Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar: Darbe sonrası protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 500’ü geçti, halk “sokaklara çöp dökme eylemine” başladı

Myanmar’da yönetime el koyan orduya ve hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin silahlı müdahaleleri sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 500’ün üzerine çıkarken protestocular, yeni sivil itaatsizlik hareketi kapsamında çöplerini caddelere ve meydanlara döküyor.

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da, ordunun 31 Ocak’ta yönetime el koyarak hükümet yetkililerini tutuklamasının ardından başlayan protestolar sürüyor. Ülkede faaliyet gösteren ve protestolardaki çatışmalarda hayatını kaybedenleri kayıt altına alan Siyasi Tutuklulara Yardım Birliği (AAPP) adlı kuruluşa göre, cumartesi (27 Mart) 141, dün de 12 protestocunun hayatını kaybetmesiyle darbe karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 500’ü geçti. AAPP ayrıca protestolarda 2 bin 500’den fazla kişinin tutuklandığını ve 120 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini aktardı. Uluslararası gözlemcilere göre hem hayatını kaybedenlerin sayısı hem de tutuklananların sayısı açıklanan rakamlardan çok daha yüksek olabilir.

Öte yandan protestocular, ordunun gösterilere yaptığı müdahalelerdeki şiddetini artırması üzerine yeni bir sivil itaatsizlik hareketi başlatarak birçok şehirdeki önemli caddelere ve meydanlara çöp yığınları bırakmaya başladı. Ülkenin pek çok noktasından kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda, sosyal medya platformlarında örgütlenen binlerce protestocunun çöplerini sokaklara döktüğü görüldü.

Darbe ülkedeki etnik gruplar ve ayrılıkçılar tarafından da protesto ediliyor. Myanmar’da uzun süredir faaliyet gösteren veya halihazırda hükümetle barış anlaşması imzalamış bazı ayrılıkçı gruplar, ortak bir açıklamayla darbeci generallere, protestoculara yönelik şiddetin durdurulmasını ve politik krizin çözüme kavuşturulması gerektiği çağrısında bulundu.

Geçen hafta, orduya bağlı silahlı güçlerle ayrılıkçı etnik gruplar arasında Tayland sınırında çıkan çatışmalarda orduya ait jetler sınırı bombalamıştı. Bazı ayrılıkçı gruplara göre, üç binin üzerinde Myanmarlı ordunun saldırılarından kaçmak üzere Tayland’a sığındı. Yerel basında, Tayland’ın çok sayıda sığınmacıyı geri çevirdiği belirtilirken Tayland hükümeti tarafından yapılan açıklamada, sığınmacıların geri çevrildiğine yönelik iddialar yalanlandı.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.