Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD yönetimi Küba’yı “teröre destek veren ülkeler” listesine aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Küba’yı yeniden “teröre destek veren ülkeler” listesine aldı. Kararı, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir açıklama ile duyurdu. 

Pompeo dün akşam (11 Ocak) yaptığı açıklamada, Küba yönetiminin, eyalet polisi Werner Foerster’i öldüren ve FBI’ın en çok arananlar listesinde olan Joanne Chesimad’ı ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanınan Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun on askeri liderini ülkesinde barındırdığını belirterek, “Küba rejimi, uluslararası terörizme düzenli olarak verdiği desteği sona erdirmelidir” dedi. Pompeo aynı zamanda, Küba ile belli ticari ilişkilerde bulunan kişilere de yaptırım uygulanabileceğini açıkladı.

Küba 1982’de alındığı listeden 2015’te çıkartılmıştı

Küba, ilk olarak 1982 yılında ABD Başkanı Ronald Reegan tarafından “terörizmi destekleyen ülkeler” listesine alınmıştı. 2015 yılında ise dönemin ABD Başkanı Barack Obama, Küba’yı bu listeden çıkartmış ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler yeniden kurulmuştu. Obama aynı zamanda Mart 2016’da Küba’nın başkenti Havana’ya diplomatik ziyarette bulunmuştu.

Donald Trump yönetiminin giderayak Küba’yı bu listeye alması, 20 Ocak 2021 tarihinde görevi devralacak Joe Biden yönetiminin kurmak istediği diplomatik temasların önünü tıkayacak bir hamle olarak değerlendirildi. Küba dışında bu listede yer alan diğer üç ülke ise Suriye, İran ve Kuzey Kore.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.