Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nevruz Bayramı, HDP’ye açılan kapatma davasının gölgesinde kutlandı – HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Onların kapatma davası varsa bizlerin de adalet ve demokrasi davamız var”

Geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle düzenlenmeyen Nevruz kutlamaları bu yıl, onlarca kentte gerçekleşti. İstanbul’daki kutlama ise Yenikapı Miting Alanı’nda yapıldı.

Binlerce kişi alana sloganlarla girdi. Kutlamalar saat 11:00’de başladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Sırrı Süreyya Önder, Musa Pir ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Yenikapı Miting Alanı’ndaydı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkan Yardımcıları, Barış Yarkadaş ve İhsan Karakaş da kutlamalara katıldı.

Kutlamada ilk konuşmayı Tertip Komitesi Başkanı Murat Kalmaz yaptı. Ardından İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu’nun metni sahneden okundu. HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HDP İstanbul İl Eş Başkanları Erdal Avcı ile Elif Bulut, Barış Anneleri, Birleşik Mücadele Güçleri’nden Seher Dursun konuşma yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşmasında ilk olarak Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini ele aldı:

“Efendiler, son sözü kadınlar söyler, İstanbul Sözleşmesi kadınlar bitirmeden asla bitirilmeyecek bir anlaşmadır. Tek bir adamın ‘Bunu iptal ediyorum’ demesiyle bitirilemeyecektir.”

Buldan, HDP’ye kapatma davası açılması konusunda ise şunları söyledi:

“Hem Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi hem de HDP’ye açılan kapatma davası gündeme geldi. Bu iktidarın bittiğinin bir resmi. Herkes böyle bilsin, onların kapatma davası varsa bizlerin de adalet ve demokrasi davamız vardır. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Bizden intikam almak için böyle yaptıklarını biliyoruz. ‘Bir gider, bin geliriz’. Hangi birini hangi HDP’liyi siyaset yapmanın dışına atabilirsiniz. Bu meydanlar böyle ayaktayken sizlerin gücü bizi siyaset dışı bırakmaya asla yetmez. Bu AKP’ye de küçük ortağına da dert olsun diyoruz.”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de kutlamalara katıldı, kürsüde konuşma yaptı.

Konuşmalar arasında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘ın Nevruz’u kutladığı mesajı okundu. Demirtaş mesajında, “Sevgili halkımız, partimiz ve sizlere yönelik akıl almaz baskıların artarak devam ettiği bugünlerde hepinizin Newroz direnişini selamlıyorum. Newroz direnişi kutlu olsun” dedi.

Daha sonra sanatçılar Ruken Yılmaz, Roni Artin, Erdal Bayrakoğlu ve Veysi Ermiş şarkılar seslendirdi.

Katılımcılar tepkiliydi

Mitinge katılan yüzlerce kişi HDP’ye açılan kapatma davasına ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine tepkiliydi.

Katılımcılardan bazıları tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:

Naciye Ayık: “Nevruz Bayramı partimize kapatma davası açıldığı döneme denk geldi ama biz yine yılmayacağız, yine mücadelemizi vereceğiz, hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğiz. Bu bize haksızlıktır, kanunsuzluktır, adaletsizliktir. Bunu kabul etmiyor, kınıyoruz”. 

Zemine Gökçe: “Yılmak yok, yola devam. Binlerce yıldır üstümüzdeki baskı kat be kat artarak devam ediyor. Biz de kat be kat büyüyerek mücadeleye devam edeceğiz. Kapatsınlar fark etmez, yeni doğuşa hazırız biz. Hiç vazgeçmek yok, yola devam. Halkımız müsterih olsun, örgütlenmeye, ayakta direnmeye devam edeceğiz. Hep vardık biz bu topraklarda, varolmaya devam edeceğiz”.

Şerif Aydın: “Burada büyük bir haksızlık var. Hem Demirtaş hem HDP davası için bizim burada kitlesel bir duruş göstermemiz gerekiyor. Elimizden geldiğince onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Partimizin kapatılması Türkiye demokrasisi için büyük bir utançtır. Bizler bu demokrasiye sahip çıkmadığımız sürece Türkiye halkları büyük bir diktatörlüğün emri altına girmek durumundadır. Ve biz bunu yıkmak zorundayız. Başka yol yok. Bütün herkesin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Eğer biz birlikte hareket edemezsek bunlar bizi tek tek savurur; ya içeriye atarlar ya seçim dışı bırakırlar, konuşturmazlar. Bugün insan hakları diyorlar ama pratikte tam tersi yapılıyor. O yüzden biz hep birlikte diyoruz ki ‘Ya demokrasi ya özgürlük’, başka çözüm yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler