Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’da “kanlı gün”: Darbe karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 459’a yükseldi

Myanmar’da yönetime el koyan orduya ve hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin silahlı müdahaleleri sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 459’a yükseldi. Güvenlik güçlerinin protestoculara karşı sert müdahalesi dünyanın dört bir yanında kınanmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Anthony Blinken başta olmak üzere birçok ülkenin savunma bakanı, Myanmar halkına destek mesajları gönderdi. 

Myanmar’da askeri darbe ve seçilmiş hükümet temsilcilerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolarda cumartesi günü (27 Mart) 114 kişi hayatını kaybetti. 27 Mart’taki ölü sayısı, 6 Şubat’tan bu yana bir gün içinde en yüksek can kaybı olan gün olarak kayıtlara geçti. 

Cumartesi günü düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu hayatını kaybeden 20 yaşındaki The Maung Maung’un cenaze töreni Bago kentinde yapıldı. Cenazeye katılanlardan bazıları, güvenlik güçlerinin cenaze töreninde kendilerine ateş açtığını söyledi. Törende hayatını kaybeden ya da yaralanan olup olmadığı ise belirtilmedi.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu (AAPP), toplam ölü sayısının en az 459 olduğunu açıkladı. Ülkede 2 bin 559 kişinin gözaltında olduğu ve hakkında gözaltı kararı bulunan 119 kişinin ise gizlendiği bildirildi. 

Myanmar ordusu ile Karen etnik grubuna ait silahlı grup Karen Ulusal Birliği (KNU) arasındaki çatışmalar dün de devam etti. Karen eyaletine bağlı Hpapun bölgesinde Myanmar ordusunun hava saldırılarının ardından 3 bin sivil, yerleşim alanını terk etmek zorunda kaldı.

Rusya, Myanmar’daki askeri cunta ile ilişkilerini derinleştiriyor

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, cuma günü (26 Mart) ülkenin üst düzey cunta liderleriyle bir araya geldi ve Naypyitaw’daki geçit törenine katıldı. Cunta lideri Min Aung Hlaing, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ”Rusya gerçek bir dost” derken Fomin, Moskova’nın Myanmar’a askeri malzeme göndermeye devam edeceğini ve iki ülke arasındaki savunma bağlarının derinleştiğini söyledi.

Myanmar’daki güvenlik güçlerinin sert müdahalesine tepkiler

Myanmar’da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin sert tutumuna yönelik dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Uluslararası toplumun tüm çağrılarına karşın Myanmar’da darbe rejiminin sivil halka karşı uyguladığı ölümcül şiddetin daha da artırmakta olduğunu kaygıyla izliyoruz” denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de ordunun göstericilere müdahale etmesinin “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Guterres, Myanmar’daki darbeye karşı sağlam, kararlı ve uluslararası toplumun birlik olduğu bir tutum sergilenmesi gerektiğini belirtti ve ülkedeki krize acil bir çözüm bulunması çağrısı yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Myanmar güvenlik güçlerinin döktüğü kandan dehşete düştük, cunta, azınlığa hizmet için insanların hayatını feda ediyor” dedi. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Blinken, Myanmar’ın cesur halkının ordunun terör saltanatını reddettiğini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden da hafta sonu tatilini geçirdiği Delaware’den başkent Vaşington’a dönerken basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Myanmar’daki son durum ile ilgili, “Çok korkunç ve şok edici. Çok sayıda insanın öldürüldüğü bildirildi. Tamamen gereksiz bir durum” diyen Biden, darbecilere yönelik yeni yaptırımlar üzerinde çalıştıklarını da söyledi.

ABD, Avustralya, Kanada, Almanya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Danimarka, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore ve İngiltere savunma bakanları, Myanmar güvenlik güçlerinin silahsız darbe karşıtı göstericilere yönelik “ölümcül güç kullanımını” kınamıştı. Söz konusu 12 ülkenin savunma bakanları yaptıkları ortak açıklamada, Myanmar ordusuna şiddete son verme ve eylemleriyle Myanmar halkına karşı kaybettikleri saygıyı ve güvenilirliği yeniden tesis etme çağrısında bulunmuştu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.