Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile gözaltında ve cezaevlerinde çıplak arama iddiaları üzerine söyleşi: “Bu yönetmelik insan haklarına aykırıdır, bir an önce kaldırılsın”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevlerine ve gözaltında yapılan çıplak aramaları kamuoyunun gündemine getirdi. Gergerlioğlu’nun çağrısıyla pek çok kişi sosyal medya hesabından çıplak aramaya maruz bırakıldığını anlattı.  Gergerlioğlu, çıplak arama tartışmalarını ve Uşak Valiliği’nin kendisi hakkında yaptığı suç duyurusunu Medyascope’a değerlendirdi. 

Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde üniversite öğrencisi 30 kadının çıplak aramaya maruz bırakıldığı iddialarını dile getiren Ömer Faruk Gergerlioğlu ile birlikte çıplak arama Türkiye gündemine geldi. Sadece Uşak’ta değil, Türkiye’nin her yerinde çıplak aramaların yapıldığını ve bunun insan hakları ihlali olduğunu söyleyen Gergerlioğlu hakkında Uşak Valiliği suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili Euronews Türkçe‘den Dilek Gül‘e konuşan Adalet ve Kalkınma  Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Türkiye’de çıplak arama yok, inanmıyorum” diyerek sözkonusu iddiaları reddetti.  

Gergerlioğlu daha sonra Twitter hesabından “Ey erkekler ve kadınlar! Gözaltı merkezleri, cezaevlerinde çıplak arama tacizini ifşa edin, insan hakları haftasında onurumuza, hukukumuza, insanlığımıza sahip çıkalım” çağrısında bulundu. Kısa bir süre sonra pek çok kadın ve erkek, yaşadıkları çıplak aramaları sosyal medya hesaplarında anlattı. Gazeteci  Nur Eren Kılınç , Seda Taşkın ve Meltem Oktay , Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden Fidan Kanlıbaş, 25 ve 26. dönem CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, eski TMMOB Mimarlar Odası İstanbul yöneticilerinden Mücella Yapıcı, avukat Betül Alpay, çıplak aramaya maruz kaldığını dile getirenler arasındaydı.

Gergerlioğlu konuyla ilgili, “Çıplak arama konusu Türkiye’de yeterince gündeme gelmiyor. Çıplak aramayı anlatmak çok zor bir şey anlatılamayınca da hasıraltı oluyor” dedi. Çıplak aramanın sadece bugünlerin konusu değil kendileri için uzun zamandır gündemde olduğunu dile getiren Gergerlioğlu, “Bu hafta parti olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine çıplak arama konusunu getireceğiz, soru önergesi vereceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.