Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de de uygulanacak Sinovac aşısının Brezilya’daki etkinlik oranının yüzde 50,38 olduğu açıklandı

Çin merkezli Sinovac şirketi tarafından üretilen CoronaVac adlı koronavirüs aşısının Brezilya’daki faz 3 denemelerinde yüzde 50,38 oranında koruma sağladığı açıklandı. 

Hafta sonundan önce Türkiye’de uygulanmaya başlanacağı açıklanan CoronaVac adlı aşının Brezilya’daki üretiminde Sinovac şirketiyle çalışan Butantan Enstitüsü, aşının Brezilya’daki faz 3 denemeleri sonucu elde edilen genel koruma oranının yüzde 50,38 olduğunu açıkladı.

Reuters’ın haberine göre, ülkenin São Paulo kentindeki Butantan Enstitüsü’nün klinik araştırma tıbbi direktörü Ricardo Palacios, konu hakkında yaptığı açıklamada, bu oranın içinde tedaviye ihtiyaç duymayan hafif hastaların ve asemptomatik vakaların da bulunduğunu belirtti.

Habere göre Butantan yetkilileri ayrıca, aşının Brezilya’daki denemelerinin şiddetli bir salgın sırasında ön saflardaki sağlık çalışanlarına odaklanan bir şekilde dizayn edildiğini ve denemelere yaşlı gönüllülerin de katıldığını belirterek bu durumun Brezilya’daki sonuçları başka ülkelerdeki denemelerde elde edilen sonuçlarla kıyaslamayı imkansız hale getirdiğini söyledi.

Butantan Enstitüsü, geçen perşembe günü (7 Ocak) yaptığı açıklamada, aşının virüsten kaynaklanacak ağır enfeksiyonu yüzde 100, orta ve hafif enfeksiyonları ise yüzde 78 oranında engellediğini açıklamış, bu oran aşının “genel etkinlik oranı” olarak yorumlanmıştı.

Ancak Bloomberg haber kanalı, Brezilyalı bir internet sitesinin, adını açıklamayan kaynaklara dayandırdığı habere göre aşının gerçek etkinlik oranını yüzde 50 ila 60 olarak açıkladığını aktarmıştı. Butantan Enstitüsü ise paylaşılan bu oranların gerçeği yansıtmadığını, ülkenin ilaç düzenleme kurulu olan Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu’nun (Anvisa) talebi üzerine yeni bir açıklama yapılacağını duyurmuştu.

Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısından sipariş veren bir başka ülke Endonezya da aşının virüse karşı yüzde 65 etkili olduğunu gösteren ara verilere dayanarak pazartesi günü (11 Ocak) aşıya acil kullanım onayı vermişti.

Türkiye’deki ara sonuçlarda aşının koruyuculuk oranı yüzde 91,25 olarak açıklanmıştı

Türkiye’de ise Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, aşının denemelerinin ara sonuçlarına göre aşıda yüzde 91,25 oranında etkinlik tespit edildiğini açıklamıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Aralık’ta Çin’den Türkiye’ye getirilen üç milyon doz CoronaVac aşısının, testlerinin tamamlanmasının ardından bu hafta perşembe veya cuma günü uygulanmaya başlanacağını duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Seattle kentinde çalışan virolog Semih Tareen, Brezilya’daki Butantan Enstitüsü tarafından yapılan açıklamanın ardından paylaştığı Twitter gönderisinde, üç ülke tarafından açıklanan verilerdeki değişkenliğin denemelere katılan gönüllü sayısı ve “vaka tanımı” arasındaki farklardan kaynaklandığını belirterek “Sinovac bir an önce bütün verilerin toplam analizini sunmalı. Şu an bunu bekliyoruz” yorumunda bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.