Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’den, “kanuna aykırı etkinliğe katıldıkları” gerekçesiyle tutuklanan dokuz HDP’li için hak ihlali karar: Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ihlal edildi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yedinci kuruluş yıldönümü etkinliği için İstanbul Beşiktaş’taki ilçe binası önünde bir araya gelen ve binaya girişleri engellenerek gözaltına alınıp tutuklanan dokuz kişinin, kişi hürriyetinin ve güvenliği hakkının ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, HDP Şişli İlçe Eşbaşkanlığı görevini yürütürken gözaltına alınıp tutuklanan Mutlu Öztürk ve sekiz HDP yöneticisi hakkındaki bireysel başvuruyu karara bağladı. AYM, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Başvurucuların her birine ayrı ayrı 40 bin TL manevi tazminat ödenecek.

“Müdahale demokratik toplumun gereklerine uygun değil”

Avukat Ramazan Demir aracılığıyla yapılan başvuruyu değerlendiren AYM kararında, şu ifadeler yer aldı:

“Başvurucular mensupları olduğu partinin çağrısı üzerine partinin de kuruluş yıldönümü münasebetiyle ‘Savaşa Karşı Sesini Yükselt’, ‘Savaşa Hayır’ konulu bir etkinliğe katılmak istemiştir. Etkinliğe, kaymakamlıkça izin verilmemiştir. Başvurucular toplantıya katılmaları nedeniyle kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma suçundan tutuklanmıştır. AYM yaptığı incelemede başvurucular bakımından tutuklamanın hukukiliği bağlamında bu suç için kuvvetli belirtilerin soruşturma mercilerince ortaya konulamadığını değerlendirmiştir. AYM başvurucuların toplantı sırasında terörü öven veya meşru gösteren ya da şiddeti teşvik eden eylemlerinin teslim edilemediği sonucuna varmıştır. Başvurucuların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına tutuklama suretiyle yapılan müdahalenin demokratik toplumun gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Ne olmuştu?

Mutlu Öztürk ile HDP’li Aydın SalışHüseyin Fidanboy, Mehmet Emin Elma, Ali EdebaliMüslüm KılıçNecla Yıldız, Songül ÇelikŞefa Alar, 13 Ekim 2019’da, HDP’nin yedinci kuruluş yıldönümü etkinliği için İstanbul Beşiktaş’taki ilçe binası önünde bir araya gelmiş ancak binaya girişleri engellenerek gözaltına alınmışlardı. Dokuz HDP’li, 14 Ekim 2019’de tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Mahkeme, HDP’nin basın açıklamasında geçen “Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi” sözünü “terör örgütü propagandası” olarak değerlendirmişti.

HDP ilçe yöneticilerinin yargılandığı dava 21 Şubat 2020’de İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü ve sanıklar tahliye edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.