Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şehrin kadınlarına adanan, şehrin kadınlarıyla birlikte yapılan festival: “WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul” – Esra A. Aysun ile söyleşi

Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan “WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul”, “Şehirde Kadın Olmak” temasıyla  5 – 6 – 7 Mart 2021 tarihlerinde çevrimiçi yapılacak. WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul Küratörü Esra A. Aysun, festivali ve festivalin temasını Medyascope’a anlattı. 

Kadınları destekleyerek, kadınların karşılaştığı güçlükleri ve daha eşit bir dünya için oluşturdukları çözümleri görünür kılmayı hedefleyen WOW (Women of the World) Dünya Kadınlar Festivali, ilk kez 2010 yılında tiyatro yönetmeni Jude Kelly tarafından İngiltere’de düzenlendi. Kelly, 2018 yılında WOW Vakfı’nı, küresel WOW Dünya Kadınlar Festivali hareketini hayata geçirmek amacıyla kurdu. Festival bugüne kadar altı kıtada iki milyondan fazla kadına ulaştı. 

WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, bu yıl 5 Mart’ta WOW Vakfı Kurucusu ve Direktörü Tiyatro Yönetmeni Jude Kelly, British Council Türkiye Direktörü Cherry Gough, British Council Mütevelli Heyeti Başkanı Stevie Spring ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın açılış konuşmalarıyla başlayacak. Duygu Demirdağ, Burcu Karakaş ve Zeynep Miraç’ın sunuculuğunu üstlendiği çevrimiçi festival, söyleşilerin yanı sıra “Şehir Hayatına Katılım”, “Şehrin Görünmeyen Yüzü”, “Şehirde Dayanışma” panelleri, “Büyük Fikirler”, konserler, performanslar yemek, hareket ve sivil alan atölyeleri gibi pek çok farklı bölüm ile devam edecek.

“Sadece sanatçılar, ünlü isimler, akademisyenler ve aktivistler olmayacak, sıradan kadınlar, bizler de bu festivalde varız”

WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’u Medyascope’a anlatan festivalin İstanbul Küratörü Esra A. Aysun, “WOW festivallerinde sadece dertlerimizi konuşmak için değil, yarattığımız değişimleri göz önüne çıkarmak için çalışıyoruz. Sadece sanatçılar, ünlü isimler, akademisyenler ve aktivistler olmayacak, sıradan kadınlar, bizler de bu festivalde varız” dedi. 

Festivali şehrin kadınlarına adadıkları için “Şehirde Kadın Olmak” ana temasını seçtiklerini söyleyen Aysun, “15 milyonluk bir şehirde, biz mümkün olduğu kadar, yaklaşık yedi buçuk milyon kadından bahsediyoruz, farklı renk, farklı din, farklı yaş, farklı kimlik ve farklı beden algıları ile yaşayan kadınlardan bahsediyoruz. Birlikte ve bir arada olmak işte bu yüzden önemli” diye ekledi. 

Eşzamanlı Türk İşaret Dili çevirisi, Türkçe ve İngilizce altyazı çevirileri ve eşzamanlı Türkçe sesli çeviri yapılacak festivalde şu isimler yer alacak: 

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucusu Gülseren Onanç, Manifold iş birliği ile başlattığı ME! kampanyası yaratıcısı mimar Melis Cankara, Erişilebilir Her Şey kurucularından Hale Yıldız, Girl Up hareketi kurucusu Selin Özünaldım, yazar ve akademisyen Nora Tataryan, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası’ndan Arzu Çelebi, Metal Kolektif kurucusu Hediye Yaşar, Kelebek Etkisi projesiyle kız çocuklarına kodlama öğreten Elif Eda Güneş, Türkiye Engelsiz Sanatçılar Merkezi (TEKSEM) ve Engelsiz Amazonlar kurucusu Gamze Elibol, Teknolojikanne.com kurucuları İpek Süer ve Derya Divrikli Gül, pentatlet İlke Özyüksel, yönetmen Berna Gençalp ve Women in Games Türkiye kurucusu, oyun yapımcısı ve WOMEN in GAMES Türkiye’nin kurucusu Simay Dinç.

Festival programının tamamı için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.