Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Savunma Bakanlığı: “Türkiye’yi, S-400’ün teslimat sürecini devam ettirmemeye ve bu sistemi elinde bulundurmamaya çağırıyoruz”

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye’yi, Rus hava savunma sistemi S-400’ün “teslimat sürecini devam ettirmemeye” ve “bu sistemi elinde bulundurmamaya” çağırdı. Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin, son 10 yılda Patriot satın almak için çok sayıda fırsatı vardı ama bunun yerine Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400’ü seçtiler” dedi.

Basın toplantısında konuşan sözcü, Türkiye’nin S-400 alımı nedeniyle F-35 programındaki konumunun askıya alındığını da hatırlatarak, bu durumun devam ettiğini belirtti.

Türkiye’nin ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımlara hedef olmasına yol açan S-400 alımı, Ankara-Vaşington hattındaki başlıca gerilim nedenlerinden biri. Türkiye Rusya ile ikinci parti S-400 için de görüşmeler yapıyor. Biden yönetimi Türkiye’den hem bu ikinci parti alımı yapmamasını hem de mevcut S-400’ü elinde tutmamasını istiyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar geçen günlerde krizi aşmak için Girit modeli önerisini gündeme getirmişti. Güney Kıbrıs’ın 1990’larda Rus S-300 sistemini satın almasının ardından Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye arasında üçlü bir kriz yaşanmıştı. Türkiye’nin diplomatik baskısı sonucunda ABD’nin de devreye girmesiyle birlikte, Rusya’dan alınan S-300’ler 1998’de Yunanistan’ın Girit adasına taşınmıştı.

Rus silahlarının dünyaya satışından sorumlu tekel devlet şirketi “Rosoboronexport”un müdürü Aleksander Miheyev, hafta başında Moskova ile Ankara arasında ikinci parti  S-400 satışı görüşmelerinin kesilmeden sürdürüldüğünü duyurmuştu. Moskova’da Türkiye ile askeri işbirliği hakkında basın açıklaması yapan Miheyev, “Türkiye’nin Rusya’dan yeni parti S-400 füze alımı görüşmeleri hiçbir zaman askıya alınmadı ve dondurulması sözkonusu değil. Temaslar planlandığı gibi sürüyor” derken, Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Kurumu Başkanı Dimtriy Şugayev de “Türkiye ile yeni S-400 temaslarımız ileri dereceye ulaşmış aşamada bulunuyor” demişti.                 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.