Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Çin merkezli bir ilaç şirketi BioNTech’ten en az 100 milyon doz aşı temin edecek, Güney Kore salgınla mücadeledeki başarısını ikinci dalgada koruyamadı

Türkiye, salgının en hızlı yayıldığı üçüncü ülke konumunda. Çin merkezli Fosun şirketi, onaylanması halinde önümüzdeki yıl için en az 100 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısı satın almaya hazırlanıyor. ABD, önümüzdeki yıl daha fazla koronavirüs aşısı sipariş edebilmek için Pfizer ile pazarlık masasına oturdu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), evde uygulanabilen koronavirüs testlerini onayladı. İngiltere’nin başkenti Londra’da koronavirüs alarm seviyesi üçe yükseltildi. Hastanelerdeki doluluk oranıyla baş edemeyen Kuzey İrlanda’da, otoparklar koronavirüs hastalarının tedavisi için ayrılıyor. Fransa’da uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağıyla birlikte başkent Paris’in sokakları boşaldı. Güney Kore, salgının ilk dalgasıyla mücadelede elde ettiği başarıyı ikinci dalgada koruyamadı. ABD’de yaklaşık 50 çocukla fotoğraf çektiren Noel Baba ve eşinin koronavirüs testleri pozitif çıktı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini, Medyascope sizin için derledi. 

Türkiye, salgının en hızlı yayıldığı üçüncü ülke konumunda

Mart ayında dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, 2021 yılına yaklaşırken dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. 60 ülkede vaka sayısı her geçen gün artarken salgının başlangıcından beri dünya üzerinde tespit edilen toplam vaka sayısı 72 milyonun üzerine çıktı, 1 milyon 629 binden fazla insan virüs nedeniyle hayatını kaybetti

Tespit edilen günlük vaka sayıları karşılaştırıldığında Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Brezilya’dan sonra salgının en hızlı yayıldığı üçüncü ülke konumunda. Türkiye’yi, Hindistan ve Rusya takip ediyor. 

Koronavirüse bağlı gerçekleşen günlük ölüm sayıları kıyaslandığında ise ilk iki sırada yine ABD ile Brezilya yer alıyor. Bu ülkeleri İtalya, Meksika ve Rusya takip ediyor. 

Çin merkezli Fosun şirketi, önümüzdeki yıl en az 100 milyon doz Pfizer- BioNTech aşısı satın almaya hazırlanıyor 

Şanghay merkezli Fosun ilaç firması, onay alması halinde önümüzdeki yıl, Çin anakarasında kullanılmak üzere Alman BioNTech ve ABD’li Pfizer şirketlerinin geliştirdiği koronavirüs aşısından en az 100 milyon doz satın alacaklarını açıkladı. 

Çin hükümeti, yerel partnerlerle işbirliğini sürdürürken Batı Avrupa’daki ilaç firmalarından herhangi birinden aşı tedarik edeceklerine dair bir açıklamada bulunmadı. Şanghay merkezli ilaç firması Fosun ise ithal dökme malzemelerden üreteceği yerel aşıların satışından yüzde 60, kullanıma hazır ithal edilen dozların satışından yüzde 65 kâr edeceğini açıkladı. 

Firmanın, Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’e 250 milyon euro değerindeki ön ödemenin yarısını 30 Aralık’a kadar, kalan yarısını da aşının Çin’de onaylanmasının ardından yapması bekleniyor. 

BioNTech’in ABD merkezli ilaç firması Pfizer ile birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının yetişkinler üzerinde yüzde 95’e varan oranda etkili olduğu kanıtlanmıştı. Aşıya acil kullanım onayı veren Birleşik Krallık ve ABD, ilk dozları vatandaşlara uygulamaya başladı. 

Çin hükümeti ise devlet destekli Sinopharm şirketinin geliştirdiği iki koronavirüs aşısına ve Sinovac tarafından geliştirilen aşıya acil kullanım izni verdi. CanSino Biologics adlı bir şirketin ürettiği, dördüncü bir koronavirüs aşısı ise ordu mensupları üzerinde kullanılmak üzere onaylandı.

ABD, önümüzdeki yıl daha fazla koronavirüs aşısı sipariş edebilmek için Pfizer ile pazarlık masasına oturdu 

ABD basınına yansıyan haberlere göre, Pfizer ile pazarlık masasına oturan Donald Trump yönetimi, ABD merkezli ilaç firmasının Alman ortağı BioNTech ile geliştirdiği aşıdan önümüzdeki yılın ilk yarısında 10 milyon dozdan fazla üretmesini talep ederek, bunun karşılığında üretim maliyetlerini kısmayı teklif etti. 

