Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere, sağlıksız gıdaların kasa önlerinde sergilenmesini ve kampanyalara dahil edilmesini yasaklıyor

İngiltere, sağlıksız besinlerin süpermarketlerdeki kasa önlerinde sergilenmesini yasaklama kararı aldı. Aşırı şekerli ve yağlı ürünlerin satılmasını sınırlandırmayı amaçlayan düzenlemede ayrıca, sağlıksız besinlere uygulanan “bir alana bir bedava” gibi promosyonlar da sonlandırılacak.

Yetişkinlerin yüzde 63’ünün, okul çağındaki çocukların ise üçte birinin aşırı kilo ve obezite sorunları yaşadığı İngiltere’de, yeni yasal düzenleme ile vatandaşların daha sağlıklı ürünlere erişmesi ve obezitenin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Süpermarketlerdeki kasa önlerinde başlayacak uygulama, mağaza girişleri veya koridor sonları gibi diğer satış artırıcı konumlar için de geçerli olacak. Yeni düzenlemeyle ayrıca, sağlıksız besinlerin satışında uygulanan “bir alana bir bedava” gibi promosyonlar ve tüm toplu satın alma teklifleri de sona erdirilecek.

Yeni düzenlemenin ilk olarak, 50 veya daha fazla çalışanı olan büyük süpermarketlerde uygulanacağı belirtilirken benzer kurallar internet siteleri için de geçerli olacak. Sağlıksız yiyeceklerin satış bağlantılarının ana sayfalarda ve ödeme sayfalarında gösterilmesi yasaklanacak.

İlk olarak denetim sürecine tabi tutulacak düzenlemenin, 2022 yılının Nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İngiltere Halk Sağlığı Bakanı Jo Churchill, düzenlemeye dair yaptığı açıklamada “Herkesin daha sağlıklı yiyeceklere erişmesine yardımcı olacak bir ortam yaratmak, ulusun sağlığını iyileştirmek için çok önemliydi” dedi.

İngiltere geçen yaz aylarında da televizyonda ve çevrimiçi ortamlarda sağlıksız besinlerin reklamlarının saat 21.00’den önce yayınlanmasını yasaklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.