Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zorlu Holding’in ev sahipliğinde düzenlenen “imece summit – Geleceğe Etki Zirvesi”nin ilk günü tamamlandı – Bekir Ağırdır: “Değişim kavramının üç temel parametresi var: Zihniyet, kurumlar ve kurallar”

Sürdürülebilir bir toplum için düşünen, üreten, iş insanı, akademisyen, öğrenci ve fikir önderleri, Zorlu Holding’in ev sahipliğinde düzenlenen imece summit’te buluştu. “Geleceğe Etki Zirvesi”nde katılımcılar, yerel yönetimlerde değişim, yeni ekonomi modelleri, şirketlerden iklim krizi, yeni üretim şekilleri, etki odaklı girişim konularını ele aldılar.  Bu yıl 18-19 Mart 2021 tarihlerinde “Geleceğe Etki” temasıyla koronavirüs salgınından dolayı çevrimiçi gerçekleştirilen imece summit, iş dünyası, sivil toplum, akademi, kamu, siyaset, girişimcilik gibi farklı sektörlerden kişileri bir araya getirdi.

Etkinlik, Zorlu Holding’in ev sahipliğinde, imece’nin yürütücülüğünde, ATÖLYE, B Lab Europe, BMW Foundation, S360 ve SIX’in içerik ve ağ partnerliğinde, Açık Açık, Ashoka Türkiye, Impact Hub İstanbul, İstasyonTEDÜ, KUSIF, Mikado, SDGIA, TSGA ve UNDP Accelerator Labs’in oturum partnerliğinde, De-Coder’in küratörlüğünde düzenlendi. 

Birinci günün açılışı Arbor Impact DirektörüAylin Gezgüç ve Adım Adım & Açık Açık Kurucu Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart ve Now Partners Kurucu Ortağı & Global Elçisi Marcello Palazzi’nin sunumuyla başladı. Gezgüç, Erhart  ve Palazzi ilk günde katılımcıları nelerin beklediğini anlattılar. 

Dönüşüm gerçekten mümkün mü? Levent Erden, Bekir Ağırdır ve Ufuk Akçiğit tartışıyor 

Zirvenin ilk oturumda “Dönüşüm gerçekten mümkün mü?” sorusuna yanıt arandı. Zirvenin ilk oturumunda Next Academy Kurucusu, Akademisyen Levent Erden’in sorularına KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve Chicago Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ufuk Akçiğit araştırmalarına dayanarak cevaplar verdi. 

Moderatör Next Academy Kurucusu ve akademisyen Levent Erden, konuşmacılara “Nedir bu dönüşüm dediğimiz şey?” sorusunu yöneltti. 

Bekir Ağırdır: “Gerçek dönüşüm şimdi başlıyor”

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, gerçek dönüşümün yeni başladığını söyledi. Ağırdır’a göre değişim kavramının üç temel parametresi var: Zihniyet, kurumlar ve kurallar.

“1990’lardan beri yeni kavramı, değişimi görüyoruz ama gerçek değişim şimdi başlıyor. Önceden gördüğümüz şeyler fragmandı. Neden? Çünkü dönüşmek ya da değişim dediğimiz şeyin üç parametresi var: Zihniyet, kurumlar ve kurallar. Bunları çok bütüncül düşünmemiz gerekiyor. Bunları bütüncül olarak düşünmezseniz, ister sivil toplum üzerinden bakın ister şirket üzerinden bakın tek başına birisi yeterli olmuyor. Çünkü karşı karşıya olduğunuz hikâye herhangi bir iş modelindeki minik bir değişikliği değil bütün bir hayatı kökten değiştiren bir değişim dalgası.”

Bilimdeki değişime dikkat çeken Ağırdır, salgında dokuz ay sonra hazır olan aşı örneğini verdi. Ağırdır, “Bilimdeki değişime bakmak gerekir. Mesela pandemi özgür bir örnek üretti. Aşının üretimi için şimdiye kadar ’10 yıl sürer’, ’15 yıl sürer’ diyorduk. O süreçleri geride bıraktık. Bir anda dünyanın işbirliği ile dokuz ayda aşı noktasına geldik” dedi. 