2020 yazında ABD hükümetiyle yaptıkları anlaşmada Pfizer, ülke genelinde kullanılmak üzere 2021’in Mart ayı sonuna kadar 10 milyon doz aşı tedarik etmeyi kabul etti. Aşının etkili olabilmesi için iki doz uygulanması gerekiyor, bu da ABD genelinde mart sonuna kadar 50 milyon insana aşı uygulanabileceği anlamına geliyor. 

ABD hükümeti Pfizer’den 50 milyon doz daha aşı talep etti ancak ilaç şirketi, ellerinde önümüzdeki yılın ilk yarısına kadar diğer müşterileriyle yaptığı anlaşmalara uygun satışları tamamlayabilecek kadar doz bulunduğunu bildirdi. Pfizer geçen günlerde yaptığı açıklamada, ABD hükümetine önümüzdeki yıl nisan ve haziran ayları arasında on milyonlarca daha fazla doz aşı tedarik edebileceklerini belirtmişti. Şirket, bu boyutta üretim yapmak için hammaddeye ihtiyaç duyduklarını, ABD hükümetinden, hammadde alımı yaptığı tedarikçilerin satışlarda kendilerine öncelik vermesini sağlamasını talep etmişti. 

15 Aralık Salı günü, ABD merkezli diğer bir ilaç firması Moderna’nın ürettiği koronavirüs aşısının da yetişkinlerde yüzde 94 etkili olduğu ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından doğrulandı. ABD hükümetiyle Pfizer arasındaki pazarlıkta dengeler, önümüzdeki günlerde Moderna’nın da FDA’dan acil durum üretim onayı almasıyla değişebilir. 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, evde uygulanabilen koronavirüs testlerini onayladı 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), evde uygulanabilen ve eczaneden reçete gerekmeksizin satın alınabilen koronavirüs testine 15 Aralık Salı günü acil kullanım onayı verdi. Avustralya merkezli Ellume şirketi tarafından üretilen koronavirüs test kiti, 15 ile 20 dakika içinde sonuç veriyor. 

Pek çok koronavirüs test kitinin aksine, Avustralyalı şirket tarafından üretilen test yalnızca belirti gösterenlere değil, iki yaşın üzerindeki bütün insanlara herhangi bir koronavirüs belirtisi göstermeseler bile uygulanabiliyor. 

Evde kolaylıkla uygulanabilen test, koronavirüsün “antijen” adı verilen protein parçalarını tespit ediyor. Evde uygulanan test kitinin, virüsün genetiğini detaylı incelemeye tabi tutan laboratuvar testlerine kıyasla doğruluk oranı daha az olabiliyor. Ancak yaklaşık 200 kişinin katılımıyla yapılan bir çalışmada evde uygulanabilen test kiti, belirti gösterip göstermediklerine bakmaksızın testi uygulayanlarda koronavirüsün tespitinde yüzde 95 oranında başarıya ulaştı. Laboratuvar, test sonuçları negatif çıkanların yüzde 97’sini doğru bir şekilde tespit etti. 

İngiltere’nin başkenti Londra’da koronavirüs alarm seviyesi üçe yükseltildi

İngiltere’nin başkenti Londra’da koronavirüs alarm seviyesi üçe çıkarıldı. 16 Aralık Çarşamba gününden itibaren uygulamaya konulan kısıtlamalar, Londra’daki işletme sahiplerinin Noel tatilinde de dükkânlarını açamayacakları ve misafir ağırlayamayacakları anlamına geliyor. Paket servis uygulamasının devam ettiği Londra’da alarmın üçüncü seviyeye yükseltilmesiyle, restoran, bar ve kafeler ile tiyatro ve sinema salonları yaklaşan Noel tatilinde de kapalı kalacak.  

İngiltere nüfusunun yüzde 60’ına denk gelen, yaklaşık 34 milyon insanın kış mevsimini üçüncü seviyeye yükseltilmiş koronavirüs alarmı ve kısıtlamalar altında geçirmesi bekleniyor. Artan vaka sayıları nedeniyle 15 Aralık Salı günü aniden karara bağlanan ve ertesi gün uygulamaya geçirilen önlemlerin, Noel tatilinin sonrasında da sürmesi bekleniyor.

