Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İTÜ’lü öğrenciler Boğaziçili öğrencilere destek için buluştu: “Atanmış değil, seçilmiş rektörler istiyoruz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’ne, 2015’te AKP’nin İstanbul’dan milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’yu rektör olarak atadı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 4 Ocak Pazartesi gününden beri rektör atamasına karşı kampüste bir araya gelip eylemler yapıyor. Boğaziçili öğrencilere destek vermek için İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri de okullarının kampüslerinde rektör atamasına karşı basın açıklaması ve eylem yaptılar. 

İTÜ’lü öğrenciler dün akşam (10 Ocak 2021) sosyal medya hesaplarından, okulun rektörlük binası önünde bir araya gelip basın açıklaması ve forum düzenleme çağrısı yaptı. Öğrenciler bugün 14.00’te, İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde buluşurken okulun içine ve dışına çok sayıda polis ekibi TOMA’larla geldi. Öğrenciler rektörlük binası önünde “Kayyum rektörler değil, seçim istiyoruz”, “Akademi biat etmez” ve “Atanmış değil, seçilmiş rektörler istiyoruz” pankartlarını açtı. Açıklama ve sonrasında düzenlenen forum esnasında gökkuşağı bayrakları açan öğrenciler, “Üniversitelere karşı yapılan her türlü müdahale ve tepeden inme kararların dayatılması noktasında öğrenciler bu kararlara karşın iktidarın tavrına karşı durmaktadır” dedi.

Atanmış rektörlerin bir bütün olarak, üniversite bileşenlerinin iradesinin hiçe sayılması anlamına geldiğini söyleyen öğrenciler, “Bilimsel üretimin merkezi olan üniversiteler, akademik özerkliğini ve demokratik yapısını korumak zorundadır. AKP ise yıllardır üniversitelere karşı gerici ve piyasacı müdahalelerde bulunarak üniversitelere istediği şekli vermeye çalışmaktadır. Toplum yararına bilimsel üretimde bulunulması gereken üniversiteler tepeden inme kararlar ile şirket gibi yönetilmeye başlanmış; toplum çıkarları değil, belli bir azınlığın çıkarları ön plana konulmuştur” diye ekledi. 

Boğaziçililer’in taleplerinin, aslında bütün üniversitelerin sorunu olduğunu ve bunların acil çözülmesi gerektiğini söyleyen İTÜ’lü öğrenciler, okulun bütün bileşenlerini mücadeleye çağırdı: “Biz de İTÜ öğrencileri olarak rektörleri, üniversite öğrencisi, akademisyeni ve emekçileri ile üniversitenin tüm bileşenlerinin ortak iradesiyle seçilmelidir. Üniversitelerin özgür, demokratik ve özerk yapısı korunmalıdır! Kayyum rektörler değil, seçim istiyoruz.”

Öğrenciler basın açıklamasından sonra forum düzenledi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.