çalışmadan çıkarıldığı daha önce belirtilmişti. İngiltere’de de salı günü (8 Aralık) başlayan toplu aşılamada aşı uygulanan iki sağlık çalışanınının aşıya alerjik reaksiyon gösterdiği açıklanmıştı.

Bu gelişmeler sonucu FDA’nın perşembe günü düzenlediği toplantıya katılan danışmanlardan biri olan, Philadelphia Çocuk Hastanesi’nde görevli Dr. Paul Offit, Pfizer’den ciddi alerji geçmişi olan kişilerle ilgili ayrı bir çalışma yapılmasının talep edildiğini açıkladı. 

ABD’de kadınlar aşı konusunda erkeklerden daha endişeli

Reuter haber ajansı ve Ipsos araştırma şirketinin düzenlediği geniş katılımlı bir anketin sonuçlarına göre, ABD’de kadınların yüzde 35’i aşı olma konusunda “kararsız” veya “aşı olmayı hiç düşünmüyor”. Ankete katılan erkeklerin yüzde 68’i ise aşı olmak konusunda olumlu düşünüyor. 

Anket genel sonuçlarına göre ise ABD’lilerin yüzde 61’i aralık ayı içinde aşı olmayı düşünüyor. Mayıs ayında yapılan benzer anketten bu yana aşı olmak isteyen kişi sayısında dört puanlık somut bir düşüş gözlemlendiği belirtildi. Mayıs ayında yapılan ankette çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ebeveynlerin oranı yüzde 62 olarak açıklanırken son yapılan anket sonuçlarına göre bu oran yüzde 53’e düştü. 

Johns Hopkins Bloomberg School Davranış ve Uygulama Bilimi Direktörü Rupali Limaye, ABD’li kadınları aşı olmaya ikna etmenin virüsün yayılmasını yavaşlatmada önemli bir rolü olduğunu çünkü kadınların genellikle aşı uygulamaları veya doktor randevuları konusunda daha uyumlu ve hassas olduklarını belirtti. Limaye, “Kadınlar daha dikkatli olma eğilimindedir. Çok daha fazla okuma eğilimi gösteriyorlar. Bu sebeple aşının onayında hiçbir ihmalin yapılmadığına dair bir güvence vermek önemli” dedi. 

ABD’de bir günde 3 bin 55 kişi hayatını kaybederken Almanya’da ölü sayısı ikiye katlandı

Salgının ikinci dalgasında dünya genelinde ölüm sayıları artmaya devam ediyor. ABD’de son 24 saat içinde 3 bin 55 kişi virüsten dolayı hayatını kaybetti. Houston’daki UTHealth Halk Sağlığı Okulu’ndan epidemiyolog Catherine Troisi “En kötü senaryo önümüzdeki iki veya üç hafta içinde gelecek. Bundan sonra ne olacağı, bugünkü davranışımıza bağlı” diyerek endişesini dile getirdi.  

ABD’de perşembe günü (10 Aralık) yapılan açıklamada son 24 saat içinde 221 bin 267 yeni vaka tespit edildiği bildirilirken böylece ülkede virüse yakalanan kişi sayısı 15 milyon 390 bini aştı. Dünyada en çok ölüm sayısına sahip ülke olan ABD’de toplam ölüm sayısı da 289 bin 400’e yükseldi. 

Salgının başlangıcında sıkı kontrollerle birlikte vaka sayılarında önemli bir düşüş elde eden Almanya’da ise kısmi kapanma önlemlerine rağmen virüsün yayılması engellenemiyor. Ülkede salgınla ilgili verileri paylaşan Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içerisinde 440 kişinin daha virüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Böylece ülkede korona nedeniyle ölenlerin sayısı 20 bin 372’ye çıktı.

Ülkede dün tespit edilen yeni vaka sayısı ise 23 bin 679 olarak açıklandı. Bu rakam salgının başlangıcından bu yana kayıtlara geçen en yüksek veri. Enstitü, çarşamba günü de 590 kişinin hayatını kaybettiğini ve bu sayının salgının başlangıcından bu yana görülen en yüksek sayı olduğunu duyurmuştu.

Güney Kore, Pfizer-BioNTech aşısı için soğuk hava depolarını hazırlıyor

Dünya koronavirüs aşısı için geri sayıma başlarken çok sayıda ülke tarafından tercih edilen Pfizer-BioNTech aşısının saklanması için gerekli olan -70 derece koşulu ülkeleri alternatif çözümler bulmaya itiyor. Güney Kore merkezli Superfreeze şirketinin CEO’su Kim Jin-ha, başkent Seul’un 65 kilometre altında bulunan ve Antarktika’daki normal bir kıştan daha soğuk olduğunu belirttiği depolarının Pfizer-BioNTech aşıları için en uygun yer olduğunu söyledi. 

Kim Jin-ha, Reuters’a verdiği demeçte, “Pfizer aşısını duyar duymaz hazırlanmaya başladık” diye konuşurken Superfreeze şirketi tarafından üretilen depoların sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanmasının, elektrik ile sağlanan soğutma sistemlerinden çok daha işlevsel olduğunu belirtti. 

Kim Jin-ha, elektrik kullanan depoların, aşının ihtiyaç duyduğu -70 dereceyi sağlamakta zorlanacağını ve olası bir elektrik kesintisinde depolardaki sıcaklığın artma riski olduğunu vurguladı.  

Kim, bununla birlikte şirketin sahip olduğu depolama tesislerinin bazı düzenli müşterilerinin bu durumdan rahatsız olabileceğini belirterek “Burada diğer kişilere ait olan ve -60 derecede tutulan ton balığı gibi ürünlerden var. Müşterilerimizden aşılar için izin istememiz ve belki de onlara tazminat ödememiz gerekecek” dedi.

Güney Kore, ABD’li Pfizer ve Alman ortağı BioNTech tarafından geliştirilen aşıdan 20 milyon doz satın almak için şirketlerle anlaştı. Ülkede ayrıca Moderna ve AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşılar için 20 milyon doz, Johnson & Johnson tarafından geliştirilen aşı için ise 4 milyon doz halihazırda sipariş edilmiş durumda.

51,8 milyonluk nüfusa sahip Güney Kore, 34 milyon vatandaşı için yeterli aşıyı temin etmiş durumda. 

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.