Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Gözler Temsilciler Meclisi’nde yapılacak azil süreci oylamasında, Trump’a bir darbe de YouTube’dan geldi

ABD Kongresi’nin Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından basılması üzerine çıkan siyasi kriz sürüyor. Olayların ardından Trump’ın görevden alınması ve azledilmesine ilişkin somut adımlar bu hafta içerisinde atılmaya başlandı. Temsilciler Meclisi’nin, anayasanın 25. ek maddesi uyarınca Trump’ın görevden alınmasına yönelik çağrısı sonuç bulmazken gözler bugün yapılması beklenen azil süreci oylamasına çevrildi. Öte yandan Trump’a bir darbe de YouTube’dan geldi. Facebook ve Twitter’ın ardından YouTube da Trump’ın hesabının en az bir hafta süre ile askıya alındığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 6 Ocak Çarşamba günü Donald Trump destekçileri tarafından yapılan Kongre baskınının sarsıntıları devam ediyor. Demokratlar, Kongre baskınının sorumlusu olarak gösterdikleri Başkan Trump’ın görevden alınmasına yönelik somut adımlarına devam ederken Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Trump’tan görevi devralması için anayasal yetkileri kullanmasını talep eden tasarıdan sonuç alamayan Temsilciler Meclisi’nde gözler, bugün (13 Ocak) yapılması beklenen azil süreci için itham oylamasına çevrildi.

Temsilciler Meclisi’nde, anayasanın 25. ek maddesi uyarınca Trump’ın görevden alınmasını öngören tasarı ile ilgili yapılan tartışma bölümünde söz alan Demokratlar, şiddetli bir şekilde Trump ve destekçilerini eleştirirken Cumhuriyetçiler ise “Demokratlar’ın tek dertlerinin Trump’tan kurtulmak olduğunu” söyleyerek sözlü olarak yapılan oylamada tasarıyı reddetmişlerdi.

Yapılan ilk oylamada tasarının nihai oylamaya sunulması için onay verilmesinin ardından Temsilciler Meclisi üyeleri, gecenin ilerleyen saatlerinde nihai oylamayı yaptı. Tasarıya 223 evet ve 205 hayır oyu verilirken oylamada sadece bir Cumhuriyetçi’nin “evet” oyu kullandığı belirtildi.

Ancak ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, anayasanın 25. ek maddesinin uygulanması hakkında Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi’ye gönderdiği mektupta, “25. maddeyi devreye sokmamın ülkemizin çıkarına olduğunu ya da anayasa ile uyuştuğunu düşünmüyorum” diyerek Trump’ın görevden alınmasına yönelik herhangi bir adım atmayacağının belirttiği için Temsilciler Meclisi’ndeki oylama sadece sembolik bir anlam taşıyor. 

Pence’in 24 saat süresi var, yanıt gelmezse azil sürecinde harekete geçilecek

Tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yanıt vermesi için önünde 24 saat süresi bulunuyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, “Bir sonraki adımda genel kurula azil yasa tasarısını getireceğiz. Trump’ın Amerika’ya yönelik tehdidi aciliyet taşıyor. O nedenle biz de acil bir şekilde harekete geçeceğiz” dedi.

Trump’ın anayasanın 25. ek maddesiyle görevden alınması konusunda somut bir sonuç elde edemeyen Demokratlar’ın, 24 saatlik süre sonrasında, bugün Temsilciler Meclisi’nde Trump hakkında ikinci kez azil sürecini başlatması bekleniyor.

Başkan Trump’ın Temsilciler Meclisi’nce azledilmesi halinde, süreç en erken 19 Ocak’ta Senato gündemine taşınabilecek. Senato’da çoğunluk Georgia eyaletinde seçimleri kazanan Demokrat adaylar yemin edip göreve başlayana kadar Cumhuriyetçiler’in elinde.

