Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SPoD’dan Halim Kır ile “Pandemi sürecinde LGBTİ+’ların Sosyal Hizmetlere Erişimi Araştırma Raporu” üzerine söyleşi: “Araştırmaya katılan LGBTİ+’ların yüzde 53’ünün düzenli geliri yok”

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), “Pandemi sürecinde LGBTİ+’ların Sosyal Hizmetlere Erişimi Araştırma Raporu’nu” yayınladı. Raporu hazırlayanlardan Halim Kır, koronavirüs salgını sürecinde LGBTİ+’ların sosyal hizmetlere erişimi ile ilgili yaşadıkları sorunların görünür kılınması için Yunus Kara, Yasemin Özgün ve Evun Okumuş ile birlikte hazırladıkları raporu Medyascope’a anlattı. 

Koronavirüs salgını öncesi dönemde de LGBTİ+’lar için her şeyin mükemmel olmadığının altını çizen Halim Kır, “Raporda konu edindiğimiz sosyal hizmetlere erişim başta olmak üzere eğitim, sağlık, istihdama LGBT+’lar eşit şekilde erişemiyordu. Salgınla birlikte hizmetlere erişememe halinin ve ihtiyaçların da artacağını öngörebildik” dedi. Bu süreçte devletin karşısında iki seçenek olduğunu söyleyen Kır, “Bunlardan ilki, tüm dezavantajlı gruplar gibi LGBT+‘ların da bu süreçte olabildiğince az etkilenmesini sağlamak ve kimseyi geride  bırakmayacak şekilde politika oluşturmak. İkincisi de bu zamana kadar geldiği gibi devam etmek,  LGBT+’ları görünmez kılmaktı” dedi. 

Araştırmayı Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan 856 LGBTİ+’nın katılımıyla yaptıklarını anlatan Kır, “Rapora katılan LGBTİ+‘lara ‘Gelir getiren bir işte çalışıyor musunuz?’ diye sorduk. 856 kişiden 544’ü şu anda gelir getiren bir işte çalışmadığını söyledi. Rapora katılan LGBTİ+’ların yüzde 63’ü salgın sürecinde çalışmıyor, yüzde 53’ünün ise düzenli herhangi bir geliri yok” diye devam etti. 

“Şiddete uğrayan LGBTİ+’lar şiddet sonrası destek almak için herhangi bir kuruluşa başvurmuyor”

Rapora göre LGBTİ+’lar kurum ve kuruluşların LGBTİ+’var için kapsayıcı hizmetler sunmadığını ve  hizmetler ve sosyal yardımlar ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşıldığında başvurabilecekleri herhangi bir yer olmadığını düşünüyor.   

Araştırmada, şiddete maruz bırakıldığını belirten 247 katılımcının 63’ü fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet ve ekonomik şiddetin hepsine birden maruz bırakıldığını, 26’sı fiziksel şiddet ve psikolojik şiddete maruz bırakıldığını, 57’si fiziksel şiddet, psikolojik şiddet ve ekonomik şiddete maruz bırakıldığını, 58’i psikolojik şiddete maruz bırakıldığını, 38’i ise psikolojik şiddet ve ekonomik şiddete maruz bırakıldığını belirtti. Şiddete maruz bırakıldığını aktaran 247  LGBTİ+’nın 229’u, şiddet sonrası destek almak için herhangi bir kuruluşa başvuru yapmadığını belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.