Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Kutbettin Demir ile aşı lojistiği üzerine söyleşi: “Riskler çok ciddi, bu nedenle aşı planlaması daha net ve hastaların inisiyatifine bırakılmadan yapılmalı”

Koronavirüs aşılamasının Türkiye’de nasıl yapılacağı hâlâ tam olarak netleşmiş değil. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamalara göre Çin menşeli Sinovac aşılarının üç milyonluk ilk parti dozu Türkiye’ye geldi ve halk sağlığı laboratuvarlarında yapılan rutin incelemeleri devam ediyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Kutbettin Demir, büyük bir kısmının Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) yapılması planlanan koronavirüs aşılarının dağıtımı, depolanması, uygulanması ve aşı olan kişilerin daha sonrasında takibinin nasıl yapılacağına dair netleşmeyen noktaları Medyascope’a anlattı. 

Aşıların ASM’ler, kamu ve üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde oluşturulacak koronavirüs aşı uygulama birimlerince yapılacağının Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarında yer aldığını dile getiren İSTAHED Başkanı Dr. Kutbettin Demir, “Aşı uygulama merkezleri ASM’lerde olacak, var olan ASM’lerin hepsi kullanılacak. Türkiye’de 27 bine yakın birim var. Devlet ve özel hastanelerde yatak kapasitesine bağlı olarak odalar belli sayıda aşı odalarını dönüştürülecek. Vatandaşlar randevu alıp  aşı olacak. Açıklanan genelge bunu öngörüyor” dedi.

Demir, “Vatandaşlarımızın çoğu -ki bunların birçoğu 65 yaş üstü, hastalığı olan vatandaşlar- kendilerine en yakın olan yer olan ASM’lerde aşı olmayı tercih edecek” diye ekledi. 

Genel sağlık hizmet alım alışkanlıklarının da etkisi ile vatandaşların aşı olmak için ASM’leri  tercih edeceğini dile getiren Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ciddi bir yoğunluğa neden olacak. Salgına kötü yönde bir etkisi olabileceğini endişesini taşıyoruz çünkü herkes ASM’lerden  randevu almaya kalkarsa yoğunluk olur. Aynı zamanda telefonla ya da internetten randevu alamayan vatandaşların gelip ASM’lerden hekim başvurusuyla randevu alabileceği de belirtilmiş.”

Risklerin çok ciddi olduğunu, bu nedenle de aşı planlamasının daha net ve hastaların inisiyatifine bırakılmadan merkezi sistemle yapılması gerektiğini dile getiren Demir, “Bu hastalığın kontrol altına alınması açısından vatandaşlara mesajla ya da aranarak ‘Şu saatte şu ASM’de veya hastanede aşı olacaksınız’ denmesi çok daha uygun olacaktır” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.