Birleşik Krallık’ta bugüne kadar tespit edilen vaka sayısı 1 milyon 900 bine yaklaşırken virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 65 bini geçti

Hastanelerdeki doluluk oranıyla baş edemeyen Kuzey İrlanda’da otoparklar koronavirüs hastalarının tedavisi için ayrılıyor 

Kuzey İrlanda’da 15 Aralık Salı günü altı kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle birlikte, toplam ölüm sayısı 1135’e yükseldi. Ülkede son 24 saat içinde 486 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. 

Kuzey İrlanda Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Dr. Michael McBride, son dönemde uygulanan kısıtlamaların sonuç vermediği ülkede, salgının en zorlu dönemlerinden biriyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Ülke genelinde hastanelerin kapasitesi salı günü itibarıyla yüzde 104’e ulaştı. 

Antrim Bölge Hastanesi’nin girişi önünde sıra oluşturan 17 ambulans, taşıdıkları hastaları bırakabilmek için beklemek zorunda kaldı. Bunun üzerine hastane otoparkına inen doktorlar, hastaları burada tedavi etmeye başladı. 

Fransa’da uygulanan kısmi sokağa çıkma yasağıyla birlikte başkent Paris sessizliğe büründü 

Fransa’da zorunlu ihtiyaçların karşılanması dışında uygulanan sokağa çıkma yasağı, 15 Aralık Salı gününden itibaren akşam 8 ile sabah 6 arasında geçerli olacak “kısmi sokağa çıkma yasağına” dönüştü. Belirlenen saatler dışında sokağa çıkmanın cezası ise 135 euro (1285 Türk Lirası) olarak belirlendi. 

Sokağa çıkma yasağıyla vaka sayılarındaki artışın yeniden ivme kazanmasını önlemeyi hedefleyen Fransa hükümeti, başkent Paris sokakları başta olmak üzere polis ekiplerini, sokakları gözetim altında tutmaları için görevlendirdi. 

Güney Kore, salgının ilk dalgasıyla mücadelede elde ettiği başarıyı ikinci dalgada gösteremedi 

Koronavirüsün dünya genelinde yayılmaya başladığı mart ve nisan aylarında Güney Kore, salgınla mücadeledeki başarısından dolayı örnek gösterilen ülkeler arasında yer aldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) başarısından dolayı tebrik ettiği Güney Kore, bir çeşit “koronavirüs diplomasisi” başlattı, diğer ülkelere salgınla mücadelede yol gösterecek bir kılavuz bile hazırladı. 

Aradan sekiz ay geçti, Güney Kore’nin salgının erken dönemlerinde elde ettiği kazanımlar, ikinci dalganın ülkeyi etkisi altına almasına engel olamadı. Ülkenin test edilmiş, denenmiş salgınla mücadele yöntemleri, vaka sayılarındaki artışa engel olmaya yetmedi. 

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (KDCA), yalnızca 13 Aralık Pazar günü tespit edilen vaka sayısını 1030 olarak bildirdi. Ertesi gün tespit edilen vaka sayısı 800’ün altına düştü ancak uzmanlar, bunu kısmen hafta sonu azalan test uygulamalarına bağladı. 15 Aralık Salı günü tespit edilen günlük vaka sayısı ise 880 civarında kaldı. Güney Kore’deki halk sağlığı yetkilileri, böyle devam ederse günlük vaka sayısının 1200 civarına yükselmesinden endişe duyuyor.  

ABD’de yaklaşık 50 çocukla fotoğraf çektiren Noel Baba ve eşinin koronavirüs testi pozitif çıktı 

ABD’nin Georgia eyaletinde Noel Baba ve Noel Anne kostümlerini giyip yaklaşık 50 çocukla fotoğraf çektiren çiftin etkinlikten iki gün sonra yaptırdıkları koronavirüs testleri pozitif çıktı. 10 Aralık Perşembe günü yapılan etkinlikte, Noel Baba ve eşinin, kostümlerinin bir parçası olarak yüz maskesi kullandıkları belirtildi. Ancak çift, çocuklarla fotoğraf çektirirken maskelerini çıkardı. Yetkililer, çiftin etkinlikten sonraki gün koronavirüs belirtileri gösterdiklerini ve aynı gün yapılan test sonuçlarının pozitif çıktığını açıkladı. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.