Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink cinayeti davasında karar, üye hakimin sağlık raporu nedeniyle 26 Mart’a kaldı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada hüküm açıklaması beklenen mahkeme, üye hakimin sağlık raporu nedeniyle duruşmayı 26 Mart 2021’e erteledi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink cinayeti davasında 130. duruşma bugün (5 Mart 2021) yapıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesi Hrant’ın Arkadaşları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önündeydi. Hrant’ın Arkadaşları adına konuşan Bülent Aydın“’Hrant İçin Adalet’ için demeye devam edeceğiz. Bu cinayetin üstündeki karanlık perde kalkana, cinayetin tüm ortakları gerçekten yargılanana ve hak ettikleri cezayı bulana kadar “’Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz’ demeye de devam edeceğiz” dedi.

Üye hakimin sağlık raporu nedeniyle karar açıklanmadı

İstanbul Adliyesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar, avukatlar, Hrant’ın Arkadaşları, çok sayıda basın mensubu katılırken tutuklu sanıklar duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı.

Koronavirüs salgını önlemleri nedeniyle birer sandalyenin boş bırakılarak oturulduğu salonda yaklaşık 60 izleyici yer aldı.

Duruşmada sanık Ahmet Faruk Aydoğdu’nun iki tanığı SEGBİS üzerinden dinlendi. Hakim, tanıklara Aydoğdu ile ankesörlü telefondan yaptıkları görünen arama kayıtlarını sordu.

Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, bu duruşmada karar vereceklerini belirtmelerine karşın üye hakimlerden Ferhat Şahin’in kalp ameliyatı geçirdiğini ve onun yerine görevli hakimin dosyayı bilmediği için karar duruşmasına katılmak istemediğini söylediğini belirtti.

Üye hakim Ferhat Şahin’in sağlık raporu sebebiyle duruşmanın 26 Mart 2021 saat 10.00’a bırakılmasına karar verdi.

Duruşma sonrası Medyascope’a konuşan Bülent Aydın, bugün salonun tamamen dolu olduğunu belirtti. 26 Mart’ta karar duruşması için yine adliyede olacaklarını söyledi.

14 yıldır süren adalet mücadelesi

Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’te İstanbul Halaskârgazi Caddesi’ndeki Agos Gazetesi binası önünde öldürülmesine ilişkin ilk dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıldı.

2 Temmuz 2007’de ilk duruşması görülen, 20 sivilin sanık olduğu davada Ogün Samast’ın dosyası 18 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle ayrıldı.

19 kişi hakkındaki karar 17 Ocak 2012’de verildi. Altı kişi hakkında hapis cezaları verilirken cinayetin örgüt kapsamında işlenmediği tespitinde bulunularak diğer sanıklar beraat ve tahliye aldı.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ogün Samast hakkında 22 yıl 10 ay hapis cezası verildi, Yargıtay cezayı 21 Nisan 2012’de onayladı.

Mayıs 2012’de Yargıtay’ın 19 sanıklı dosyadaki kararı bozması üzerine yargılama 17 Eylül 2013’te tekrar başladı.

Yeniden başlayan yargılama sürerken, kamu görevlilerine ilişkin de soruşturmalar ve iddianameler hazırlandı. Sonuçta kamu görevlileri ile ilgili davalar sivillerin yargılandığı dava ile birleştirilerek yargılamaya devam edildi. Bu yargılama sürerken ilk yargılamadan dokuz kişinin dosyası zamanaşımına girme ihtimali nedeniyle ayrıldı. 17 Temmuz 2019’da karara bağlanan bu ayrılan dosyada ise Yasin Hayal, Erhan Tuncel, Ogün Samast’ın da aralarında olduğu yedi kişi hakkında hapis cezaları verilirken iki kişi beraat ettirildi.

Kamu görevlilerinin yargılandığı davada savcı Muhammed İkbal Anar, 14 Aralık 2020’de mütalaasını açıkladı. Savcı Anar, aralarında Fethullah Gülen’in de olduğu haklarında yakalama kararı olan 13 sanık hakkındaki dosyanın ayrılmasını, bir sanığın hayatını kaybettiği için davanın düşürülmesini, 11 kişinin beraatını talep ederken 53 isim hakkında ise hapis cezaları istedi.

İlgili haberler: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.