Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da Navalni destekçilerine uygulanan polis şiddetine tepkiler büyüyor

Rusya’da muhalif lider Aleksey Navalni’nin tutuklanmasının ardından başlayan protestolardaki polis şiddetine gösterilen tepkiler büyüyor. Avrupa’da pek çok lider, Navalni destekçilerine uygulanan polis şiddetini kınarken Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları da Rusya’daki protestoculara uygulanan şiddeti tartışarak, “atılacak sonraki adımları” değerlendirme kararı aldı. 

Rusya’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en önemli muhalifi olarak gösterilen Aleksey Navalni’nin tutuklanması üzerine hafta sonu başlayan Putin karşıtı gösteriler ülke içinde ve dışında onlarca farklı şehre yayıldı. Son yılların en geniş katılımlı Putin karşıtı gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alınırken Navalni destekçilerine uygulanan polis şiddeti dünya kamuoyunda tepki çekti.

The Guardian’da yer alan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve çeşitli AB ülkelerinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Navalni protestolarında uygulanan polis şiddeti nedeniyle tepki gelirken Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian binlerce muhalif göstericinin tutuklanmasını “kabul edilemez bir hareket” ve “otoriterliğe kayış” olarak nitelendirdi. Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ise AB liderlerine Rusya’ya karşı yaptırımları artırma çağrısında bulundu.

Bazı AB yetkilileri, Rusya’dan gelen doğalgazı Almanya’ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru projesinin durdurulmasına yönelik bir teklifi Avrupa Parlamentosu’na (AP) sunarken Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen perşembe günü (21 Ocak) yaptığı açıklamada Navalni’nin tutuklanmasına karşın projeye bakışının değişmediğini söylemişti. Bazı Alman milletvekilleri ise projenin durdurulma seçeceğinin masada kalması gerektiği görüşünde.

AP’deki merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) grubunun başkanı Manfred Weber, Almanya’nın RND gazetesine verdiği demeçte, protestocuların tutuklanmasına müsamaha gösterilmemesi ve Rusya’nın mali yaptırımlarla karşılaşması gerektiğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise konu hakkında yaptığı açıklamada “Düşmanımın düşmanı dostumdur. Eğer Navalni Putin’in düşmanıysa biz de Navalni’yi destekliyoruz” diye konuştu.

Uluslarası ilişkiler uzmanı Yörük Işık, Rusya’daki gösterileri Medyascope için yorumladı. Putin’in olayların büyümesini istemediğini belirten Işık, gösterilerin Putin’i devirmeye yetmeyeceğini ve Putin’in asıl korkusunun Almanya’nın tepkisi olacağını belirtti.

Ne olmuştu?

Rusya’da Putin’in en büyük rakiplerinden biri olarak görülen muhalif lider Aleksey Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya’daki Tomsk kentinden Rusya’nın başkenti Moskova’ya dönmek için bindiği uçakta rahatsızlanmıştı. Zehirlendiği açıklanan ve 26 gün boyunca komada kalan Navalni, Berlin’deki bir hastanede tedavi görmüş ve 17 Ocak Pazar günü ülkesine dönmüştü. Muhalif lider havaalanındaki pasaport kontrolü sırasında Rus polisi tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı.

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri’nden yapılan açıklamada, Navalni’nin 2020 yılının Aralık ayında sona eren denetimli serbestlik süresini ihlal etmesi nedeniyle arandığı ve bu nedenle gözaltına alındığı belirtilmişti. Navalni’nin 15 Şubat tarihine kadar tutuklu kalacağı açıklanırken muhalif lider, destekçilerine yaptığı çağrıda sokağa çıkarak yaşananları protesto etmelerini istemişti.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.