Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Trump’ın azil yargılaması kararı Senato’da, Janet Yellen ABD’nin ilk kadın Hazine Bakanı oldu, Biden’dan iklim krizine yönelik yeni kararlar

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Temsilciler Meclisi üyeleri Trump’a yönelik azil tasarısını Senato’ya sevk etti. ABD’nin yeni Hazine Bakanı, eski FED Başkanı Janet Yellen oldu. Yellen, ABD tarihinde bu göreve getirilen ilk kadın. Seçim kampanyasında duyurduğu vaatlerini yerine getirmek için harekete geçen Biden, önümüzdeki günlerde iklim kriziyle ilgili yeni kararlarını açıklayacak. Google, ABD’de seçim sonuçlarına itiraz eden senatörlere yaptığı bağışları kesti. New York Times gazetesi, Biden’ı öven tweeti nedeniyle hedef alınan editörünün işine son verdi. ABD’den öne çıkan haberleri Medyascope sizin için derledi. 

Trump’a yönelik azil maddesi Senato’ya iletildi

ABD Temsilciler Meclisi, pazartesi günü (25 Ocak) Kongre baskınındaki rolü nedeniyle eski Başkan Donald Trump’a yönelik azil maddesini Senato’ya ileterek Trump hakkında ikinci kez azil sürecini başlattı. ABD’de ilk kez bir başkan görevden ayrıldıktan sonra böyle bir yargılama sürecinden geçiyor. 

Trump’a yönelik görevi kötüye kullanma suçlamasını Senato’ya Temsilciler Meclisinden dokuz Demokrat üye sundu. Suçlamaların Senato’ya taşınmasının ardından Demokratlar’ın azilden sorumlu baş yetkilisi Jamie Raskin, Senato’da Trump’a yöneltilen suçlamayı sesli okudu: “Donald John Trump, ABD hükümetine yönelik şiddeti körükleyerek yüksek seviyede suç ve kabahat işlemiştir.”

Demokratlar’ın ve Cumhuriyetçiler’in 50’şer sandalyeye sahip olduğu 100 kişilik ABD Senatosu’nda, Trump’ın açılan davada suçlu bulunabilmesi için en az üçte iki çoğunluğun yani 67 senatörün Trump aleyhinde oy kullanması gerekiyor. Dolayısıyla Trump’ın suçlu bulunması 17 Cumhuriyetçi senatörün Trump aleyhinde oy kullanmasına bağlı. Senato’da, Trump’ın suçlu bulunması yüksek bir ihtimal olarak görülmüyor. CNN’e göre Başkan Joe Biden da Senato’dan Trump’ı mahkûm etmeye yetecek oyun çıkmayacağını düşünüyor.  

Trump’ın Senato’daki yargı sürecinin 9 Şubat’ta başlaması bekleniyor. Böylelikle Trump’a savunmasını hazırlaması ve hukuk ekibini oluşturması için zaman tanınmış oldu.

ABD’nin yeni Hazine Bakanı Janet Yellen oldu: Amerika’nın ilk kadın Hazine Bakanı

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden’ın Hazine Bakanlığı’na aday gösterdiği eski FED (Amerikan Merkez Bankası) Başkanı Janet Yellen’a onay verdi. Onayın ardından göreve başlayan Yellen, ABD tarihinde bu göreve getirilen ilk kadın oldu.

Senato Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, 84 senatörün evet oyuyla göreve gelen Yellen, ABD Kongresi ile birlikte Biden’in koronavirüs teşvik planları üzerinde ve ABD’nin rekabet gücünü artırmak için altyapı, yeşil enerji projeleri, eğitim ve araştırma alanlarına yatırılacak 2 trilyon dolarlık yatırım taahhüdünde önemli bir rol oynayacak. 

Yellen, 2014 yılında da bir ilke imza atarak FED’in ilk kadın başkanı olmuştu.

Biden’dan iklim krizine yönelik yeni adımlar geliyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın, bu hafta çarşamba günü (27 Ocak) iklim değişikliği ile mücadele için bir dizi yürütme eylemi açıklaması ve federal arazilerde petrol faaliyetlerinin ne kadarına izin verileceğinin belirlenmesi için bazı idari kararlar vermesi bekleniyor. 

New York Times’ın haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın iklim değişikliğini önleme ile ilgili planlarını bilen iki isim gazeteye, Biden’ın federal arazilerin yeni petrol ve gaz sondajları yapılması için kiralanmasını yasaklayacak bazı kararlar açıklamayı planladığını söyledi.  

Biden’ın çarşamba günü, yeni sondaj kiralamalarına ilişkin nihai bir yasakla, seçim döneminde petrol yöneticilerini çileden çıkaran kampanya vaadini yerine getirmesi bekleniyor. Çarşamba günü açıklanması beklenen bir diğer iklim kriziyle mücadele maddesi ise federal arazilerin ve suların yüzde 30’unun 2030’a kadar hükümet tarafından korumaya alınması emri. Biden aynı zamanda sera gazı emisyonlarının azaltılması için hükümet çapında bir eylem planı oluşturulması ve iklim krizinin öncelikli ulusal güvenlik sorunu olarak ele alınması için adım atacak. 

20 Ocak’ta başkanlığı devralan Biden, görevdeki ilk günlerinde küresel ısınmayı inkâr eden Trump’ın çekildiği Paris İklim Anlaşması’na yeniden dâhil olmaya yönelik başkanlık kararnamesine de imza atmıştı. 

Google, seçim sonuçlarına itiraz eden senatörlere yaptığı bağışları kesti

ABD Kongre Binası’na yapılan baskının ardından Joe Biden’ın başkanlığını onaylamayan tüm siyasilere yaptığı katkıları durdurma kararı alan Google, pazartesi günü (25 Ocak) yaptığı açıklamada, 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçiminin sonuçlarına itiraz eden kongre üyelerine bağış yapmayacağını duyurdu. 

Aralarında American Express, Amazon, AT&T ve Dow Inc’inde bulunduğu bazı büyük şirketler, 6 Ocak’ta Trump destekçilerinin Kongre binasını basmasının ardından Biden aleyhinde oy kullanan Cumhuriyetçi Kongre üyelerine desteklerini çekebileceklerini açıklamış ve yaptıkları bağışları gözden geçirmek üzere geçici olarak durdurma kararı almıştı.

New York Times gazetesi, Biden’ı öven tweeti nedeniyle hedef alınan editörünün işine son verdi 

New York Times (NYT) gazetesinde editör olarak çalışan Lauren Wolfe, attığı bir tweetin sağcı kişiler tarafından hedef alınmasının ardından işten çıkarıldı.

Wolfe attığı tweette, 19 Ocak’ta yemin töreni için başkent Vaşington’a gelen Joe Biden’ın uçağının havaalanına indiğini duyurarak bundan etkilendiğini yazmıştı. Attığı tweetin ardından sağ görüşlü birçok sosyal medya kullanıcısı ve medya organizasyonu tarafından topa tutulan Wolfe, iki gün sonra NYT tarafından işine son verildiğini öğrendi.

Tweeti attığı günden beri sosyal medya üzerinden sürekli tacize uğradığı belirten Wolfe’a meslektaşlarından destek mesajları geldi. Eleştirilerin odağında olan NYT ise tartışılan kararına yönelik, “Gizlilik nedeniyle, personel meselelerinin ayrıntılarına girmiyoruz ancak birinin işine tek bir tweet ile son vermediğimizi söyleyebiliriz. İlgili kişilere duyduğumuz saygıdan dolayı, daha fazla yorum yapmayı planlamıyoruz”  açıklamasında bulundu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.