Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA’nın uzay aracı Perseverance Mars’a indi, ilk mesajı “Selam Dünya” oldu

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay aracı Perseverance, yedi aylık yolculuğunu tamamladı. 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars’a başarı ile inen Perseverance’ın Kızıl Gezegen’den gönderdiği ilk mesaj “Selam Dünya! Sonsuz evime ilk bakışım” oldu.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay aracı Perseverance, 203 günlük yolculuğunu tamamlayarak Mars’a indi. 1 ton ağırlığındaki uzay aracı, perşembe akşamı (18 Şubat) ABD yerel saati ile 15.55’te (Türkiye saati ile 23.55) Jezero adlı kratere kondu. 

Perseverance’ın Mars’ın yüzeyine başarıyla indiği anlar, NASA yetkilileri tarafından alkışlar ile karşılandı. Böylece NASA, 1970’lerde Mars’a ulaşmayı başaran Viking aracından sonra ilk kez, doğrudasn geçmiş yaşam belirtilerini bulma fırsatı yakalamış oldu. 

NASA’nın sosyal medya hesabından canlı yayınladığı tarihi inişte saatte 21 bin kilometre hızla Kızıl Gezegen’e yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatıldı. Mesafe dolayısıyla Mars yüzeyindeki ilk görüntüler yayını seyredenlere yaklaşık 11 dakikalık bir gecikme ile ulaştı.

ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan 30 Haziran 2020 tarihinde fırlatılan uzay aracı, Kızıl Gezegen’e ulaşıp şu mesajı paylaştı: “Selam Dünya. Sonsuz evime ilk bakışım.” 

Başarılı inişten sonra NASA yetkilisi Swati Mohan, “Perseverance şu anda kalp atışı sesleri gönderiyor, bu da aracın normal bir biçimde çalıştığını gösteriyor” dedi.

Perseverance, Mars’ta 3,5 milyar yıl önce var olduğu düşünülen suyun izlerini ve yaşam belirtilerini analiz edecek. Böylece gezegenin hangi maddelerden oluştuğu sorusunun yanıt bulabileceğini söyleyen araştırmacılar, lazer teknolojileriyle Mars’ın yüzeyindeki elementlerin ne tür atomlardan oluştuklarını çözümlemeyi hedefliyor.

Biden’dan kutlama

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden da Perseverance’ın Mars’a inmesinin ardından NASA yetkililerini kutladı. Biden, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda iniş ile ilgili olarak, “Bugün, bilimin gücü ve Amerikan dehası ile hiçbir şeyin imkanlar ötesinde olmadığı bir kez daha kanıtlanmıştır” dedi.

NASA’dan Salda Gölü paylaşımı

NASA geçen günlerde sosyal medya hesabındaki paylaşımında, “Mars’a geri sayım başladı. Perseverance’ın Jezero kraterine temas edeceğine inanmak öyle zor ki. Kratere kimse ayak basmadı ama Türkiye’deki Salda Gölü sayesinde neler bekleyebileceğimiz konusunda bazı fikirlerimiz var” demişti. NASA, geçen aylardaki bazı paylaşımlarında ise Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nün Mars gezegenindeki Jezero krateri ile bazı jeolojik benzerliklere sahip olduğunu aktarmıştı.  

Thunberg: “Mars’a kaçacak kadar zengin yüzde 1 içinde değilseniz, Dünya’daki iklim kriziyle uğraşmaya başlamakla iyi edersiniz”

İklim aktivisti Greta Thunberg, kurucusu olduğu Gelecek İçin Cumalar (FFF) kampanyasının yayımladığı videoda, ülkelerin Mars’a gitme yarışıyla dalga geçti. Thunberg yayınladığı videoda,“Mars’a kaçacak kadar zengin yüzde 1 içinde değilseniz, Dünya’daki iklim krizi ile uğraşmaya başlamakla iyi edersiniz” diye konuştu.  

Mars’ın hava, su, koronavirüs ve çevre kirliliğinin olmadığı bir yer olarak tanımlandığı videoda, “Mars nihai özgürlüğü sunuyor. İnsanlar için yeni bir yol açma özgürlüğü. Yeni bir yaşam yaratma özgürlüğü. İnsanlığın gidişatını sonsuza kadar değiştirme özgürlüğü” denildi. 

Videoda, insanlığın yüzde 99’unun Dünya’yı terk etme ihtimalinin bulunmadığı gerçeğine dikkat çeken Thunberg ve ekibi, iklim krizi ile mücadele etme gerekliliğini şu sözlerle vurguladı: “Harcamalarını devletin karşıladığı uzay programları ve dünyanın ultra zengin yüzde 1’i Mars’a odaklanmış vaziyette. Analizlere göre sadece NASA’nın Perseverance aracını geliştirmesi, konuşlandırması ve operasyonlarda kullanması 2,7 milyar dolara mal oluyor ve yine de çoğu insan asla Mars’ı ziyaret etme ve orada yaşama şansı bulamayacak.” 

NASA’nın dışında Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 13 Temmuz’da Mars’a yolladığı uzay aracı Hope (Umut), geçen hafta Kızıl Gezegen’in yörüngesine girmişti. Öte yandan Çin’in Mars’a yolladığı Tianwen-1 adlı uzay aracı da Hope’dan bir gün sonra Mars’ın yörüngesinde yerini almıştı.

Japonya’dan fırlatılan Hope’un, Çin ve ABD’nin uzay araçlarının aksine Mars’a inmeyeceği belirtilirken şu an Kızıl Gezegen’in yörüngesinde bulunan Tianwen-1’in de mayıs veya haziran ayında Mars’a inmesi bekleniyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.