Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya, gençlerine ağlıyor: Son bir ayda iki genç futbolcu hayatını kaybetti

İtalya futbolu, son bir ayda aldığı iki acı haber ile sarsıldı. Tarihler 23 Şubat 2021’i gösterdiğinde İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Atalanta’nın 21 yaşındaki futbolcusu Willy Ta Bi, kanser nedeni ile hayatını kaybetti. Futbol kamuoyu Willy Ta Bi’nin ölümünün üzüntüsünü yaşarken bir kötü haber de İtalya’nın başkenti Roma’dan geldi. İtalya’nın köklü kulüplerinden Lazio’nun 19 yaşındaki futbolcusu Daniel Guerini, 25 Mart 2021 tarihinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Ölüm haberleri ile İtalya’yı sarsan Willy Ta Bi ve Daniel Guerini’nin kısa hayatlarına sığdırdıklarını, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Willy Ta Bi 

Fildişi Sahili’nden İtalya’ya uzanan yolculuk

Willy Braciano Ta Bi, 5 Aralık 1999 tarihinde Didier Drogba, Gervinho ve Florent Malouda gibi sayısız yıldız futbolcuyu dünya futboluna sunan Fildişi Sahili’nde dünyaya gözlerini açtı. Ülkesinin futbol kulüplerinden Athletic Adjame’nin alt yaş gruplarında futbola başlayan Willy Ta Bi, yeteneği ile kısa süre içinde yetkililerin dikkatini çekti. Willy Ta Bi, henüz 14 yaşındayken kendisini Fildişi Sahili 17 Yaş Altı Milli Takımı’nda buldu. Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen 2013 FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası’nda Fildişi Sahili kadrosuna çağrılan Willy Ta Bi, ülkesi ile çeyrek final heyecanı yaşadı. Fildişi Sahili, Arjantin’e 3-1 yenilerek elendi fakat sahaya gelecek yıllar adına umut verici bir futbol ortaya koydu. 14 yaşındaki Willy Ta Bi ise turnuva boyunca ülkesinin formasını giymemesine rağmen yaşının küçük olması nedeni ile adından söz ettirmeyi başardı.

Hedefler artık daha büyük

Athletic Adjame kulübünde futbola adım atan Willy Ta Bi, 1 Temmuz 2015 tarihinde Fildişi Premier Ligi ekiplerinden Moossou’ya transfer oldu. Genç futbolcu, bu kulübün formasını iki sene boyunca terletti. Tarihler 1 Ocak 2017’yi gösterdiğinde ise kariyerini şekillendirmesinde büyük katkıları olacak Fildişi Sahili’nin en köklü ekiplerinden ASEC Mimosas’a imza atan Willy Ta Bi, gözünü Avrupa futboluna dikmişti. Willy Ta Bi, futbolculuk özellikleri olarak günümüzde Milan forması giyen Franck Kessie’ye benzetildi. Genç futbolcu, ASEC Mimosas ile CAF Şampiyonlar Ligi (Afrika kıtasında kulüpler seviyesinde yapılan en büyük futbol organizasyonu) ve CAF Konfederasyon Kupası (Afrika kıtasında, kulüpler bazında düzenlenen en büyük ikinci kupa organizasyonu) heyecanı yaşadı. Willy Ta Bi, kulübünde gösterdiği performans sayesinde Fildişi Sahili Milli Takımı’na yükseldi. 31 Mayıs 2017 tarihinde ülkesinin Benin ile oynadığı hazırlık karşılaşmasında forma giyen genç futbolcu, bu mücadelenin ardından bir daha Fildişi Sahili forması giyemeyecekti. Avrupa’nın büyük kulüplerinin de dikkatini çekmeye başaran Willy Ta Bi, gelen transfer tekliflerinin arasından Gian Piero Gasperini’nin Atalanta’sını tercih etti.

