Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de günlük vaka sayısı 60 bine yaklaştı – Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: “Varyant-1 ile ilk karşılaştığımızda önlemleri artırmamız gerekiyordu”

Koronavirüs salgını Türkiye’de hız kesmeden yayılmaya devam ediyor. Açıklanan verilere göre, son 24 saatte 55 bin 941 kişiye tanı konuldu, 258 kişi yaşamını yitirdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Medyascope‘a son durumu değerlendirdi. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Vaka sayılarının artmasının iki nedeni var. Bunlardan birincisi çok bulaşıcı olan Varyant-1. Şu anda Varyant-1 Türkiye’de de baskın hale geldi, daha kolay bulaşıyor. İkinci sebep de açılma. Varyant-1 ile martta karşılaştığımızda önlemleri artırmamız gerekiyordu” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, vaka sayısındaki artışın sebebini şu sözlerle açıkladı:

“Vaka sayılarının artmasının iki nedeni var, bunlardan birincisi çok bulaşıcı olan Varyant-1. Şu anda Varyant-1 Türkiye’de de baskın hale geldi, daha kolay bulaşıyor. İkinci sebep de açılma. Varyant-1’in girdiği ülkelerde normalde aldığınız önlemleri artırmanız gerekiyor çünkü daha fazla bulaşabildiği için aldığınız önlemlerle kontrol altına alamayacağınız bir tür. Kontrol altına alabilmek için aldığımız önlemleri artırmak durumundaydık. Martta aslında azaltmaya değil artırmaya gitmemiz gerekiyordu. Fakat bir şekilde açılma oldu. Dolayısıyla, ikisi üst üste gelince patlama oldu. Varyant-1 ile martta karşılaştığımızda önlemleri artırmamız gerekiyordu.”

“Vaka sayılarındaki artış inanılmaz, çok fazla sayıda ölüm var”

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, önlemlerin bir an önce artırılması gerektiğine vurgu yaptı ve “Salgın yönetiminin, halktaki rehaveti dikkate almadan, hızlıca çok ciddi önlemler alması gerekiyor çünkü şu anda geldiğimiz nokta, alabileceğimiz en fazla önlemi almamız gereken nokta. Sayıda inanılmaz bir artış var, çok fazla sayıda ölümler var. Bunu kontrol etmek istiyorsak beklememizin bir anlamı yok. ‘Şuna da bir bakalım, onu da bir yapalım’ durumunda değiliz, şu anda ‘Hemen her türlü önlemi alın’ noktası. Dolayısıyla haftalardır beklememizin bir anlamı olmadığı gibi, şu anda beklememizin de bir anlamı yok” dedi.

“Kalabalık ortamların hiçbir yerde olmaması gerekiyor”

Serap Şimşek Yavuz, alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

“Öncelikle kalabalıklar azaltılmalı, kalabalık ortamların hiçbir yerde olmaması gerekiyor. Mesela işyerlerinde uzaktan mesaiye geçmek gerekiyor. Sokaklarda ya da herhangi kalabalık alanda toplantı, ibadet, eğlence, siyaset, hiçbirinin olmaması gerekiyor. Taziyeler, düğünler, nişanlar, ev toplantıları bunların hiçbirinin olmaması gerekiyor. En etkili olan bu, insanların gruplar halinde bir araya gelmemesi. Şu an okulların kapatılması bile düşünülebilir ki en son kapatmak gerekiyor. Çünkü çocukların eğitimden eksik kalması salgın kadar tehlikeli bir boyuta gelmiş durumda. Ama vaka sayılarına baktığımız zaman sanırım kısa süre içinde okulların da kapatılması gerekecek. Çünkü gerçekten çok ağır bir tablo ile karşı karşıyayız.”

“Tam kapanma ve fazla sayıda aşı yapılmalı”

Aşılamanın etkisinin yüzde 30-35 seviyelerine gelindiğinde görüleceğini söyleyen Serap Şimşek Yavuz, tam kapanma vurgusu yaparak şöyle konuştu: “Aşılananlarda, aşıların etkilerini hemen görmeye başlıyoruz. Hemen derken, iki doz aşısını olup üzerinden 14 gün geçenler daha az hastalanıyor, ölenlerin sayısı az oluyor. Ama tabii nüfusumuz o kadar yüksek ki onlardaki azalma genel rakamlara yansımıyor. Enfeksiyonun hızını kesebilecek bir aşılama ne kadar olabilir diye bakılırsa da, İsrail’de kullanılan aşının etkinliği yüzde 90’ın üzerinde. Dolayısıyla onlar, o aşıyla yüzde 25’i aşıladıktan sonra orada salgının hızı biraz kesildi. Bizim aşımızın etkinliği de yüzde 70-80 arasında. Bunu düşünürsek, yüzde 30-35’i aşıladıktan sonra bu hesapla, enfeksiyonun hızını kırabilir. Aslında sıkı önlemleri alırken çok fazla sayıda da aşılama yapmalıyız. Sıkı önlemler derken, tam kapanma. Kritik işyerleri çalışmalı, kritik olmayanlar kapanmalı. Tüm toplu buluşmalar yasaklanmalı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) salgın için evrelendirmeleri vardır, bu en ileri aşaması olmuş oluyor. Dolayısıyla da en keskin önlemleri almanız gerekiyor.”

“Bütün aşılar ölümden koruyor, ulaşabildiğiniz ilk aşıyı olun”

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, halk arasında Pfizer-BioNTech ile Sinovac karşılaştırılmasının yapılmasına ilişkin ise şunları söyledi:

Dünyada çok çeşit aşı var, hepsinin değişik avantajları-dezavantajları var ama son tahlilde, bütün aşılar ağır hastalıktan ve ölümden koruyor. Ulaşabildiğiniz ilk aşıyı olun. Kendim de bu şekilde yaptım, ulaşabildiğim ilk aşıyı oldum. Ama şu anda kanser, organ yetmezliği gibi özellikle antikor yanıtı sorunu olanlar, diyaliz hastası gibi insanlar yaptırabiliyorlarsa BioNTech yaptırabilir. Çünkü BioNTech’te antikor yanıtı biraz daha fazla oluyor. Bağışıklık sistemini biraz daha tetikliyor. Bu hastalarda bağışıklık zafiyeti olduğu için onları biraz daha tetiklemesi daha iyi oluyor. Onlar sorunlu grup çünkü antikor üretmede daha sıkıntılılar. Ama yaptıramıyorlarsa da hemen ulaşabildikleri ilk aşıyı olmalarını tavsiye ederim. Çünkü şu anda en kritik noktadayız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.