Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA, uzay aracı Perseverance’ın Mars’a iniş görüntülerini ve inişin ardından gezegende kaydettiği sesleri paylaştı

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 18 Şubat’ta Mars’a iniş yapan uzay aracı Perseverance’ın gezegene iniş görüntülerini ve iniş sonrasında kaydettiği sesleri yayınladı. “NASAPersevere” adlı Twitter hesabından paylaşılan videoda, keşif aracının Mars yüzeyine indiği sırada üç farklı kamera açısından çekilen görüntüler yer aldı.

Perseverance’ın 18 Şubat günü Mars’ın atmosferine girdikten sonra hızını düşürmek için paraşütünün açılması ve alçalması ile başlayan videoda, aşağıyı gösteren kamera açısından aracın gezegenin yüzeyine temas anının net bir şekilde kaydedildiği görüldü. 

Aynı hesapta ayrıca “Mars’a iniş gerilim, drama ve gürültü doluydu. Ancak sonra bu kirli sesleri temizledik, geriye kalan: Sakinlik ve güzellik” ifadeleriyle Mars’ın yüzeyinden de bir video paylaşıldı. 

NASA’nın resmi internet sitesinde ise Perseverance’ın iniş sonrasında gezegende kaydettiği sesler yayınlandı

NASA yetkililerinden Steve Jurczyk, Mars’a iniş görüntülerinin ve gezegenin sesinin paylaşılması hakkında “Perseverance, uzay keşif tarihindeki en ikonik görüntülerden bazılarını paylaştı bile ancak her şey daha yeni başlıyor” denildi.  

NASA’da çalışan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Sonunda Perseverance’ın aşağı nasıl indiğini biliyoruz. Daha birkaç günde bile inişi gösteren 30 GB veri, 23 bin resim geldi” dedi.

Dr. Umut Yıldız ayrıca, iniş anında ses kaydedilememesinin sebebini “En çok merak edilenlerden birisi Perseverance’ın inişi sırasında mikrofondan gelecek sesti. Ancak bir donanım sorunundan dolayı iniş sırasında duyulan sesler tam kaydedilemedi” diyerek açıkladı.  

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.