Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin en kaliteli doğal fıstıkçamı ormanı, taşocağı tehlikesi ile karşı karşıya – Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel: “Devletin ilgili makamları sorumluluklarını yerine getirmiyor”

Türkiye’nin en kaliteli doğal fıstıkçamı ormanı tehdit altında. Fıstıkçamı ormanının bulunduğu Kozak Yaylası’ndaki 14 hektarlık alanda faaliyet gösteren granit ocağının 110 hektarlık alana yayılması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlandı. Raporda, İzmir Bergama ve Balıkesir Ayvalık’taki fıstıkçamı ormanında 8 bin 882 adet ağacın kesileceği belirtildi. Medyascope’a konuşan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “Kozak Yaylası’nı korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. 

Hazırlanan ÇED raporu, önceki günlerde Çevre İl Müdürlüğü tarafından tamamlandı ve yönetmelik gereği 10 günlük halk görüşüne açıldı. Çevre aktivistlerine göre, bu raporla birlikte antik çağlardan beri Anadolu’nun en kaliteli doğal fıstıkçamının yetiştiği Kozak Yaylası tehdit altına girdi. 

İnceleme Değerlendirme Kurulu’nun son şeklini verdiği ÇED raporunda, “Bu kapsamda yaklaşık 110,28 hektar olan proje alanında tahmini ağaç sayısı 8 bin 822 adet olmakla birlikte, bu ağaçların tamamı birden kesilmeyecek, yıllık çalışma alanı üzerindeki ağaç sayısı kadar kesim işlemi gerçekleştirilecektir. Proje alanı üzerinde bağ ve fıstıklık vasıflı tarım alanları bulunmakta olup, İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuruda bulunularak tarım dışı amaçla kullanım izni alınacaktır” ifadeleri dikkat çekti.

ÇED raporunda belirtilen madde ile Göltaş Granit firması, Ayvalık ve Bergama’nın kesiştiği noktadaki Kozak Yaylası’nda daha geniş bir çevrede arama yapabilecek. Böylece firmanın Bergama’nın Aşağıcuma Mahallesi ile Ayvalık’a bağlı Bağyüzü Mahallesi’ndeki granit ocağı orman ve kaliteli tarım arazisi içinde faaliyet gösterecek. 

Hayatının büyük bir bölümünü bölgede geçiren Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Enger, alınan kararı Medyascope’a değerlendirdi. Enger, Kozak Yaylası’nı Türkiye’deki en kaliteli çamfıstığının yetiştiği bölge olarak tanımladı ve “Kozak Yaylası, bölgenin akciğerleri ve oksijen deposudur” dedi. 12 yıl önce çamfıstığı ağaçlarında beliren bir hastalıktan bahseden Engel, ağaçların 10’da 9’unun iş göremez durumda olduğunu söyledi. Bu yüzden geçimini ağaçlardan sağlayan köylünün geçim derdine düştüğünü belirten Engel, “Eskiden taşocakları köylünün peşinden koşardı. Şimdi ise köylü taşocağı sahiplerinin peşinden koşmaya mecbur bırakıldı” diye konuştu.

Devletin ilgili makamlarının sorumluluklarını yerine getirmediğini vurgulayan Engel, çevreciler olarak Kozak Yaylası’nı korumak adına ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi. Bölgede bir ağaç kesimi olduğunu duydukları an harekete geçeceklerini belirten Engel, “Anayasal hakkımızı kullanıp, bölgeyi koruyacağız” dedi. Engel, bölgedeki 12 muhtarın da yakın zamanda toplanıp Ankara’ya gideceğini ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle görüşeceğini de sözlerine ekledi.

Erol Engel ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.