Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (8): AİHM’nin Selahattin Demirtaş kararının hukuki ve siyasi boyutları

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı Selahattin Demirtaş kararının Türkiye açısından hukuki ve siyasi sonuçları olacağı açık. Selahattin Demirtaş‘ın derhal salıverilmesi bu sonuçlardan en net olanı; bu, bir mahkeme emri. Buna ek olarak, AİHM kararında, Demirtaş’ın tutuklanmasını başlatan dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki anayasa değişikliğinin “kanun” (veya hukuk kuralı) niteliği taşımadığını belirtmesinin hüküm giyen veya yargılaması devam eden kişiler için yaratacağı sonuçlar da olacak. Ayrıca, başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere Türkiye’deki yargı sisteminin yanlışlıkları ve eksiklikleri de, AİHM kararında dile getirilen hususlar ve bunların da düzeltilmesi gerekiyor. AİHM Büyük Daire kararının kesin bağlayıcılığı bir yana, Türkiye’nin hukuk ve siyaset alanlarında neleri değiştirmesi gerektiği hakkında da kendi içinde tutarlı tespitler içerdiği görülüyor. AİHM’nin çelişkili karar verdiği yönündeki temelsiz yorumlarla Türkiye’nin kötü yargı pratiği için bahaneler üretmek yerine, ciddi reform gündeminin oluşturulması bir zorunluluk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.