Trump: “25. madde benim için ‘sıfır risk’ teşkil ediyor”

Trump ise Teksas’ta inşaatı süren sınır duvarı önünde yaptığı açıklamada, Demokratlar’ın kendisini görevden alma girişimleri hakkında endişe duymadığını belirterek, “25. ek madde benim için ‘sıfır risk’ teşkil ediyor ancak bu madde Joe Biden’a ve Biden yönetimine olumsuz olarak geri dönebilir. Ne dilediğinize dikkat edin” dedi.

Azil süreci hakkındaki sorulara ise Trump, “Bu, , siyasi tarihimizdeki en büyük cadı avının devamıdır. Çok saçma. Azil süreci büyük bir öfkeye yol açıyor” diyerek cevap verdi.

Ben şiddet istemiyorum, hiç istemedim”

6 Ocak’taki Kongre baskınının ardından yaptığı sükûnet çağrısını tekrarlayan Trump, “Şimdi ülkemiz için iyileşme, barış ve sükûnet zamanı” derken Kongre saldırısına katılanlara tepki gösterdi. Trump, “Yönetimim boyunca hep söylediğim gibi, Amerikan tarihi ve geleneklerine saygı duymamız gerektiğini düşünüyorum. Bugün burada bulunmamızın nedeni de Amerika’da hukukun üstünlüğünü korumamız ve güvenlik güçlerimizi desteklememiz gerektiğini bir kez daha vurgulamak. Şiddet istemiyorum, hiçbir zaman da istemedim” diye konuştu. 

Biden: “Yemin töreninin açık havada düzenlenmesi beni korkutmuyor”

Seçilmiş başkan Joe Biden, koronavirüs aşısının ikinci dozunu yaptırdıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Biden, ABD Kongresi’ne yapılan baskının ardından 20 Ocak’taki yemin töreninin dışarıda yapılacak olmasından endişe duyup duymadığı sorusuna, ”Hayır, dışarıda yemin etmekten korkmuyorum” cevabını verdi ve ekledi: “Ancak kamu malına zarar veren, insanların hayatını tehdit eden ve isyana teşvik ederek büyük bir zarara yol açan herkesin hesap vermesi kritik bir önem taşıyor.”

Trump’a bir darbe de YouTube’dan

Teksas’taki konuşmasının devamında Twitter ve diğer sosyal medya hesaplarının askıya alınması hakkında da konuşan Trump, “İfade özgürlüğü hiç olmadığı kadar saldırı altında” derken sosyal medya şirketlerinin Trump’ın hesaplarına yönelik engellemeleri sürüyor.

Trump’a son darbe de Google’ın sahibi olduğu YouTube’dan geldi. YouTube dün (12 Ocak), “Dikkatli bir incelemenin ardından, devam eden şiddet potansiyeline ilişkin endişeler nedeniyle politikamızı ihlal ettiği gerekçesiyle Donald J. Trump’ın kanalına yüklenen yeni içeriği kaldırdık. Sonuç olarak, uzun süredir devam eden ihtarlar sistemimize uygun olarak, kanalın en az yedi gün boyunca yeni video veya canlı yayın yüklemesi engellendi ve bu süre uzatılabilir” açıklamasını yaptı. YouTube, Trump’ın kanalına yorum yapılmasını da engelledi.

Trump’ın avukatı Giuliani’ye soruşturma

New York Eyalet Barosu’nda ise Kongre baskını öncesinde Trump’ın mitinginde konuşan avukatı Rudy Giuliani hakkında ihraç istemi ile soruşturma açıldı. Barodan yapılan açıklamada, “Trump destekçilerinin Kongre’ye saldırmasından önce üyemiz Giuliani, binlerce kişiden oluşan kalabalığa hitap ederek başkanlık seçiminde sahtekârlık iddialarını yineledi” denildi. Demokrasinin dokusunu bozma niyetinde olanlara izin veremeyeceklerinin altını çizen baro, “Başkan Trump, bu korkunç olayın temel nedeni olsa da yalnız değildi ve tek başına hareket etmedi” diyerek, Giuliani’yi suçladı.

Öte yandan Vermont’ta bulunan Middlebury College da Giuliani’ye verdikleri onur derecesini iptal ettiklerini duyurdu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.