Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman bankaları, negatif faize daha fazla direnemedikleri için müşterilerinden mevduatlarını başka bankalara taşımalarını istiyor

Aralarında Deutsche Bank ve Commerz Bank gibi dünya devlerinin de bulunduğu bir çok Alman bankası, Avrupa Merkez Bankası’nın uyguladığı negatif faiz ve salgında uygulanan yardım politikaları nedeniyle tasarruflar artınca büyük mevduat sahiplerine artık paralarını başka bankalara yatırmalarını tavsiye ediyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika faizi 2014 yılından beri negatif ancak Almanya’daki bir çok banka, uzun süredir kasalarında yüksek mevduat tutmak ve müşterilerini mağdur etmemek adına özellikle büyük mevduat sahibi müşterilerine düşük de olsa artı faiz ödüyordu.

Alman bankaları, artık özellikle büyük mevduat sahibi müşterilerini paralarını başka bankalara yatırmasını teşvik ediyor ve bu para transferinde yardımcı olmak için yeni çevrimiçi araçlar sunuyor. Örneğin Deutsche Bank, hesabında en az 100 bin euro olan müşterilerine paralarını başka bankalara yatırmalarını söylerken, Deposit Solutions’tan satın aldığı hisse sayesinde müşterilerine İtalya, Avusturya ve Fransa dahil olmak üzere beş farklı ülkenin çeşitli bankalarındaki mevduat tekliflerini değerlendirebilme imkanı tanıdı. Bir Deutsche Bank sözcüsü konuyla ilgili, “Bizim işimiz, müşterilere negatif faiz oranlarına rağmen yatırımlarından getiri elde etmenin yollarını göstermektir” açıklamasını yaptı.

Avrupa bankaları, ECB negatif faiz oranlarını 2014’te ilk kez uygulamaya koyduğu zaman müşterilerine negatif faiz oranları sunmak konusunda direnmişti. Bazı bankalar bunu yalnızca yerel politikacılara şikayet etme olasılığı daha düşük olan kurumsal mevduat sahiplerine uygulamıştı. Aynı bankalar ayrıca negatif faiz oranlarının maliyetini başka yollarla telafi edebilmek için mevduat sahiplerinden daha yüksek  ücretler talep etmişti.

Koronavirüs salgını ise bu denklemi değiştirdi. Tüketimin yavaşlaması ile birlikte tasarruf oranları da birdenbire fırladı ve ECB yardım programları, bankaları mevduata boğdu. Bankalar da uzun süredir direndikleri operasyonel değişiklikleri yapmak için şimdi salgının yarattığı ekonomik krizden yararlanıyor.

Fiyat karşılaştırma portalı Verivox‘a göre, Almanya’daki 237 banka şu anda özel müşterilerine negatif faiz oranları uyguluyor. Salgın başlamadan önce bunu yalnızca 57 banka yapıyordu.

ECB’nin bankalara uyguladığı mevduat oranı şu an yüzde – 0,5 ve ECB, yakın zamanda bu seviyeyi değiştirmeyeceğinin sinyalini veriyor. Almanya’daki bankalar ise negatif oranlardan etkileniyor çünkü Alman halkı tasarrufu seviyor. ECB’ye göre, euro bölgesindeki tüm hane halkı mevduatlarının yaklaşık yüzde 30’u Almanya’da bulunuyor. Örneğin, geçen yıl salgın döneminde Almanya’da insanlar harcama yapmaktan çekinirken, restoranlar kapalıyken ve seyahat kısıtlamaları uygulanırken, ülkede mevduatlar yüzde 6 artarak 2,55 trilyon euroya yükseldi.

Derleyen: İlayda Biberoğlu

Kaynak: The Wall Street Journal

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.