Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Adalet Nöbeti”ne devam eden Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Hâlâ bu halkın vekiliyim, cezaevine girsem de gözüm açık gitmem”

Milletvekilliği 17 Mart günü düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclis’inde (TBMM) başlattığı Adalet Nöbeti’ne devam ediyor. 

Haber: Okan Yücel & Özgür Özdemir

Kurgu: Deniz Eker

Ömer Faruk Gergerlioğlu, bugünden itibaren HDP Genel Merkezi’ndeki Adalet Nöbeti’ni sonlandırarak evine geçecek. HDP Genel Merkezi’ndeki son gününde yine çok sayıda kişi Gergerlioğlu’nu ziyaret ederken kendisi de bir toplantı yaparak önümüzdeki süreç hakkında bilgi verdi.

“Mesajımız hem Türkiye hem de dünya kamuoyunda çok güçlü karşılık gördü”

Açıklamalarına milletvekilliğinin düşürüldüğü anları anlatarak başlayan Ömer Faruk Gergerlioğlu şöyle konuştu:

“TBMM Genel Kurulu’nda beş buçuk saat bir sivil direniş sergiledik. Türkçe ve Kürtçe tüm dünya kamuoyuna düşüncelerimizi gösteren bir mesaj verdik. Mesajımız hem Türkiye hem de dünya kamuoyunda çok güçlü karşılık gördü. Çünkü bu yapılması gereken bir eylemdi. Halkın iradesinin haramilikle gasp edilmesine yönelik hukuksuz bir işleme karşı benim ve partimin sivil ve pasif direnişiydi.”

“Kağıt üstünde vekilliğim düşürülmüş olsa da hâlâ bu halkın vekiliyim”

Gergerlioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Meclis bir başka utanç daha yaşadı. 1994 ve 1999’dan sonra Meclis’te vekil kovalaması şeklinde bir utancı yaşattılar. Meclis’te uyduruk gerekçelerle bir vekili yakalama kararı alarak çıkarma şeklinde bir utancı yaşattılar. Benim kağıt üstünde vekilliğim düşürülse de hâlâ bu halkın vekili olduğuma inanıyorum çünkü gaspla, haramilikle bu vekillik düşürüldü.”

AYM kararının ardından AİHM’e gidiyoruz”

Anayasa Mahkemesi, (AYM) bugün Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin yapılan başvuruyu yetkisizlik gerekçesiyle reddetti. Bu karara da değinen Gergerlioğlu, Bugünkü süreçle ilgili de size bilgi vereyim. Bu sabah AYM bir açıklama yaptı. Başvurumuzun ‘yetkisizlik’ten reddine karar verdi ama kamuoyu bunu yanlış anlayabilir. Bizim AYM’ye iki başvurumuz var. Birincisi, 3 Mart’ta yaptığımız ceza dosyasıyla ilgili başvuru, bunun hakkında henüz karar verilmiş değil. Beklentimizin yüksek olduğu karar bu karar. Vekilliğin düşürülmesiyle ilgili geçen hafta yaptığımız başvurumuz bugün reddedildi. Bununla ilgili başvuru için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidiyoruz. Diğer başvurumuz için ise büyük bir beklentimiz var. AYM bu yanlışı hâlâ durdurabilir, hâlâ bu konuda bir karar çıkabilir. Milyonlarca kişi bu konuyu konuştu. Basit bir olay değil, altı milyon oy almış bir partinin vekilinin, milyonların temsilcisi olan bir vekilin haramilikle vekilliği düşürüldü, zorbalıkla Meclis’ten atıldı ve bunun üstü kapatılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

AYM’den olumlu cevap gelmesi halinde Gergerlioğlu tekrar milletvekili olabilir

Ömer Faruk Gergerlioğlu, AYM’ye ceza dosyasıyla ilgili 3 Mart günü yaptığı hak ihlali başvurusunun cevabını bekliyor. Buradan olumlu karar çıkması halinde Gergerlioğlu’nun milletvekilliğe geri dönmesi de ihtimal dahilinde. 

Tek dayanağımız Türkiye halklarının ortak vicdanıdır

Gergerlioğlu sözlerini şöyle sonlandırdı: “İnsan hakları bilinci oluşmuştur. Toplumun kurtuluşunu da bundan başka yerde görmüyorum. Toplumun farklı kesimlerinin hukuk ve adalet duygusu ile bir araya gelmesinin toplumu kurtaracak tek şey olduğunu düşünüyorum. Salt ideolojilerle olacak bir şey değil. Biz sivil ve pasif direnişimizi devam ettiriyoruz. Bunu çok net söyleyelim. Biz esaslı bir duruşu sergiliyoruz ve tek dayanağımız Türkiye halklarının ortak vicdanıdır. Bu noktada bilsinler ki yaptıkları her darbe girişimi toplumun vicdanını sızlatmıştır.”

“Siz bize sıkıntılı dönemlerimizde çok destek oldunuz, biz de size teşekkür etmek için geldik”

Gergerlioğlu’na toplantı sırasında HDP’li milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Hüda Kaya ve Murat Çepni eşlik etti. Açıklama sonrası Gergerlioğlu’na yapılan ziyaretler de devam etti. Ziyarete gelen bir hemşire, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işten atıldığını ancak daha sonra beraat ettiğini belirterek, “Siz bize sıkıntılı dönemlerimizde çok destek oldunuz, biz de size teşekkür etmek için geldik” dedi.

Ne olmuştu?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki iki yıl altı aylık hapis cezasını onamasının ardından karar, 17 Mart günü Meclis’te okunmuş ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü. 21 Mart sabahı ise hakkında açılan başka bir soruşturma nedeniyle Meclis’te gözaltına alınan Gergerlioğlu aynı gün serbest bırakılmıştı.

22 Mart Pazartesi günü ise Gergerlioğlu’na, Yargıtay’ın onadığı hapis cezası uyarınca 10 gün içinde teslim olması için savcılık tarafından tebligat yapıldı. Bu süre içinde teslim olmayacağını belirten Gergerlioğlu hakkında cuma günü itibariyle yakalama kararı çıkarılabilir. Gergerlioğlu, bugün HDP Genel Merkezi’nden ayrılarak evine geçecek. Adalet Nöbeti’ne evinde devam edeceğini açıklayan Gergerlioğlu, kendisini cezaevine götürmek için gelecek kişilere direnmeyeceğini de belirtmişti. 

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bugün (31 Mart), Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladığı özel yayını buradan izleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler