Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi: Moderna’nın geliştirdiği koronavirüs aşısı yüzde 94,1 etkili

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından 15 Aralık Salı günü (bugün) yayımlanan verilere göre, ABD merkezli ilaç firması Moderna’nın geliştirdiği koronavirüs aşısı yetişkinler üzerinde yüksek düzeyde koruyucu etkiye sahip. ABD basınına göre, Moderna tarafından geliştirilen aşı 18 Aralık Cuma günü FDA tarafından onaylanacak ve önümüzdeki haftadan itibaren ABD genelinde yaygın kullanımına başlanacak. 

Moderna’nın 30 bin kişi üzerinde yürüttüğü klinik deneyler sırasında elde ettiği ve aşının yüzde 94,1 oranında etkili olduğu yönündeki veriler FDA tarafından doğrulandı. FDA, aşının bazı katılımcılarda neden olduğu ateş, yorgunluk ve baş ağrısı gibi yan etkileri ise “tatsız ancak tehlike teşkil etmeyen bir durum” olarak nitelendirdi. 

Moderna’nın geliştirdiği koronavirüs aşısının ABD’de acil kullanım için onaylanıp onaylanmayacağı, 17 Aralık Perşembe günü FDA personelinin yanı sıra, dışarıdan uzmanların da katılımıyla gerçekleştirilecek toplantı sonrasında netleşecek.

FDA, 8 Aralık’ta da Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı hakkında benzer bir değerlendirme yayımlamış, iki gün sonra gerçekleştirilen toplantıda aşının acil kullanımına onay verilmişti. Perşembe günkü toplantıda da FDA personelinin uzman görüşüne başvurduktan sonra Moderna aşısının ABD genelinde kullanımına onay vermesi bekleniyor. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.