Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da “çocuk kaçırma” eylemleri tekrar artışta: “Kızlarımızı geri getirin”

Nijerya’daki yatılı okullarda, güvenlik güçlerinin eksikliği ve ülkede silahlara erişimin kolaylığından faydalanan çetelerin çocuk kaçırma eylemlerinde artış yaşanıyor. Son olarak ülkenin kuzeybatısındaki bir yatılı okuldan kaçırılan 279 kız öğrenci, geçen hafta serbest bırakılmıştı.

Nijerya’da bir süredir düşüşte olan çocuk kaçırma olayları tekrar tırmanışa geçti. New York Times gazetesinin haberine göre, ülkede güvenlik güçlerinin eksikliğinden ve silahların kolay erişilebilirliğinden faydalanan çetelerin fidye için çocuk kaçırma eylemleri son zamanlarda artışta.

Habere göre kaçırılma riski altında olan çocuklar yalnızca varlıklı ailelerin çocukları değil. Fidyeciler ağırlıklı olarak yoksul köylülerin çocuklarının okudukları okullarda da kaçırma eylemleri düzenliyor. Özellikle ülkenin kuzeybatısında yaygın olan yatılı okullar, bulundukları bölgelerde güvenlik önlemlerinin fazla olmaması sebebiyle çocuk kaçıran çeteler için kolay bir hedef oluyor. 

Nijerya’da, radikal İslamcı örgüt Boko Haram, 2014 yılında ülkenin kuzeydoğusundaki Çibok şehrinde 300’den fazla kız çocuğunu kaçırmıştı. Haber dünyada büyük tepkiyle karşılanırken #BringBackOurGirls (Kızlarımızı Geri Getirin) etiketi sosyal medyada yılın etiketleri arasına girmiş, eski ABD başkanlarından Barack Obama’nın eşi Michelle Obama da kaçırılan öğrencilerin kurtarılması için çeşitli girişimlerde bulunmuştu.

New York Times’a konuşan yetkililere göre, 2014 yılında yaşanan kaçırma eyleminin benzerleri geçen aralık ayından bu yana tekrarlanıyor ancak kamuoyunda 2014’teki kadar yankı uyandırmıyor. 

Yetkililere göre ülkede en az üç haftada bir fidye için toplu çocuk kaçırma eylemleri düzenleniyor. Son olarak geçen cuma günü (26 Şubat), ülkenin kuzeybatısındaki Zamfara’da bulunan bir yatılı okuldan kaçırılan 279 kız öğrenci serbest bırakılmıştı.

Gazetenin güvenlik uzmanlarıyla yaptığı röportajlara ve kaçırma eylemleri üzerine hazırlanan yakın tarihli bir rapora göre, ekonomik kriz ile boğuşan Nijerya’da çocuk kaçırma, “büyüyen bir endüstri” haline geldi. Kurbanlar artık sadece zengin veya ünlü vatandaşların çocukları değil. Çeteler artık yoksul bölgelerdeki öğrencileri de hedef alıyor.

Öte yandan özellikle ülkenin kuzey eyaletlerindeki valiler, vatandaşlarını koruyamadıkları için ağır eleştirilere maruz kalıyor. Nijeryalı analistlere ve basında çıkan haberlere göre, hükümet yetkilileri de kaçırma olaylarında istenen fidye parası için pazarlık yaptıkları gerekçesiyle halk tarafından tepki görüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.