İlk ve tek kupasını kazandı

Willy Ta Bi, 30 Ocak 2019 tarihinde kendisini İtalya’nın güçlü ekiplerinden Atalanta’ya bağlayan sözleşmeye imza attı. Dünya futbolunun en büyük kulüplerinden Chelsea’nin elinden Willy Ta Bi’yi kapan Atalanta, genç futbolcuyu 19 yaş altı takımına gönderdi. Kulübüne hemen ısınan Willy Ta Bi, kadronun rotasyon oyuncularından birisi haline geldi. İtalya Gençler Ligi’nde (Campionato Primavera 1) Atalanta’nın formasını yedi kez terleterek üç gol atma başarısı gösteren Willy Ta Bi, devre arasında katıldığı kulübünün 21 sene sonra ligi şampiyon tamamlamasında önemli katkıda bulundu.

Talihsizlikler yakasını bırakmadı

Atalanta’nın 19 yaş altı takımı ile ilk kupasını kazanan Willy Ta Bi, takvimler 10 Temmuz 2019’u gösterdiğinde İtalya İkinci Ligi (Serie B) takımlarından Pescara’ya kiralandı. Genç futbolcunun Pescara’ya kiralık transferi, kendisini parlatmasına ve Atalanta’ya ilk 11 oyuncusu olarak dönmesine neden olabilirdi fakat hayaller gerçeğe dönüşemeyecekti. Takımı ile 2019-2020 sezonuna hazırlanan Willy Ta Bi, hazırlık kampında geçirdiği ağır sakatlık nedeni ile sarsıldı. Pescara, kaslarında oluşan sakatlığı sebep göstererek genç futbolcunun sözleşmesini feshetti. 5 Ağustos ile 7 Ekim 2019 tarihlerini kapsayan sakatlık sürecinin ardından sahalara dönmeye hazırlanan Willy Ta Bi, futbol kariyerini bitiren ve yaklaşık iki sene sonra da ölümüne sebep olacak hastalığın haberini aldı.

21 yaşında hayata gözlerini yumdu

Karaciğer kanserine yakalandığını öğrenen Willy Ta Bi, henüz 21 yaşında futbol kariyerini noktalamak zorunda kaldı. Atalanta, kulübün geleceği için çok şey hayal ettiren Willy Ta Bi’nin hastalık sürecindeki tüm masrafları üstlendi. Atalanta’nın yanı sıra İtalya Futbol Federasyonu da maddi ve manevi olarak genç futbolcunun yanında oldu. Willy Ta Bi, yaşadığı sancılı süreci çok sevdiği ülkesinde geçirmeye karar verdi ve kanser olduğunu öğrendikten kısa süre sonra Fildişi Sahili’ne geri döndü. Fildişi Sahili’nde ailesi ve sevdikleri ile yaklaşık iki sene geçiren Willy Ta Bi’ye uygulanan tedaviler sonuç vermedi. 21 yaşındaki genç yetenek, 23 Şubat 2021 tarihinde sevdiklerinin yanında hayata gözlerini yumdu.

Daniel Guerini  

Doğduğun yer kaderindir

Daniel Guerini, takvimler 21 Mart 2002 tarihini gösterdiğinde İtalya’nın başkenti Roma’da dünyaya geldi. Guerini, futbol kariyerine de doğduğu şehrin takımlarından olan Lazio kulübünde başladı. Gönülden bağlı olduğu Lazio’nun alt yaş takımlarında futbol eğitimi alan Guerini, 14 yaşına geldiğinde ise İtalya’nın bir başka köklü kulübü Torino’nun altyapısına transfer oldu. Henüz 14 yaşında ailesinin yanından ayrılan Guerini’nin tek hedefi, ileride Lazio’ya geri dönmek ve Lazio tarihine adını yazdırmak oldu.