Ufuk Akçiğit: “Sürekli bir değişim halindeyiz. Problemler de değişim halinde”

Levent Erden, panelin ikinci konuşmacısı olan Chicago Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ufuk Akçiğit’e “Bu dönüşüm çok mu iyi bir şey?” sorusunu yönetti. Akçiğit, önemli olan unsurun değişimin veya dönüşümün bir sonraki nesillere aktarımı olduğunu söyledi:

“Eşyanın doğası gereği hep dönüşüyoruz, dünya var oldukça evriliyoruz. Fakat şunu da unutmamak gerekiyor. Biz bir şeyi dönüştüreceksek büyük ihtimalle mağara insanlarına göre daha avantajlıyız. Çünkü çok daha şey biliyoruz, geçmiş dönerek neler çalıştığımızı biliyoruz. Ancak sorun şu ki önümüzdeki problemler çok daha büyük. Örneğin, önümüzde bir pandemi problemi var ve yakın dönemde yaşanmamış bir şeydi. Sürekli bir değişim halindeyiz ve problemler de değişim halinde. Toplumlar değişim ya da dönüşümü daha önceden bulunmuş şeylerin üstüne inşa ederler. Buradaki sorun daha önce bulunmuş şeyleri bir sonraki nesle ne kadar aktarabiliyoruz. Burada eğitim devreye giriyor. Eğitimin önemini sürekli dile getiriyoruz.”

Yerel yönetimlerin değişimi yönetmekteki rolü: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin anlatıyor

Bu oturumda gazeteci ve yazar Hakan Güldağ moderatörlüğünde “Yerel yönetimlerin değişimi yönetmekteki rolü” başlığı ele alındı. Konuşmacılar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, sürdürülebilir bir gelecek için insanların ihtiyacı olan değişimi yönetmekte belediyelerin rolünü ve önümüzdeki 10 senede öne çıkan kritik müdahale alanlarını anlattılar. Belediye başkanları yoğun programları nedeniyle zirveye canlı katılamadılar, bir gün önce yapılan söyleşiler yayınlandı. Her iki belediye başkanı da sürdürülebilir kalkınmanın temelinde yatan iki unsurun işbirliği ve kapsayıcılık olduğuna dikkat çekti.

Fatma Şahin: “Koruyucu önleyici tedbirlerle dünyayı koruyarak kullanmamız lazım”

Hakan Güldağ, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin’e yeşil dönüşüm konusuyla ilgili düşüncelerini sordu. Yeşil dönüşümün -özellikle sanayi şehrinde- her alanda son derece önemli olduğunu söyleyen Şahin, dünyanın gündeminin ve önceliklerinin değiştiğini söyledi:

“Yeşil dönüşüm, yeşil ekonomi özellikle sanayi şehrinde her bir alan için son derece önemli. Aslında dünyanın gündemi ve öncelikleri değişti. Dünya bu konuyu Birleşmiş Milletler’de konuştu ve ‘sürdürülebilir kalkınma’ dedi. ‘Yalnızca ekonomik kalkınma değil çevresel ve insani kalkınma’ dedi. Eğer dünya insani ve çevresel kalkınmayı zamanında yapmış olsaydı bugün bu yaşadığımız pandamı süreciyle karşı karşıya kalmayacaktı. Adına ne dersek diyelim bunlar birer sonuç. Bu bulaşıcı hastalıklar, kuraklık, deprem gibi meselelere baktığımız zaman bunların olmaması gerekiyor. Bunların olmaması için koruyucu önleyici tedbirler alınması gerekiyor. Aslında dünyanın zaman ayırdığı durum bu idi. Şehirlerde de baştan ipi sıkı tutmak ve koruyucu önleyici tedbirlerle dünyayı koruyarak kullanmamız lazım”.

Ekrem İmamoğlu: Yerel yönetimde reforma ihtiyaç var”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için yeşil dönüşümün önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Göreve başladıktan sonra Kemerburgaz ve Hacıosman’da bulunan kent ormanlarını hizmete açarak 2020 yılında 3 milyon metre kareye yakın iki ormanda aktif yeşil alanı İstanbul’a kazandırdıklarını söyleyen İmamoğlu, yerel yönetimlerde reforma ihtiyaç olduğunu dile getirdi:

