Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Toprak Dede” Hayrettin Karaca’nın ölümünün birinci yılında TEMA’dan yeni proje: Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın vefatının birinci yılında, “Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi” adlı yeni bir proje başlatılıyor. Projenin detaylarını duyurmak için TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın katılımıyla bugün (19 Ocak) çevrimiçi bir toplantı düzenlendi. 

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı‘nın Kurucusu ve Onursal Başkanı olan, Türkiye’nin “Toprak Dede” olarak tanıdığı Hayrettin Karaca, 20 Ocak 2020’de hayatını kaybetmişti. Karaca’nın ölüm yıldönümünde TEMA öncülüğünde başlatılan, “Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi”, doğal yaşlı ormanların önemi ve korunması konusunda farkındalığın artırılmasını ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki doğal yaşlı ormanların belirlenmesi, haritalanması, yapısal özelliklerinin ortaya konulması ve koruma statüsüne alınmasını hedefliyor. Proje iki yıl sürecek.

Bugün TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç‘ın katılımıyla düzenlenen çevrimiçi toplantıda açıklanan detaylara göre, proje kapsamında Orman Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden sağlanacak Orman Amenajman Planlarından (bir idari orman işletme ünitesinde hangi amaçla nerede, ne zaman, ne yapılacağını düzenleyen, uzun süreli hedefler doğrultusunda hazırlanan ve en az on yıllık dönemlerle revize edilen yönetim planları) ve uydu görüntülerinden yararlanarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nde aday Doğal Yaşlı Orman alanları belirlenecek.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç

Çalışmalar için İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Orman Fakültesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nde doğal yaşlı ormanlar konusunda çalışan hocalardan ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyelerinden destek alınacak.  

Çevrimiçi toplantıda projenin diğer detayları ise şöyle aktarıldı:

“Belirlenen her bir alan için arazi çalışmaları gerçekleştirilecek ve ormanı yapısı; Doğal Yaşlı Orman uygunluğuna ilişkin özellikleri incelenecek ve bu özelliklerine göre ormanlar sınıflandırılacaktır.  

Arazide elde edilen verilerin uygulamaya konulması için orman fakülteleri, Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanlarının katılacağı bir çalıştay düzenlenecek, çalıştay sonuçlarına göre Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Doğal Yaşlı Ormanların belirlenmesi için kılavuz oluşturulacaktır.

Geliştirilen kılavuz temel alınarak koruma altına alınacak Doğal Yaşlı Ormanlar belirlenerek haritalanacak, yasal olarak korunan alanlar içinde yer almayan ve odun üretimi amacıyla yönetilen Doğal Yaşlı Ormanların, Orman Amenajman Planlarında, ‘doğa koruma amaçlı’ yönetilen alanlara dahil edilmesi sağlanacaktır.

TEMA Vakfı‘nın Kurucusu ve Onursal Başkanı, Türkiye’nin “Toprak Dede” olarak tanıdığı Hayrettin Karaca

Proje kapsamında broşür ve kataloglar üretilecek, belgesel hazırlanacaktır. Bu materyaller, bölgede belirlenen Doğal Yaşlı Ormanların özellikleri, ekosisteme hizmetleri, işlevleri ve sahip oldukları biyolojik çeşitliliğin korunmasının önemini içerecektir.

Projenin Türkiye’ye katkısı ne olacak? 

Hayrettin Karaman Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi’nin sonunda ise Türkiye’de biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıyan Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki doğal yaşlı ormanların koruma altına alınması ve ormanların korunması konusunda toplumda farkındalığın artırılması hedefleniyor. Projenin aynı zamanda, diğer bölgelerdeki doğal yaşlı ormanların belirlenmesi ve korunması için bir model oluşturması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.