Gittiği takımlarda kalıcı olamadı

10 numara bölgesinde oynayan, top sürme yeteneği sayesinde dikkatleri üzerine çeken ve serbest vuruşlarındaki meziyeti ile isminden söz ettirmeye başlayan Guerini, 14 Temmuz 2016 ile 17 Ağustos 2018 tarihleri arasında Torino’nun çeşitli alt yaş gruplarında forma giydi. Guerini, gösterdiği performans sayesinde İtalya 16 Yaş Altı Milli Takımı’nda da forma giymeye başladı. Guerini’nin gösterdiği bu performans, Torino için yeterli olmadı fakat İtalya futbolunun efsane isimlerinden Luca Antonini, genç 10 numarayı gözüne kestirdi. Futbolculuk kariyerinin ardından futbolcu menajerliği görevine soyunan Antonini, Guerini’nin transfer görüşmelerini yapma yetkisini aldı. Genç isim, bu süre zarfında Torino tarafından iki yıl boyunca İtalya’nın bir diğer kulübü Fiorentina’ya kiralandı.

Luca Antonini ve Daniel Guerini

Guerini, Antonini sayesinde Roma’ya döndü

Torino’nun ardından Fiorentina’da da istediklerini sahaya yansıtamayan Daniel Guerini, 30 Ocak 2020 tarihinde bu sefer SPAL kulübüne altı aylığına kiralandı. İtalya futbolu, gelecek adına Guerini’den çok şey bekliyordu fakat genç futbolcu, bir türlü istediklerini sahaya yansıtamadı. Guerini’nin yaşadığı bu kötü deneyim SPAL kulübünde de devam etti. Süre bulmakta zorlanan Guerini, 30 Haziran 2020 tarihinde Torino’ya geri döndü. Yaşadığı zorlu süreçte genç futbolcunun en büyük destekçileri ailesi ve menajeri Luca Antonini oldu. Antonini, gördüğü ilk andan beri onun yeteneklerine inandı ve Guerini’nin hayallerini 12 Ocak 2021 tarihinde gerçeğe dönüştürdü.

Kaderin bir cilvesi

Daniel Guerini, tarihler 12 Ocak 2021’i gösterdiğinde hayallerinin takımına imza attı. Lazio formasını 14 yaşından sonra ilk defa sırtına geçiren Guerini, burada da yeteneklerini sahaya yansıtmakta zorlandı. Daha çok yedekten oyuna dahil olarak Lazio 19 yaş altı takımına katkı sağlayan Guerini, 21 Mart 2021 tarihinde ise hayatının en özel anlarından birisini yaşadı. Guerini, doğum gününde kendisini sürekli başka takımlara kiralayan Torino’ya karşı mücadele etti. 84. dakikada oyuna giren genç futbolcu, böylece takımının 3-0’lık skor ile kazandığı maçta forma giymiş oldu. Öte yandan Guerini, bu anlamlı karşılaşmanın çıktığı son maç olacağını bilmiyordu.

Hayalleri trafik kazasıyla sona erdi

İtalya, 24 Mart 2021 tarihinde aldığı haber ile sarsıldı. 19 yaşındaki Daniel Guerini, arabasındaki iki arkadaşı ile birlikte eve dönüş yolunda trafik kazası geçirdi ve hayata gözlerini yumdu. Guerini’nin içinde bulunduğu araba ile kendisinin sürücü koltuğunda bulunduğu arabası çarpışan 66 yaşındaki şahıs, hastaneye kaldırıldı. Guerini’nin iki arkadaşı ise kazadan sağ kurtulmayı başardı.  

Lazio, Guerini’nin ölümünün ardından taziye mesajı yayınladı:

https://twitter.com/OfficialSSLazio/status/1374851519976239114?s=20

Guerini’nin menajeri Luca Antonini, oyuncuyu şu sözlerle uğurladı:

’Dehşete düştüm, çaresizim, kuşkuluyum ve suskunum. Daniel, senin hakkında her şeyi anlatmak istiyorum ama gücüm yok. Herkesin bildiği yeteneğin ve çok azının bildiği tatlılığın ve duyarlılığın… Senin rüyan benim rüyamdı Daniel. Senin tarafından seçilmiş olmak, seni tanımak ve senin ile yaşamak benim için bir onurdu. Seni sonsuza dek kalbimde tutacağım. Seni seviyorum.’’

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.