Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi’nden, gözaltında tutulduğu karakolda polis kurşunuyla hayatını kaybeden Festus Okey için yapılan başvuruyla ilgili karar: “Yaşam hakkı ihlal edildi”

Anayasa Mahkemesi (AYM), İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’ndeki bir karakolda polis kurşunu ile hayatını kaybeden Nijerya uyruklu Festus Okey’in yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Festus Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’nun avukatı Alp Tekin Ocak Medyascope’a yaptığı değerlendirmede kararın kendileri için sevindirici olduğunu, devam eden davada da tatmin edici bir karar almayı umduklarını söyledi.

Festus Okey, 20 Ağustos 2007’de Beyoğlu’nda bir arkadaşı ile gözaltına alınarak götürüldüğü Beyoğlu Karakolu’nda polis memuru C.Y.’nin silahından çıkan mermi ile hayatını kaybetmişti.

25 yaşındaki Nijerya doğumlu Okey, futbolcu olmak istiyordu. İltica talebinde bulunmuş, Mersin’de ikamet etmesine karar verilmiş ve 22 Ağustos 2007’ye dek devam eden izinle İstanbul’a gelmişti.

Üzerinden uyuşturucu madde çıktığı gerekçesiyle götürüldüğü karakolda vurulan Okey, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından açılan davada yargılanan polis memuru C.Y.’ye dört yıl iki ay hapis cezası verildi. Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından yeniden görülen davanın ilk duruşması 12 Aralık 2018’de yapıldı. Savcı, polis memurunun “taksirle öldürme” suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Gelecek duruşma 17 Mart 2021 saat 13.30’da İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

AYM’den karar

Festus Okey’in ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu, avukatı Alp Tekin Ocak aracılığıyla 2018 yılında, “Etkili ceza soruşturması yürütülmemesi nedeniyle yaşam hakkının, ölümle sonuçlanan şiddetin ırk temelli ayrımcılık saikiyle gerçekleştirilmesi nedeniyle yaşam hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine” dair AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM, bugün açıkladığı kararında bazı kamu görevlileri hakkında etkili soruşturma yürütülmediğine dair iddiayı, “sürecin bütününün tüketilmediği gerekçesiyle”, ayrımcılık boyutuyla eşitlik ilkesinin ihlal edildiğine dair iddiayı ise “açıkça dayanaktan yoksun olduğu” gerekçesiyle kabul edilemez buldu. Üye hakim Engin Yıldırım, ayrımcılık yasağı ihlaline dair iddianın “başvuru yollarının tüketilmemiş olması” nedeniyle kabul edilemez olması gerektiğine dair farklı gerekçe sundu.

AYM, Festus Okey’in Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul ve maddi boyutlarının ihlal edildiğine ve başvurucuya 80 bin Türk Lirası manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

AYM kararında, “Kamu gücünün kontrolü altında tutulan bir kişinin devletin bir görevlisi tarafından öldürüldüğü olayda devletin yaşam hakkı kapsamındaki öldürmemeye ilişkin negatif yükümlülüğünün ihlal edildiğini” belirtti.

Avukat Ocak: “İhlal kararı sevindirici”

Avukat Alp Tekin Ocak kararı şöyle değerlendirdi:

“Üç konu hakkında başvuru yapmıştık. Biri, ‘Şu anda sanık durumunda olan polisi memuru dışındaki diğer kolluk görevlilerinin de ölüm sebebiyle ihmalleri vardır, yargılamaya bunlarda dahil edilmeli’ demiştik. Soruşturmanın bu yönde genişletilmesi bakımından bu konuda ret kararı verildi.

“Diğer husus, devam eden davaya ilişkin ihlal kararı verildi. Bu bizim açımızdan sevindirici.”

“Son husus, ayrımcılık yasağı. Bu konuda ret kararı verildi. Bizce ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine dair AYM’den ihlal çıkmış olması sevindirici, toplum için ön açıcı olurdu. Çünkü cinayetin temelinde aslında renkleri sebebiyle ‘olağan şüpheli’ olarak gözüken insanlara dair ‘AYM’nin pozisyon alması, özellikle kolluk kuvvetleri bakımından çeki düzen vermesi’ önemliydi.”

Avukat, Engin Yıldırım’ın farklı gerekçesinin de önemli olduğunu söyledi.

“Engin Yıldırım’ın karşı oyu var, o da kıymetli. ‘İlk derece mahkemesi henüz karar vermedi, ayrımcılık yasağı konusunda karar versin, kabul edilemezlik kararı bu aşamada verilemez’ diyor. AYM’nin azından bir üyesini ikna edebilmiş durumdayız. Hakimler kararlarıyla konuşurlar. Engin Yıldırım’ın da bu bakımdan ön açıcı bir karar verdiğini düşünüyorum. Kararın geneline yansımamış olsa bile bu azınlık oyu bence üzerine konuşulması ve değerlendirilmesi gereken bir konu. Yerel mahkemeden umarım tatmin edici bir karar alabileceğiz. Takipçisiyiz.”

Avukat Alp Tekin Ocak, 17 Mart’ta devam edecek dava ile ilgili ise şöyle konuştu:

“Umarım AYM’nin ciddiyetle ele aldığı bu konuya yerel mahkeme de ağır ceza mahkemesi de o ciddiyetle yaklaşacak. Yazacakları kararların gerekçesine, kasıt tartışmasına, bu karar nasıl yansıyacak karara göreceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.