Şu anda Kemerburgaz kent ormanında 3 milyon 600 bin metrekarelik bir alanı daha hazırladık. Böylelikle bu iki alanda 6 milyon 300 bin metrekareyi aşan muazzam bir aktif alanı İstanbullular’ın hayatına katmış olacağız. Özellikle dere havzalarını ve yıllardır tartışılan Ayamama ve Kurbağalıdere gibi 15 noktadaki dere havzasıyla ilgili sıkı bir çalışma yapıyoruz. Temiz su, atık su ayrımı yapıyor, su yönetimini etkin bir şekilde yeşil dönüşümün içine katarak 15 yaşam vadisi tasarlıyoruz. Atık yönetimiyle ilgili ciddi adımlar atıyoruz. İstanbul’un yüzde 15’lik çöpünü yakarak enerjiye dönüştürecek bir tesisimizi mayıs ayı içinde tamamlıyoruz. Buna ilave aynı kapasiteye yakın şehrin iki farklı yakasındaki iki tesis için de fizibilite çalışmalarını yürütüyoruz. Tüm bu dönüşümü bütüncül bir yapıda yönetiyoruz. Dönüp baktığınızda yerel yönetimin reforma ihtiyaç duyduğunu da görüyoruz. Kentin sahibi bu kentte yaşayan insanlar olmalı. Hesap sormalı, denetlemeli. Hem yasal düzenlemelerde hem yönetimde olan insanların yerel demokrasiye inançlarını ortaya koyma konusunda reforma ihtiyaç var. Biz İstanbul olarak örnek modeller üretmeye gayret ediyoruz. Kent meydanlarından yeşil alanlarının tasarlanmasına kadar birçok alanda süreci halkla birlikte yarışmalar yaparak yönettik. Adil, yeşil ve yaratıcı olmak üzere üç ana prensip üzerinden bir gelecek vizyonumuz var. Katılımcılığı önemsiyoruz. Bir sokağın bile ihtiyacını orada oturan insanlarla yönetmek için maksimum demokrasiyle, yeni nesil bir yerel yönetim anlayışıyla çalışıyoruz.” 

Değişim için hızlandır

Bu oturumda ise farklı sektörlerin geleceği nasıl şekillendireceklerine dair öngörülerini tartışıldı. Bu oturumun moderatörü gazeteci Şirin Payzın idi. Konuşmacılar ise Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi Öğrencisi Deniz AycanMEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, Teyit Kurucusu Mehmet Atakan Foça, Zorlu Holding CEO’su Ömer YüngülBoyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit BoynerUNDP Türkiye Ülke Ofisi Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov idi. 

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül: “Bilim ve eğitimi merkeze koymadan ve zihniyeti bu odak üzerinde değiştirmeden bir yere gidemeyiz”

Şirin Payzın konuşmacılara “Değişim nedir?” sorusunu yöneltti. Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Zorlu Holding açısından bunu cevapladı. Değişmeyen hiçbir şeyin sürdürülebilir olamayacağını söyleyen Yüngül, Zorlu Holding’in dönüşümü için en önemli adımlarından birinin 2016 yılında hayata geçirdikleri “Akıllı Hayat 2030 Sürdürülebilirlik Stratejisi” olduğundan söyledi. Bu kapsamda, tüm faaliyetlerini daha sürdürülebilir hale getirmeye odaklandıklarını anlatan Yüngül, sürdürülebilir değişim yaratma konusunda eğitim ve bilimin de önemine anlattı: 

Bilim ve eğitimi merkeze koymadan ve zihniyeti bu odak üzerinde değiştirmeden bir yere gidemeyiz. Kurumları mutlaka bu bilinçle güçlendirmek; empati duygusu ve adalet temelli kuralları koyup uygulamak, tüm bunları yaparken de hiyerarşik ortamı azaltarak organizasyonu yeniden şekillendirmek gerekiyor.” 

Kapitalizm iyileştirici olabilir mi

Gazeteci Cüneyt Başaran “Kapitalizm iyileştirici olabilir mi?” sorusunu sordu, Volans Kurucusu, yazar, John Elkington onarıcı kapitalizm fikri üzerine konuştu. İşletmelerin sadece kar güdümlü olmaktansa insanlar ve gezegen odağında nasıl iş yapabileceklerine yönelik bir bakış sunan  Elkington, dünyaya hizmet edecek şekilde dönüştürmenin bir zorunluluk olduğunu ve onarıcı bir zihniyete sahip yeni bir liderlik yaklaşımının gerektiğini anlattı. 

Sosyal fırsatları keşfetmek: Alternatif finansman ve etki yatırımı

Bu oturumda sosyal finansman ekosistemini ve bu ekosistemin sunduğu fırsatları konuşmacılarla birlikte incelendi. Oturumun moderatörlüğünü S360 Etki Yöneticisi Seza Eraydın üstlenirken, konuşmacılar arasında J.P. Morgan Etki Finansmanı Yöneticisi Erin Robert, CFA – Ak Portföy İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ertunç Tümen, Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt yer aldı. 

Detaylı bilgi için

İki ayrı sahnede yapılan zirvenin ilk gününde 16 oturum, panel ve tartışma yer aldı. Zirvenin birinci günü açılışı yapan Arbor Impact DirektörüAylin Gezgüç ve Adım Adım & Açık Açık Kurucu Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart ve Now Partners Kurucu Ortağı & Global Elçisi Marcello Palazzi’nin kapanış konuşmasıyla da son buldu. imece summit’in ikinci günü yarın devam edecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.